Hopp til innhold

Sundby ber Klæbo leke mentalt med Bolsjunov i siste verdenscuphelg

FALUN/OSLO (NRK) Det er duket for en svært nervepirrende avslutning på verdenscupen når den avsluttes i Canada neste helg. I hovedrollene: To av verdens mest talentfulle skiløpere i Johannes Høsflot Klæbo og Aleksandr Bolsjunov.

CROSS-COUNTRY-SWE-MEN-WC

FIKK HENG PÅ VINNEREN: Aleksandr Bolsjunov loset på Martin Johnsrud Sundby deler av løpet i Sverige søndag.

Foto: ULF PALM / AFP

Laster innhold, vennligst vent..

– Det blir jævlig, om jeg kan bruke et litt sterkt uttrykk, sier Johannes Høsflot Klæbo om det som skal skje under verdenscupfinalen i Canada om en uke.

– Bolsjunov får til alt. Som i Holmenkollen og her nå. Han er den beste løperen på distanse per dags dato. Da er det tungt for oss andre som skal prøve å krige om den gule trøya når det er igjen to distansrenn. Det er mange poeng som skal deles ut. Det blir tungt, utdyper Klæbo.

Svenska Skidspelen i Falun

KAMP TIL DET SISTE: Aleksandr Bolsjunov greide ikke å vinne gull i VM, og er topp motivert til å kjempe om sammenlagtseieren i verdenscupen.

Foto: ULF PALM / TT / TT NYHETSBYRÅN

Programmet er fordel Klæbo?

Klæbo ledet verdenscupen på Bolsjunov med 102 poeng før søndagens 15 kilometer intervallstart i fristil. Men russeren vant løpet i dag, foran Martin Johnsrud Sundby og Didrik Tønseth på andre- og tredjeplass, samtidig som Klæbo ble nummer 19.

Dermed skiller det bare 14 poeng mellom de to 22-åringene barker sammen i verdenscupavslutningen i canadiske Québec neste helg.

Der skal det gås sprint fredag, en 15 kilometer klassisk fellesstart lørdag og en 15 kilometer jaktstart i fristil søndag. Den som går over målstreken først der, kommer til å vinne verdenscupen 2018/2019.

Saken fortsetter under bildet.

Klæbo

SEIER LØRDAG: Johannes Høsflot Klæbo er glad han i det minste vant sprinten i Falun lørdag.

Foto: Ulf Palm/TT / NTB scanpix

Ber Klæbo leke med Bolsjunov

Martin Johnsrud Sundby ble nummer to bak Bolsjunov søndag og merker at russeren er «ekstremt sulten».

Han legger til at de norske gutta får «jekke opp trønderen» (Klæbo, journ.anm.) til å få den samme sulten før og under den siste rennhelgen, men Sundby erkjenner at Bolsjunov virker råsterk om dagen.

– Russerne slipper opp litt på tampen av sesongen og da begynner de gutta å fly. Vi får gjøre det vi kan for å dra Johannes mentalt opp til den kampen. Sannsynligvis vil den sprinten i Québec tale til Johannes' fordel. Den må han bruke til å mentalt leke med Bolsjunov på de innlagte spurtene på 15 kilometeren, vurderer Røa-løperen.

Saken fortsetter under bildet.

X02350

Bolsjunov delte pallen med Sundby og Didrik Tønseth.

Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS

Kriger etter kun VM-sølv

Aleksandr Bolsjunov var strålende fornøyd med seieren og vartet i målromådet opp med et jubelbrøl i som ingen kunne unngå å legge merke til.

Han forteller via tolk at han ikke tar noen ting for gitt og at det ikke bryr ham så mye at han skulle slå akkurat Klæbo. Han vil bare vinne verdenscupen sammenlagt, samme hvem han er foran. På spørsmål om «hva han er laget av», når han orker å stå løpet helt ut i årets verdenscup, der flere av de norske gutta er mentalt slitne etter VM, svarer Bolsjunov slik:

– I går følte jeg også at jeg var utslitt. Men i dag går det greit. Når det gjelder det mentale, så var jeg ikke glad for så mange sølvmedaljer i VM. Det er kanskje derfor jeg er motivert for å krige nå, sier russeren.

Klæbo skjønner godt at hans russiske rival brølte i målområdet.

– Det betyr mye å vinne skirenn. Han har all grunn til å være fornøyd. Det han har gjort på distanse den siste tiden har vært imponerende. Jeg er avhengig av en god sprint og henge med på lørdag. Ellers kan vi pakke sammen på lørdagskvelden og reise hjem, sier Klæbo om minitour-programmet i Québec.

Saken fortsetter under videoen.

Rå Bolsjunov-avslutning

Rennet søndag handlet stort sett om tre løpere. Selv om Aleksej Tsjervotkin yppet seg innledningsvis, ble det etter hvert tydelig av Bolsjunov, Sundby og Tønseth skulle kjempe om de tre øverste plassene på pallen. Klæbo tapte på sin side jevnt og trutt til tet-trioen.

Etter ti kilometer ledet faktisk Sundby, men en rå avslutning av Bolsjunov, hvor han blant annet klatret de knalltøffe sistebakkene i på Lugnet skistadion, gjorde at han vant.

Til slutt skilte det 8,9 sekunder mellom Bolsjunov og Sundby, mens Tønseth var 17,7 sekunder bak. Klæbo, nummer 19, var ett minutt og 22 sekunder etter russeren, og nå venter tre uhyre spennende konkurranser for å avgjøre verdenscupen.

– Jeg visste jeg måtte ta den seieren i går (sprint lørdag). Han er best på distanse og henter 100 poeng i dette rennet. Jeg må grave veldig dypt hvis jeg skal ha sjanse til å ta den kula, innrømmer Klæbo.

Siste nytt

  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

    Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

    – Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP
  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Flere medier skriver at Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndtering av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant annet vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal