Bøkko vurderer karriereslutt: – Lei av å være middelmådig

COLLALBO (NRK): EM på skøyter ble nok en nedtur for Hege Bøkko (27). Nå vurderer hun å legge skøytene på hylla.

Hege Bøkko

PREGET: Hege Bøkko synes det er vanskelig å snakke om fremtiden som skøyteløper.

Foto: Guro Grønn / NRK

– Det var en skuffende helg, jeg skal være ærlig å si det. Jeg er såpass gammel i det gamet her nå, jeg har gått verdenscup i ti år og har gått mange EM. Jeg skulle absolutt helst kjempet om de medaljene, men så god er jeg ikke.

I en stol på utøverhotellet i Collalbo sitter Bøkko og forteller om helgen som har vært, og det som skal komme.

Noen timer tidligere har lagkompis Sverre Lunde Pedersen tatt bronse i allround-EM, og broren Håvard har oppnådd helgens mål med en solid fjerdeplass. Dagen før tok kjæresten Håvard Lorentzen sølv, og Henrik Rukke en imponerende bronse i sprint-EM.

For Bøkko ble derimot EM alt annet enn en opptur. Etter fire løp endte hun på en åttendeplass, langt bak vinner Vanessa Herzog.

– I helgen var jeg kanskje hakket dårligere enn det jeg trodde at jeg var, erkjenner hun.

Usikker på fremtiden

Slik har det vært for 27-åringen fra Hol en stund. Hun har fem sølvmedaljer og en bronse fra juniorverdensmesterskap, men seniormedaljen har uteblitt.

– Jeg har vært med såpass lenge nå, og jeg har aldri vært kapabel til å kjempe om de medaljene som jeg aller helst ønsker. Når jeg ser at jeg blir nummer ti og utover så tærer det på motivasjonen.

– Jeg er litt lei av å være en middelmådig skøyteløper på det nivået her, men det er det jeg er akkurat nå.

Derfor vurderer hun nå fremtiden som skøyteløper (artikkelen fortsetter etter videovinduet).

Slik forklarer Bøkko hvorfor hun vurderer å legge opp.

– Akkurat nå ser jeg tre helger til med løp frem i tid, så får vi evaluere og se hva som skjer til neste år. Man skal aldri si aldri. Jeg vet ikke. Jeg er usikker selv, det skal jeg være ærlig å si.

Det er en tydelig preget Bøkko, som har tenkt tankene før, men kanskje ikke sagt det høyt. Hele livet har hun gått på skøyter, konkurrert på skøyter og tenkt skøyter.

– Det har betydd veldig mye veldig lenge. Jeg har gått på skøyter hele livet, og jeg har vært i dette sirkuset i ti år, sier hun og avbryter seg selv:

– Fader da. Jeg skal ikke legge opp ennå. Skøyter har gitt meg utrolig mye, og det er ikke slutt nå selv om det virker sånn. Alt til sin tid, og alt har en slutt. Livet har veldig mye mer å by på enn skøyter, det har jeg skjønt.

VM på Hamar frister

For først gjenstår tre viktige løp for Bøkko, kanskje de tre viktigste i karrieren; Verdenscupen på Hamar, enkeltdistanse-VM i Inzell og sprint-VM i Heerenveen.

Hege Bøkko

TØFT: Hege Bøkko fikk det tøft under EM på skøyter. Syvendeplassen på hennes første 500 meter ble den beste plasseringen i mesterskapet.

Foto: Harald Wisthaler / NTB scanpix

– Er det suksess som skal til for at jeg fortsetter er det tre av mine viktigste løp som kommer opp, men det blir en samlet evaluering som har en betydning på om jeg fortsetter eller ikke.

Det er også et annet mesterskap litt lenger fremme i horisonten som kan holde Bøkko på isen noen sesonger til.

– Et VM på hjemmebane i 2020 frister veldig. Det har aldri vært et sprintmesterskap på Hamar så lenge jeg har gått.

– Det frister veldig, men det er lang tid frem.

Siste nytt

 • Kristoff-spurt gav etappeseier

  Alexander Kristoff viste gryende VM-form da han avsluttet best og vant åpningsetappen av sykkelrittet Tour of Slovakia onsdag.

  Åpningsdagen av det slovakiske rittet byr på ikke mindre enn to etapper. Den første på 138 kilometer med start og mål i Bardejov endte i massespurt, og der var Kristoff den klart sterkeste, og vant foran danske Michael Mørkøv.

  Senere onsdag skal det sykles en 7,4 kilometer lang individuell tempoetappe. Der bærer Kristoff naturlig nok ledertrøya etter seieren på åpningsetappen.

  Kristoff
  Foto: Thibault Camus / AP
 • Bullen avsluttet norsk fiasko-VM

  Det norske brytehåpet Grace Bullen vant sin første kamp, men røk 2-11 for Anastasia Nichita fra Moldova i åttedelsfinalen, dermed er hun ute av mesterskapet.

  Bullens videre skjebne og mulig OL-plass var avhengig om den samme Nichita tok seg videre fra kvartfinalen. Hun tapte derimot klart for japanske Risako Kawai.

  Bullen i 57-kilosklassen var det siste gjenværende norske håpet i mesterskapet.

  De øvrige fem norske utøverne, fire menn og menn kvinner, røk alle ut etter bare én eller to kamper på matta. Dermed ble årets VM ingen stor suksess for Norges vedkommende. (NTB)

  Grace Bullen
  Foto: Attila Kisbenedek / AFP
 • Zuccarello og Wild tapte på overtid

  Mats Zuccarello forlot Dallas Stars til fordel for en lukrativ kontrakt med Minnesota Wild. Tirsdag hadde han sin debut i Wild-drakten da gamleklubben vant 2-1. Justin Dowling ble matchvinner for Dallas Stars 3.35 minutter ut i overtiden.

  Mats Zuccarello
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal