Dette er BORDTENNIS

De første racketene var sigareske-lokk, og de første ballene champagne-korker.

Bordtennis
Foto: TIM CHONG / REUTERS

Øvelser

I OL skal det deles ut 4 gullmedaljer i bordtennis.

 • Menn, single
 • Menn, double
 • Kvinner, single
 • Kvinner, double

Slik spilles det

Spillet foregår på en bordplate på 2,74 x 1,52 m, og somer 76 cm høyt. Tvers over midten på bordet spennes et nett som er 15,25 cm høyt.

Spillerne skal slå ballen i bordet på motstanderens halvdel, uten at motstanderen klarer å slå den tilbake på samme måten. Spillet er derfor meget raskt, ballen er målt til mer enn 112 km i timen.

Man bruker en liten gummikledt racket og en ball som veier 2,5 gram, og som er 40 mm i diameter.

Spillerne bytter serve etter hver annen ball. I double er hver halvdel delt inn i to nye halvdeler (midtstrek på langs av bordet) , og en serve må gå til den diagonalt motsatte delen ab bordet.

Hvert sett spilles til 11 poeng, men det må minst to poengs seiersmargin til for å vinne settet. Står det 11-10, spiller man videre til en av spillerne har oppnådd to poengs margin.

Kampene spilles som best av sju sett, det vil si at det trengs fire settseirer for å vinne kampen.

Det spilles utslagingsturnering hele veien i OL i Beijing.

Se animasjon fra bordtennis

Deltakere

128 deltakere starter i de individuelle konkurransene, 64 par i double.

Kort historie

Opprinnelsen er ukjent, men det blir hevdet at i starten brukte man det men hadde for å spille bordtennis. Lokka av sigarbokser ble brukt som racket, og en champagnekork var høvelig som ball.

Bordtennis ble utviklet som konkurranseidrett mot slutten av 1800-tallet. Regler tilnærmet lik dagens ble utviklet ved Cambridge-universitetet i England i 1922.Første VM gikk av stabelen i 1926.

På OL-programmet kom bordtennis først i Seoul i 1988.

I dag er bordtennis den nest største indviduelle idrettsgrenen med 300 mill aktive spillere. Et VM er vanligvis verdens tredje største idrettsbegivenhet, målt i TV-seere. Bare sommer-OL og fotball-VM er større.

Siste nytt

 • Tokmac sikret gull med scoring

  Tokmac Nguen scoret da Ferencváros slo Ujpest 3-0 i ungarsk eliteserie fotball tirsdag. Seieren betyr at Budapest-klubben er seriemester igjen, melder NTB. Scoringen var Tokmacs niende for sesongen, men den første på tre måneder. Den norske landslagsspilleren (debuterte under VM-kvalifiseringen i mars) scoret 2-0-målet i det 30. minutt.

  Tokmac Nguen
  Foto: Bernadett Szabo / Reuters
 • Mol og Sørum tilbake med seier

  Sandvolleyballparet Anders Mol og Christian Sørum var ustoppelige i finalen og vant verdensserieturneringen i Cancún, melder NTB. Qatar-paret Cherif Samba og Ahmed Tijan ble slått 21-19 og 22-20.

  Dermed viste den norske duoen at de er OL-favoritter, og kanskje Norges største gullhåp i Tokyo, selv etter en konkurransepause på nesten to år. Og det til tross for at Mol har slitt med en langvarig hofteskade.

  – De andre vil alltid se på oss som favoritter. Men vi vet hva vi har vært igjennom det siste halve året, så for oss er det en stor bonus å være i finalen. Det er helt utrolig at vi er her igjen. Det virker nesten som det bare er å spille turneringer for oss, så er vi i finalen. Men det er ikke sånn, vi er så nær å ryke ut i flere kamper, men vi klarer å bite det i oss, sier Christian Sørum til NRK.

  – Det er vanskelig for oss å forstå hvor stort dette egentlig er. Folk bare rister på hodet over at det er mulig. Jeg så litt på statistikken, og vi har vunnet 14 av de siste 20 turneringene. Og det skjer ikke på det nivået her, så det er helt unikt. Men vi har bare tenkt å fortsette å gjøre det samme, sa Mol til NRK noen timer før tirsdagens finale.

  Sandvolleyball i Cancun 2021. Anders Mol og Christian Sørum
  Foto: Alejandro Gutiérrez Mora / FIVB / NTB
 • Medier: Woodward trekker seg

  Manchester United-direktør Ed Woodward trekker seg fra stillingen tirsdag kveld, melder en rekke britiske medier.

  OBhfJ8xzmQI
  Foto: PAUL ELLIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal