Hopp til innhold

– Tullete om Magnus Carlsen ikke blir nominert til Idrettsgallaen

I 2003 endret Idrettsgallaen reglene slik at Petter Solberg kunne hylles for sin VM-tittel. Nå mener Solberg det samme må gjøres for sjakksspiller Magnus Carlsen.

India World Chess Championship Magnus Carlsen, Kirsan Ilyumzhinov

Magnus Carlsen har tidligere fått en spesialpris på Idrettsgallaen, men har aldri blitt nominert i klassen Årets mannlige utøver.

Foto: Arun Sankar K. / Ap

Magnus Carlsen

Bård Tufte Johansen delte ut en spesialpris til Magnus Carlsen under Idrettsgallaen i 2009.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Hvis du ser på størrelsen på sporten han (Carlsen) er blitt verdensmester i, og intelligensen og fokuset du må ha, så fortjener han de fleste prisene, mener Petter Solberg.

Frem til han ble verdensmester i rally i 2003 falt også Solberg utenfor kategoriene på Idrettsgallaen, men etter VM-tittelen var det full oppslutning om at han måtte bli hedret på gallaen.

Solberg vant deretter prisene for Årets navn 2003, Årets forbilde, Utøvernes pris og Åpen klasse.

– Jeg vant jo fire priser og det var diskusjoner rundt det, minnes Solberg.

Splittet i synet

Magnus Carlsen har blitt hyllet i det uendelige etter sjakk-VM, men idrettsprofiler NRK.no har snakket med er splittet i synet på om sjakk er idrett.

– Jeg har vanskelig for å kalle det idrett. Gjerne sport, men ikke idrett sånn jeg ser det. I hvert fall sammenlignet med det jeg driver med. Ikke det at det ikke krever mental styrke og intelligens og alt mulig, men det blir veldig vanskelig for meg å svare på. Jeg synes heller jeg skal overlate den avgjørelsen til juryen, sier terrengsyklist Gunn Rita Dahle Flesjå.

  • Se meninger fra flere idrettsprofiler i faktaboksen til høyre.

Tirsdag holdt Idrettsgalla-juryen sitt siste møte før de presenterer årets nominasjoner.

– Første del av nominasjonene blir trolig offentliggjort neste uke. I den forbindelse vil jurylederen kommentere juryens vurderinger knyttet til Magnus Carlsen, sier medierådgiver i Olympiatoppen, Halvor Lea.

r

Petter Solberg havnet opprinnelig utenfor Idrettsgallaens kategorier som rallyfører, men vant likevel flere priser.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Spesialpris

Carlsen har tidligere fått utdelt en spesialpris på Idrettsgallaen, men han har aldri blitt nominert i klassen Årets mannlige utøver - som regnes som en av de gjeveste prisene han kan vinne.

Grunnen er at sjakkforbundet ikke er medlem av Idrettsforbundet og at det blant annet derfor ikke er definert om sjakk er idrett eller ikke.

– Vi må godta at det er andre idretter som kommer inn, og det er for meg en veldig viktig ting for å utvikle idrett i lille Norge, sier Petter Solberg til NRK.no og legger til:

– For meg er det helt tullete dersom Carlsen ikke blir nominert til Idrettsgallaen.

– Sjakk er idrett

Mellomdistanseløper Henrik Ingebrigtsen etterlyser et klarere standpunkt fra sjakksporten selv.

– Det jeg har kommet frem til selv, er at jeg ikke hører sjakkspillere som kaller seg selv idrettsutøvere. Jeg er nysgjerrig på hva de selv mener.

– Hvis sjakksporten selv mener de er en idrett, så er det jo lettere å få andre til å gjøre seg opp en mening. Hvis ikke de selv vil bli klassifisert som en idrett, så ligger vel svaret der, sier han.

i

Ingvill Måkestad Bovim mener sjakk er idrett.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Friidrettskollega Ingvill Måkestad Bovim er imidlertid klar i sin tale.

– Sjakk er idrett, sier hun og utdyper:

– Det kreves ekstremt mye trening for å bli god, og det kreves strategi for eksempel. Det er ikke alle idretter man må bli sliten i pusten. Det er mange idretter som er langt mer strategisk enn slitsomt, sier hun.

Skiskytterkongen Ole Einar Bjørndalen synes det er vanskelig å ta et standpunkt.

– Vi har diskutert dette mye i laget, men det er egntlig en uvesentlig diskusjon. Prestasjonen til Magnus Carlsen er enorm uansett om det kan kalles idrett eller ikke, sier skiskytterkonge Ole Einar Bjørndalen.

Snakker med Idrettsforbundet

Tirsdag var sjakkpresidenten i møte med Norges idrettsforbund for å diskutere om sjakkfolket skal bli medlemmer. Foreløpig er ingenting bestemt.

Da NRK.no, to dager etter VM-seieren, spurte Carlsen om hva han selv synes om å eventuelt ikke bli nominert til Årets mannlige utøver svarte 23-åringen følgende:

– Det tar jeg med knusende ro.

Gulbrandsen: – Føles som en idrettsprestasjon

Idrettsutøverne kan selv sørge for at Carlsen får noe heder og ære, dersom han blir nominert til klassen Årets utøver - som stemmes frem av utøverne selv.

– Det kan godt tenkes at jeg stemmer på ham da, men ofte er det sånn at man glemmer det som skjedde i januar og februar, så før jeg bestemmer meg må jeg gå nøye gjennom alt som skjedde før i år, sier fotballspiller Solveig Gulbrandsen.

– Jeg vet ikke om Magnus Carlsen er idrettsutøver, men jeg tror kanskje jeg ville stemt på han. Han har gjort en unorsk prestasjon vi som driver med langrenn kanskje ikke helt skjønner, sier langrennsløper Eldar Rønning.

Siste nytt

  • Johannessen ødela akillesen – mister OL

    Gøran Johannessen røk akillessenen på mandagens trening, opplyser Kolstad. Han går glipp av håndballturneringen i OL.

    Ifølge trønderklubben er Johannessen ventet å være ute i seks til åtte måneder.

    29-åringen har kjempet seg tilbake på banen etter å ha trøblet med akillesen siden november. Han deltok for Norge i EM i januar.

    Johannessen skal gjennom en operasjon torsdag. Deretter skal han restituere kroppen og hodet før opptreningen tar til.

    – Jeg skal gjøre mitt ytterste for å komme tilbake i godt gammelt Gøran-slag. Samtidig er det et slag i trynet, og mentalt har jeg også en krevende jobb foran meg. Det er aldri lett å være utenfor en gruppe, men laget er min sterkeste støttespiller, sammen med venner og familie, sier Johannessen.

    Stavanger-karen mistet også OL i 2021, da med lyskeproblemer.

    For landslaget står Johannessen med 260 mål på 109 kamper. Han debuterte for Norge i 2015. (NTB)

    Gøran Johannessen
    Foto: BILDBYRÅN
  • Vålerengas stortalent forsvinner fra klubben

    Stian Solberg (18) bidro til å sende Vålerenga til NM-finalene i ishockey, men nå er stortalentet tapt for Oslo-klubben. Solberg har signert en toårskontrakt med den svenske SHL-klubben Färjestad.

    Solberg sier han takket nei til et tilbud fra Färjestad i fjor.

    – Jeg følte ikke at det var riktig tid. Jeg har hatt et bra år denne sesongen, så jeg føler egentlig at det er helt perfekt å dra i år, sier Solberg til NRK.

    Vålerengas sportsdirektør, Anders Myhrvold, sier han overtalte Solberg til å bli værende i fjor.

    – Siden har han utvikla seg til å bli eliteseriens beste back. Han har alle egenskapene som skal til for å spille i NHL i framtida, sier Myhrvold.

    Til sommeren vil også verdens beste ishockeyklubber kjempe for å sikre seg Solberg under den såkalte NHL-draften.

    Der vil én av NHL-klubbene mest sannsynlig sikre seg rettighetene til Solberg i fire år, en slags opsjon som gir dem mulighet til å hente nordmannen når som helst.

    – Han er en ambisiøs, ung spiller som det prates om i forbindelse med NHL. Han kommer til å bli valgt av en NHL-klubb i år, det er hundre prosent sikkert, sier Färjestads sportsdirektør, Rickard Wallin.

    Men selv om en NHL-klubb trolig sikrer seg rettighetene til Solberg til sommeren, vil han etter alt å dømme spille for Färjestad en stund framover.

    – Vi skal støtte Stian med å bli proff i Sverige før vi prater om neste steg, som er spill i Nord-Amerika, sier Wallin.

    Färjestad vant grunnserien i SHL forrige sesong, og regnes blant Sveriges beste lag.

    – Jeg elsker Vålerenga, men det blir gøy å prøve noe nytt og spille for en enda større klubb, sier Solberg til NRK.

    Solberg og Vålerenga tapte NM-finalene mot Storhamar tirsdag kveld.

    Stian Solberg jubler
    Foto: NTB
  • Bekrefter friplass til Johaug: Klæbo sikker på VM-deltakelse for skilegenden

    Therese Johaug var ikke til stede da langrennslandslagene for kommende sesong ble presentert i Holmenkollen onsdag.

    35-åringen trenger imidlertid bare å slå på tråden og si «Jeg vil være med».

    Landslaget gir Johaug en friplass om hun finner motivasjon og bestemmer seg for å satse.

    – Dersom Therese utover våren bestemmer seg for at hun satser 100 prosent inn mot VM i Trondheim, så skal hun selvfølgelig inn på laget der, sier landslagssjef Ulf Morten Aune.

    Landslagsledelsen har ikke satt en endelig frist for når Johaug må bestemme seg:

    – Men den fristen er ganske naturlig. Det kan ikke bli høst og jul før Therese bestemmer seg, men det skal hun få lov til å gjøre helt på fritt grunnlag, sier Aune.

    Johannes Høsflot Klæbo møtte på Johaug på trening i morgentimene. Han mener at skilegenden ser sprek og motivert ut, og er skråsikker på at de begge går VM i Trondheim.

    – Hun kommer til å gå VM, det er jeg helt sikker på. Hun kommer til å stå på startstreken der. Så spørs det om hun skal være med på noe mer før den tid, sier Klæbo til NRK.

    Se hele landslagsuttaket her.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal