Hopp til innhold

Cupen for menn er avlyst – kvinnene får spille

Norges Fotballforbund (NFF) bekrefter at årets NM i fotball for menn er avlyst. Samtidig skal det fremdeles gjennomføres en cup for kvinnene.

NM fotball, menn (finale): Haugesund - Viking (0-1)

FJORÅRETS JUBEL: Vikings Kristoffer Løkberg (t.v.) og Kristian Thorstvedt jubler for seier etter cupfinalen i fjor, mellom Haugesund og Viking.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

I en pressemelding torsdag skriver NFF at de har kommet til den beslutningen at cupen for menn i 2020 avlyses, og det er hele situasjonen med den pågående koronapandemien som er årsaken.

– For første gang i historien, med unntak av krigsårene, er det ikke mulig å gjennomføre et normalt norgesmesterskap for herrer, sier presidenten i NFF, Terje Svendsen.

rbk

Rosenborg vant cupen i 2018. I år er det kun Rosenborgs kvinner som får kjempe om gullet.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– NFF har hele tiden hatt som mål å få i gang hele fotballen. Når myndighetene ikke har gitt grønt lys for trening og kamp for alle, kan NM i 2020 uansett ikke gjennomføres med at breddeklubbene får delta. Etter en helhetsvurdering er dessverre konklusjonen at årets norgesmesterskap for herrer avlyses.

Cupen for menn har vært arrangert hvert år siden 1902 med unntak av krigsårene 1941 til 1944.

Flytter kvinnenes finale til Ullevaal

Samtidig skal det fremdeles arrangeres NM i fotball for kvinner.

– Det er synd at cupen på herresiden ikke kan gjennomføres, men veldig gledelig at vi også i år kan låre en cupvinner på kvinnesiden. Vi må berømme NFF for at de har lyttet til klubbene i denne saken, sier Hege Jørgensen, daglig leder i Toppfotball Kvinner.

På kvinnesiden er kampprogrammet redusert fordi sluttspillet er kuttet. Dette gir rom i terminlisten til å gjennomføre NM. I tillegg er det færre klubber med i norgesmesterskapet på kvinnesiden.

– Med dette sender vi et signal om viktigheten av å satse på fotball for kvinner, forteller Svendsen, og legger til:

– Derfor er jeg svært glad for at vi kan gjennomføre NM for kvinner. I tillegg flytter vi årets finale hjem til Ullevaal. Slik situasjonen er nå kan vi ikke ha mer enn 200 tilskuere, men vi kommer til å gjøre vårt for å skape en flott ramme rundt finalen innenfor smittevernfaglige rammer sammen med våre samarbeidspartnere.

Finalearenaen for årets NM er Jørgensen svært fornøyd med.

– Cupen er viktig for oppmerksomheten rundt kvinnefotballen, og det er stort for oss at finalen spilles på nasjonalarenaen Ullevaal stadion, forteller hun.

RSzUsfQIiYM

Rosenborgs Emilie Bragstad og Vålerengas Celin Bizet Ildhusøy skal fortsatt spille om cupgull. Her i en duell under høstens oppgjør i Toppserien.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix8BIM%

Deler ut pengepotten

Fotballforbundet har jobbet med flere løsninger for hvordan cupen kunne blitt gjennomført, og har blant annet sett på løsninger med færre lag som fikk delta.

Men til slutt tok de altså avgjørelsen om at det beste var å avlyse.

Forbundsstyret i NFF har bestemt at «cupkassen» på herresiden, som er på 30 millioner kroner, fordeles mellom klubbene som skulle deltatt. Det betyr om lag 13 millioner kroner til toppklubbene, åtte millioner kroner til breddeklubber og åtte millioner kroner til Fotballforbundet.

Siste nytt

  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • Benske og Tjøm finaleklare i ro-EM

    Lars Benske og Ask Tjøm var nest best i oppsamlingsheatet og rodde Norges dobbeltsculler i lettvekt til EM-finale.

    Duoen var i mål på tiden 6.42,81 og endte bak Spania. Fire båter fra oppsamlingen tok seg til lørdagens finale i ungarske Szeged.

    Torsdag ble Benske og Tjøm nummer to i det siste av to heat. Bare vinnerne gikk da rett til finalen.

    Martin Helseth rodde inn til 7.22,61 og 3.-plass i oppsamlingsheatet for singlescullere. Det var akkurat ikke godt nok til å gå videre til A-semifinale. (NTB)

    Benske og Tjøm
    Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal