Hopp til innhold

Her møtes de endelig etter det unike samarbeidet

CHENNAI (NRK.no): Magnus Carlsen har bare forholdt seg til én sjakkhjelper i VM, og han har vært 10.000 kilometer unna. Det er helt unikt i moderne sjakkhistorie.

Se Sportsrevy-reportasjen om det unike samarbeidet mellom Jon Ludvig Hammer og Magnus Carlsen.

SE VIDEO: Det var gjensynglede da Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer møtte hverandre igjen etter Carlsens intense VM-kamp i India.

– Aaaahhh! roper Jon Ludvig Hammer og nærmest overfaller Magnus Carlsen med en bamseklem.

De to sjakkspillerne og barndomsvennene har ikke sett hverandre på tre uker når de endelig møtes i sjette etasje på sjakkhotellet i Chennai søndag formiddag.

Til nå har det ikke vært kjent hvem andre enn Hammer som har hjulpet Magnus Carlsen med det sjakkfaglige under VM, men NRK.no kan i dag fortelle at Jon Ludvig Hammer er den eneste han har kommunisert med.

Ekspert: – Oppsiktsvekkende

Hammer, en av Norges tre beste spillere, har sittet hjemme i Norge og brukt Skype og e-post for å fore Carlsen med innspill – 10.000 kilometer fra indiske Chennai. Det betyr at verdens beste sjakkspiller har vært helt uten sjakkfaglige hjelpere på stedet.

Forbausende, mener sjakkekspert og stormester Leif Erlend Johannessen.

– Det er veldig oppsiktsvekkende. Å ikke ha noen sjakklige hjelpere rundt seg når man spiller den viktigste matchen i sitt liv… det er helt unikt, i hvert fall i de siste 50 årene, sier Johannessen til NRK.no.

– Til og med den ensomme ulven Bobby Fischer hadde med seg amerikanske hjelpere da han spilte VM-kamp i 1972. Det er en tradisjon for at er nesten utenkelig å ikke ha flere hjelpere på stedet, sier Johannessen, som har fulgt partiene ringside som ekspert for Nettavisen.

Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer

Etter gjenforeningen på hotellet dro Jon Ludvig Hammer og Magnus Carlsen rett til basket- og fotballkamp med pressen. Her er de i idrettshallen i Chennai.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Mener Hammers opplegg vant ham VM

Jon Ludvig Hammer har lagt ned et betydelig arbeid de siste ukene. 23-åringen har hatt hjelp av andre sjakkspillere over Skype, men har selv hatt hovedansvaret – og vært den eneste som har kommunisert med Carlsen.

Det har gått så langt at manager Espen Agdestein mottok en «bekymringsmelding» etter det fjerde partiet om at Hammer ikke måtte bli overarbeidet.

Carlsen blir et eneste stort smil når han forteller om innsatsen til barndomsvennen.

– Jon Ludvig har gjort en kjempejobb. Han har fullstendig stengt igjen for Anand med hvit, og det har vunnet matchen for meg. Det er jeg veldig glad for, sier 22-åringen om sin bittelitt eldre hjelper.

Anands opplegg helt annerledes

Innsatsen til Hammer settes i perspektiv når man ser hvordan Vishy Anands team har jobbet.

Anand hadde fire kjente hjelpere – i tillegg til eventuelle hemmelige sekundanter – og de har nesten ikke hatt tid til å spise og sove.

NRK.no møtte en utslitt teamleder Peter Leko i lobbyen på VM-hotellet lørdag kveld. Han ville ikke bli intervjuet av respekt for Anand, men la ingen som helst skjul på at den mannsterke Anand-gjengen har jobbet dag og natt.

Det samme fortalte Anand-sekundanten Krishnan Sasikiran i indiske medier i dag.

Ville ikke ha for mye innblanding

Magnus Carlsen ville unngå et lignende opplegg fordi han ville ha full styring selv. Tidligere har han blant annet opplevd at gamlehjelperen Garry Kasparov kom med endringer i opplegget rett før start.

– Det er greit for meg å hele tiden kunne ta mine egne beslutninger. Jeg liker å få gode råd og gjøre mine egne beslutninger ut fra det, sier Magnus Carlsen til NRK.no.

– Men det er ganske spesielt å ikke ha med noen hit?

– Ja, men jeg gjør mange ting som folk ikke er vant til, så det er greit. Det viktigste er at man finner noe man er komfortabel med, og dette synes jeg fungerte veldig bra, sier Carlsen.

Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer

Jon Ludvig Hammer og Magnus Carlsen var glade for å se hverande søndag. Her er de etter basketkampen mellom Team Carlsen og journalistene i Chennai. Magnus Carlsen ble toppscorer i kampen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Mener Anand ikke hadde noe valg

Han vil ikke kritisere konkurrenten Vishy Anand for å ha kjørt sine sekundanter for hardt. Nordmannen mener Anand var avhengig av å ha et team som gravde frem nye idéer og åpninger hele tiden.

Leif Erlend Johannessen

Leif Erlend Johannessen skriver bok om VM-kampen. Han sier det ikke har skjedd i moderne sjakkhistorie at noen har stått så alene om det faglige som det Magnus Carlsen gjør.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Grundig forarbeid var inderens eneste sjanse mot en såpass mye sterkere spiller.

– Anands problem er at det er større press på teamet hans, fordi ting tyder på at jeg er en bedre spiller. Da må han utligne det i forberedelsene, mens vi egentlig bare må holde oss foran, sier Carlsen.

– Han vet han er den beste

Sjakkekspert Leif Erlend Johannessen har fulgt kampen tett, blant annet fordi han skriver bok om kampen sammen med journalist Ole Valaker. Han mener Carlsens oppsiktsvekkende valg viser hvilken enorm selvtillit verdensmesteren har.

– Magnus stoler ikke nok på noen andre til å ta imot sjakklige råd og ferdige opplegg rett før partier. Han vil kvalitetssikre alt selv. Han vet at han er den desidert beste sjakkspilleren i verden, da kan han stole på sine egne forberedelser og bry seg mest om å ha det harmonisk rundt seg, sier Johannessen.

– Hvis Magnus skulle hatt et team av faglige sterke sjakkspillere rundt seg, kunne det sugd mye energi, fortsetter han.

Magnus Carlsen jubler i bassenget

VIDEO: Magnus Carlsen ble kastet i bassenget etter VM-triumfen.

Carlsen med dårlig samvittighet

Den norske sjakkstjernen ble med jevne mellomrom observert i solsenger og idrettshaller på hviledagene i Chennai.

Jon Ludvig Hammer sier også at han har fått slappe av på hviledagene, mn Carlsen legger ikke skjul på at kompisen har lagt ned et kjempearbeid.

– Jeg fikk like vondt hver gang jeg fikk filer med forberedelser klokken syv norsk tid. Da visste jeg at de hadde jobbet hele natta, og samvittigheten ble bare enda dårligere hvis jeg ikke brukte de forberedelsene engang, gliser verdensmesteren.

Hammer sier han har greid å håndtere arbeidsmengden fordi det har vært gøy.

– Teamet har hatt det moro når vi har sittet og diskutert over Skype, og det er klart det er en fin jobb når vi i tillegg kan hjelpe Magnus, sier stormesteren.

Å hjelpe Carlsen: Annerledes enn alt annet i sjakken

Hovedjobben til sekundanter eller hjelpere i sjakk er å tenke ut hvordan «sjefen» bør åpne partiene. De analyserer motstanderens tidligere partier og utforsker nye muligheter med kraftige datamaskiner.

Jobben har vært litt annerledes med Magnus Carlsen, for han har som sitt hovedmål med åpningene at så lite som mulig skal skje.

Han vet han er bedre mot slutten av spillet, en fase som er umulig å planlegge på forhånd. Derfor håper for det meste å komme seg gjennom åpningene med et noenlunde jevnt spill, så han kan male konkurrentene i senk på slutten.

I tillegg var det viktig for Hammer å sørge for at Anand ganske raskt kom inn i en type spill som var så uvanlige at han ikke hadde forberedt seg.

– Vår jobb har vært å passe på at Magnus kan spille sitt spill over brettet. Vi visste at det ville gå bra hvis Magnus fikk spille mot Anand mann mot mann, i stedet for å spille mot computeren hans. Og det gikk jo bra også, smiler Jon Ludvig Hammer.

Siste nytt

  • Svensk tennisprofil gjør helomvending – varsler comeback etter dopingutestengelse

    Den svenske tennisspilleren Mikael Ymer la opp etter at han ble utestengt i 18 måneder for brudd på dopingreglene i juli i fjor. Nå åpner han for comeback.

    – Jeg har bestemt meg for å legge opp som profesjonell tennisspiller. Takk alle sammen for fantastiske minner! For en reise det har vært! Jeg ønsker alle mine gamle kollegaer lykke til videre, skrev han på X i slutten av august 2023.

    Ymer ble måneden før utestengt i 18 måneder for å ha misset tre dopingtester i løpet av ett år. Da var han rangert som verdens 51. beste tennisspiller på herresiden.

    Ymer mente selv at utestengelsen var urettferdig og forklarte at han aldri har brukt eller vært mistenkt for å bruke et ulovlig middel.

    Nå kan det imidlertid se ut til at svensken skal gjøre comeback på tennisbanen.

    – Pensjonisttilværelsen var kjedelig, sees om åtte måneder, skriver han på X.

    Det var Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne som landet på 18 måneders utestengelse av svensken. (NTB)

    Britain Wimbledon Tennis
    Foto: Kin Cheung / AP
  • Tre norske skyttere i finalen i OL-kvalfiseringen i Rio

    Jon-Hermann Hegg, Synnøve Berg og Jeanette Hegg Duestad skal skyte finale på 10 meter luftrifle i OL-kvalifiseringen i Rio de Janeiro.

    Jon-Hermann Hegg ble først finaleklar etter 3.-plass i kvalifiseringen med 632,0 poeng. Hegg har kvoteplass fra tidligere og kjemper ikke om dette i finalen.

    Synnøve Berg er en av bare fire finalister som kan ta en kvoteplass i finalen for kvinne. Jeanette Hegg Duestad har fra tidligere, det samme gjelder franske Oceane Müller, mens Iran har fylt opp kvoten med to plasser så derfor er deres to finalister er heller ikke med i kampen om flere kvoteplasser.

    Jeanette Hegg Duestad best av alle i kvalifiseringen med 633,6 poeng. Synnøve Berg ble overraskende nummer fire med 631,3 poeng etter å ha ledet etter at ett av to lag hadde skutt. Pernille Nor-Woll gjorde også en god konkurranse og ble nummer 19 av de 102 deltakerne med 628,5 poeng.

    Det er to kvoteplasser til OL i Paris som deles ut etter finalen. Berg skal kjempe med Manon Herbulot fra Frankrike, Marlene Pribitzer fra Østerrike og Eszter Mezaros fra Ungarn om plassene. (NTB)

    Sommer-OL i Tokyo 2021
    Foto: Heiko Junge / NTB
  • Chelsea-stjerner kranglet heftig om straffespark: – Voks opp!

    Cole Palmer scoret fire mål da Chelsea knuste Everton på hjemmebane. Likevel var det scenene i forkant av straffesparket til 5–0 som ble snakkisen etter kampen.

    Noni Madueke grep bestemt tak om ballen etter at dommeren pekte på straffemerket. Deretter prøvde lagkompis Nicolas Jackson å melde seg på i kampen om å få ta straffesparket.

    Palmer har vært Chelseas faste straffetaker denne sesongen, og i lang tid ble stjernene stående ved 11-metersmerket å krangle om hvem som skulle ta den.

    – Jeg har aldri sett noe lignende. Voks opp! sa tidligere Arsenal-spiller Alan Smith hos Sky Sports.

    – Det er bare dumt å se på. Ordentlig dumt. Når du leder 5-0, har spilt sesongens kanskje beste kamp og har en spiller som har scoret hattrick. Da klapper du bare igjen brødsaksa og lar han ta straffesparket. Dette er pinlig, sa Viaplays ekspert Lars Tjærnås.

    Til slutt grep Conor Gallagher inn og ga ballen til Palmer, som en siste gang dyttet Madueke bort.

    Oppstyret til tross, Palmer satte sikkert inn sitt fjerde mål for kvelden og 20. sesongen. Dermed tangerer han Erling Braut Haaland på toppen av toppscorerlisten i Premier League.

    Jackson og Alfie Gilchrist scoret Chelseas to andre mål i 6-0-seieren over Everton, som bare et to poeng over nedrykksplass. Chelsea er tre poeng bak en plass som gir spill i Serieligaen kommende sesong.

    Premier League - Chelsea v Everton
    Foto: Andrew Couldridge / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal