Sundby ber Klæbo leke mentalt med Bolsjunov i siste verdenscuphelg

FALUN/OSLO (NRK) Det er duket for en svært nervepirrende avslutning på verdenscupen når den avsluttes i Canada neste helg. I hovedrollene: To av verdens mest talentfulle skiløpere i Johannes Høsflot Klæbo og Aleksandr Bolsjunov.

CROSS-COUNTRY-SWE-MEN-WC

FIKK HENG PÅ VINNEREN: Aleksandr Bolsjunov loset på Martin Johnsrud Sundby deler av løpet i Sverige søndag.

Foto: ULF PALM / AFP

Laster innhold, vennligst vent..

– Det blir jævlig, om jeg kan bruke et litt sterkt uttrykk, sier Johannes Høsflot Klæbo om det som skal skje under verdenscupfinalen i Canada om en uke.

– Bolsjunov får til alt. Som i Holmenkollen og her nå. Han er den beste løperen på distanse per dags dato. Da er det tungt for oss andre som skal prøve å krige om den gule trøya når det er igjen to distansrenn. Det er mange poeng som skal deles ut. Det blir tungt, utdyper Klæbo.

Svenska Skidspelen i Falun

KAMP TIL DET SISTE: Aleksandr Bolsjunov greide ikke å vinne gull i VM, og er topp motivert til å kjempe om sammenlagtseieren i verdenscupen.

Foto: ULF PALM / TT / TT NYHETSBYRÅN

Programmet er fordel Klæbo?

Klæbo ledet verdenscupen på Bolsjunov med 102 poeng før søndagens 15 kilometer intervallstart i fristil. Men russeren vant løpet i dag, foran Martin Johnsrud Sundby og Didrik Tønseth på andre- og tredjeplass, samtidig som Klæbo ble nummer 19.

Dermed skiller det bare 14 poeng mellom de to 22-åringene barker sammen i verdenscupavslutningen i canadiske Québec neste helg.

Der skal det gås sprint fredag, en 15 kilometer klassisk fellesstart lørdag og en 15 kilometer jaktstart i fristil søndag. Den som går over målstreken først der, kommer til å vinne verdenscupen 2018/2019.

Saken fortsetter under bildet.

Klæbo

SEIER LØRDAG: Johannes Høsflot Klæbo er glad han i det minste vant sprinten i Falun lørdag.

Foto: Ulf Palm/TT / NTB scanpix

Ber Klæbo leke med Bolsjunov

Martin Johnsrud Sundby ble nummer to bak Bolsjunov søndag og merker at russeren er «ekstremt sulten».

Han legger til at de norske gutta får «jekke opp trønderen» (Klæbo, journ.anm.) til å få den samme sulten før og under den siste rennhelgen, men Sundby erkjenner at Bolsjunov virker råsterk om dagen.

– Russerne slipper opp litt på tampen av sesongen og da begynner de gutta å fly. Vi får gjøre det vi kan for å dra Johannes mentalt opp til den kampen. Sannsynligvis vil den sprinten i Québec tale til Johannes' fordel. Den må han bruke til å mentalt leke med Bolsjunov på de innlagte spurtene på 15 kilometeren, vurderer Røa-løperen.

Saken fortsetter under bildet.

X02350

Bolsjunov delte pallen med Sundby og Didrik Tønseth.

Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS

Kriger etter kun VM-sølv

Aleksandr Bolsjunov var strålende fornøyd med seieren og vartet i målromådet opp med et jubelbrøl i som ingen kunne unngå å legge merke til.

Han forteller via tolk at han ikke tar noen ting for gitt og at det ikke bryr ham så mye at han skulle slå akkurat Klæbo. Han vil bare vinne verdenscupen sammenlagt, samme hvem han er foran. På spørsmål om «hva han er laget av», når han orker å stå løpet helt ut i årets verdenscup, der flere av de norske gutta er mentalt slitne etter VM, svarer Bolsjunov slik:

– I går følte jeg også at jeg var utslitt. Men i dag går det greit. Når det gjelder det mentale, så var jeg ikke glad for så mange sølvmedaljer i VM. Det er kanskje derfor jeg er motivert for å krige nå, sier russeren.

Klæbo skjønner godt at hans russiske rival brølte i målområdet.

– Det betyr mye å vinne skirenn. Han har all grunn til å være fornøyd. Det han har gjort på distanse den siste tiden har vært imponerende. Jeg er avhengig av en god sprint og henge med på lørdag. Ellers kan vi pakke sammen på lørdagskvelden og reise hjem, sier Klæbo om minitour-programmet i Québec.

Saken fortsetter under videoen.

Rå Bolsjunov-avslutning

Rennet søndag handlet stort sett om tre løpere. Selv om Aleksej Tsjervotkin yppet seg innledningsvis, ble det etter hvert tydelig av Bolsjunov, Sundby og Tønseth skulle kjempe om de tre øverste plassene på pallen. Klæbo tapte på sin side jevnt og trutt til tet-trioen.

Etter ti kilometer ledet faktisk Sundby, men en rå avslutning av Bolsjunov, hvor han blant annet klatret de knalltøffe sistebakkene i på Lugnet skistadion, gjorde at han vant.

Til slutt skilte det 8,9 sekunder mellom Bolsjunov og Sundby, mens Tønseth var 17,7 sekunder bak. Klæbo, nummer 19, var ett minutt og 22 sekunder etter russeren, og nå venter tre uhyre spennende konkurranser for å avgjøre verdenscupen.

– Jeg visste jeg måtte ta den seieren i går (sprint lørdag). Han er best på distanse og henter 100 poeng i dette rennet. Jeg må grave veldig dypt hvis jeg skal ha sjanse til å ta den kula, innrømmer Klæbo.

Siste nytt

 • Par-runde på Hovland i US Open

  Viktor Hovland gjekk på par i 3. runde av US Open laurdag kveld, og var nummer 10 då han var ferdig med runden. Hovland fekk tre bogeyar og tre birdiar.

  Samanlagt er han to slag over par, sju bak Matthew Wolff som leier.

  US Open er årets andre majorturnering, og blir avslutta søndag.

  Viktor Hovland
  Foto: Gregory Shamus / AFP
 • Sarpsborg slo Mjøndalen

  Med 2-0 over Mjøndalen klatra Sarpsborg 08 til sjuandeplass på tabellen. Mjøndalen er framleis på nedrykksplass.

  Mustafa Abdellaoue scora på straffe etter berre fem minutt, og Ole Jørgen Halvorsen like før pause.

  Sarpsborg 08 - Mjøndalen
  Foto: Christoffer Andersen / NTB
 • Haaland-show i sesongpremieren

  Erling Braut Haaland held fram der han avslutta for Borussia Dortmund sist sesong.

  Jærbuen kunne notere seg to mål, då Dortmund vann 3–0 over Borussia Mönchengladbach i sesongpremieren i tysk Bundesliga.

  Første Haaland-mål kom på eit iskaldt straffespark etter 54 minutt, etter at Giovanni Reyna først hadde gitt heimelaget 1–0.

  Haaland la på til 3–0 etter fantastisk kontringsfotball. Han sprang nærast heile bana i rekordfart og fekk servert ballen på sølvfat frå Jadon Sancho. Den ballen dunka han kontrollert i mål.

  Sancho såg også ut til å ville ta straffesparket, men det var til slutt Haaland som fekk æra.

  – Ja, det stemmer. Han laga mål i sist kamp. Eg hadde ein god følelse i dag og det var veldig fint å score. Sommer prøvde å kome seg inn i hovudet mitt, men han hadde ikkje sjanse. Det var eit vakkert minutt, sa nordmannen til Viasat etter kampen.

  I sesonopninga var også publikum tilbake på Signal Iduna Park.

  – Det var fantastisk. Eg har sakna dette, og det gav oss ekstra energi. Vi vann dette saman, sa ein smilande Haaland.

  Bundesliga - Borussia Dortmund v Borussia Moenchengladbach
  Foto: Leon Kuegeler / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal