NRK Meny
Normal

Dette er BORDTENNIS

De første racketene var sigareske-lokk, og de første ballene champagne-korker.

Bordtennis
Foto: TIM CHONG / REUTERS

Øvelser

I OL skal det deles ut 4 gullmedaljer i bordtennis.

 • Menn, single
 • Menn, double
 • Kvinner, single
 • Kvinner, double

Slik spilles det

Spillet foregår på en bordplate på 2,74 x 1,52 m, og somer 76 cm høyt. Tvers over midten på bordet spennes et nett som er 15,25 cm høyt.

Spillerne skal slå ballen i bordet på motstanderens halvdel, uten at motstanderen klarer å slå den tilbake på samme måten. Spillet er derfor meget raskt, ballen er målt til mer enn 112 km i timen.

Man bruker en liten gummikledt racket og en ball som veier 2,5 gram, og som er 40 mm i diameter.

Spillerne bytter serve etter hver annen ball. I double er hver halvdel delt inn i to nye halvdeler (midtstrek på langs av bordet) , og en serve må gå til den diagonalt motsatte delen ab bordet.

Hvert sett spilles til 11 poeng, men det må minst to poengs seiersmargin til for å vinne settet. Står det 11-10, spiller man videre til en av spillerne har oppnådd to poengs margin.

Kampene spilles som best av sju sett, det vil si at det trengs fire settseirer for å vinne kampen.

Det spilles utslagingsturnering hele veien i OL i Beijing.

Se animasjon fra bordtennis

Deltakere

128 deltakere starter i de individuelle konkurransene, 64 par i double.

Kort historie

Opprinnelsen er ukjent, men det blir hevdet at i starten brukte man det men hadde for å spille bordtennis. Lokka av sigarbokser ble brukt som racket, og en champagnekork var høvelig som ball.

Bordtennis ble utviklet som konkurranseidrett mot slutten av 1800-tallet. Regler tilnærmet lik dagens ble utviklet ved Cambridge-universitetet i England i 1922.Første VM gikk av stabelen i 1926.

På OL-programmet kom bordtennis først i Seoul i 1988.

I dag er bordtennis den nest største indviduelle idrettsgrenen med 300 mill aktive spillere. Et VM er vanligvis verdens tredje største idrettsbegivenhet, målt i TV-seere. Bare sommer-OL og fotball-VM er større.

Siste nytt

 • Besiktas sikret gruppeseieren

  Felipe ga Porto ledelsen borte mot Besiktas i mesterligaen, men Talisca berget 1-1 og dermed gruppeseier i gruppe G for det tyrkiske storlaget én kamp før slutt. Spartak Moskva så ut til å vinne mot Maribor, men bunnlaget i gruppe E klarte 1-1.

  Besiktas
  Foto: Ozan Kose / AFP
 • Tari leder junior-VM i sjakk

  Den norske sjakkspilleren Aryan Tari leder junior-VM i sjakk etter at 8 av 11 runder er unnagjort. Tirsdag slo han russeren Grigorij Oparin med svarte brikker. 18-åringen fra Lier står med seks seire og to remis så langt.

  Aryan Tari
  Foto: Tarjei J. Svensen / Sjakkbloggen.no
 • Zlatan på benken fra start

  Zlatan Ibrahimovic starter ikke onsdagens mesterligakamp mot Basel, men får en plass på benken. Det bekreftet manager José Mourinho på en pressekonferanse tirsdag.

  – Han er ikke klar for å starte ennå, sier han.

  Zlatan Ibrahimovic
  Foto: ANDREW YATES / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Vi er landslaget - fra gutter til menn