Cupen for menn er avlyst – kvinnene får spille

Norges Fotballforbund (NFF) bekrefter at årets NM i fotball for menn er avlyst. Samtidig skal det fremdeles gjennomføres en cup for kvinnene.

NM fotball, menn (finale): Haugesund - Viking (0-1)

FJORÅRETS JUBEL: Vikings Kristoffer Løkberg (t.v.) og Kristian Thorstvedt jubler for seier etter cupfinalen i fjor, mellom Haugesund og Viking.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

I en pressemelding torsdag skriver NFF at de har kommet til den beslutningen at cupen for menn i 2020 avlyses, og det er hele situasjonen med den pågående koronapandemien som er årsaken.

– For første gang i historien, med unntak av krigsårene, er det ikke mulig å gjennomføre et normalt norgesmesterskap for herrer, sier presidenten i NFF, Terje Svendsen.

rbk

Rosenborg vant cupen i 2018. I år er det kun Rosenborgs kvinner som får kjempe om gullet.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– NFF har hele tiden hatt som mål å få i gang hele fotballen. Når myndighetene ikke har gitt grønt lys for trening og kamp for alle, kan NM i 2020 uansett ikke gjennomføres med at breddeklubbene får delta. Etter en helhetsvurdering er dessverre konklusjonen at årets norgesmesterskap for herrer avlyses.

Cupen for menn har vært arrangert hvert år siden 1902 med unntak av krigsårene 1941 til 1944.

Flytter kvinnenes finale til Ullevaal

Samtidig skal det fremdeles arrangeres NM i fotball for kvinner.

– Det er synd at cupen på herresiden ikke kan gjennomføres, men veldig gledelig at vi også i år kan låre en cupvinner på kvinnesiden. Vi må berømme NFF for at de har lyttet til klubbene i denne saken, sier Hege Jørgensen, daglig leder i Toppfotball Kvinner.

På kvinnesiden er kampprogrammet redusert fordi sluttspillet er kuttet. Dette gir rom i terminlisten til å gjennomføre NM. I tillegg er det færre klubber med i norgesmesterskapet på kvinnesiden.

– Med dette sender vi et signal om viktigheten av å satse på fotball for kvinner, forteller Svendsen, og legger til:

– Derfor er jeg svært glad for at vi kan gjennomføre NM for kvinner. I tillegg flytter vi årets finale hjem til Ullevaal. Slik situasjonen er nå kan vi ikke ha mer enn 200 tilskuere, men vi kommer til å gjøre vårt for å skape en flott ramme rundt finalen innenfor smittevernfaglige rammer sammen med våre samarbeidspartnere.

Finalearenaen for årets NM er Jørgensen svært fornøyd med.

– Cupen er viktig for oppmerksomheten rundt kvinnefotballen, og det er stort for oss at finalen spilles på nasjonalarenaen Ullevaal stadion, forteller hun.

RSzUsfQIiYM

Rosenborgs Emilie Bragstad og Vålerengas Celin Bizet Ildhusøy skal fortsatt spille om cupgull. Her i en duell under høstens oppgjør i Toppserien.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix8BIM%

Deler ut pengepotten

Fotballforbundet har jobbet med flere løsninger for hvordan cupen kunne blitt gjennomført, og har blant annet sett på løsninger med færre lag som fikk delta.

Men til slutt tok de altså avgjørelsen om at det beste var å avlyse.

Forbundsstyret i NFF har bestemt at «cupkassen» på herresiden, som er på 30 millioner kroner, fordeles mellom klubbene som skulle deltatt. Det betyr om lag 13 millioner kroner til toppklubbene, åtte millioner kroner til breddeklubber og åtte millioner kroner til Fotballforbundet.

Sportsnyheter

Sterke reaksjoner mot handsregelen: – Bare tull

Handsregelen får hard medfart etter nye kontroversielle avgjørelser. Nå ønsker flere at regelen endres – igjen.

Alaphilippe

Mistet faren i sommer – brast i gråt etter sin største bragd

Julian Alaphilippe rykket i den siste bakken og sikret et suverent gull i sykkel-VM. I målområdet tok følelsene overhånd.

Siste nytt

 • Glimt vant tross straffebom og rødt

  Bodø/Glimt fortsetter ufortrødent videre. Mot Vålerenga ble det ny seier og ledelsen i ligaen er nå på hele 18 poeng.

  Glimt ledet 2-0 til pause etter mål av Kasper Junker og Philip Zinckernagel. Etter pause var Glimt svakere. Jens Petter Hauge bommet på straffe og Marius Lode ble utvist, men Vålerenga klarte ikke utnytte overtallet.

  Bodø/glimt vålerenga 27. september 2020
  Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK
 • Markus Henriksen klar for Rosenborg

  Markus Henriksen er tilbake i Rosenborg-drakt for første gang siden 2012. 28-åringen har skrevet under på en kontrakt ut 2024, melder RBK.

  Trønderen vender tilbake til moderklubben etter å ha vært klubbløs siden kontrakten med Hull gikk ut denne sommeren.

  Markus Henriksen
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • RBK klatret forbi Molde

  Torgeir Børven fikk en etterlengtet sjanse på topp for Rosenborg, men gikk igjen målløs av banen mot Aalesund. Kristoffer Zachariassen avgjorde kampen med to scoringer, mens Sigurd Haugen scoret for vertene. 2-1-seieren gjør at Rosenborg klatrer opp til en 2.-plass på tabellen – foran Odd og Molde.

  RBK
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Svein Ove Ekornesvåg

Sendeplan

Kl. Program Kanal