Bøkko vurderer karriereslutt: – Lei av å være middelmådig

COLLALBO (NRK): EM på skøyter ble nok en nedtur for Hege Bøkko (27). Nå vurderer hun å legge skøytene på hylla.

Hege Bøkko

PREGET: Hege Bøkko synes det er vanskelig å snakke om fremtiden som skøyteløper.

Foto: Guro Grønn / NRK

– Det var en skuffende helg, jeg skal være ærlig å si det. Jeg er såpass gammel i det gamet her nå, jeg har gått verdenscup i ti år og har gått mange EM. Jeg skulle absolutt helst kjempet om de medaljene, men så god er jeg ikke.

I en stol på utøverhotellet i Collalbo sitter Bøkko og forteller om helgen som har vært, og det som skal komme.

Noen timer tidligere har lagkompis Sverre Lunde Pedersen tatt bronse i allround-EM, og broren Håvard har oppnådd helgens mål med en solid fjerdeplass. Dagen før tok kjæresten Håvard Lorentzen sølv, og Henrik Rukke en imponerende bronse i sprint-EM.

For Bøkko ble derimot EM alt annet enn en opptur. Etter fire løp endte hun på en åttendeplass, langt bak vinner Vanessa Herzog.

– I helgen var jeg kanskje hakket dårligere enn det jeg trodde at jeg var, erkjenner hun.

Usikker på fremtiden

Slik har det vært for 27-åringen fra Hol en stund. Hun har fem sølvmedaljer og en bronse fra juniorverdensmesterskap, men seniormedaljen har uteblitt.

– Jeg har vært med såpass lenge nå, og jeg har aldri vært kapabel til å kjempe om de medaljene som jeg aller helst ønsker. Når jeg ser at jeg blir nummer ti og utover så tærer det på motivasjonen.

– Jeg er litt lei av å være en middelmådig skøyteløper på det nivået her, men det er det jeg er akkurat nå.

Derfor vurderer hun nå fremtiden som skøyteløper (artikkelen fortsetter etter videovinduet).

Slik forklarer Bøkko hvorfor hun vurderer å legge opp.

– Akkurat nå ser jeg tre helger til med løp frem i tid, så får vi evaluere og se hva som skjer til neste år. Man skal aldri si aldri. Jeg vet ikke. Jeg er usikker selv, det skal jeg være ærlig å si.

Det er en tydelig preget Bøkko, som har tenkt tankene før, men kanskje ikke sagt det høyt. Hele livet har hun gått på skøyter, konkurrert på skøyter og tenkt skøyter.

– Det har betydd veldig mye veldig lenge. Jeg har gått på skøyter hele livet, og jeg har vært i dette sirkuset i ti år, sier hun og avbryter seg selv:

– Fader da. Jeg skal ikke legge opp ennå. Skøyter har gitt meg utrolig mye, og det er ikke slutt nå selv om det virker sånn. Alt til sin tid, og alt har en slutt. Livet har veldig mye mer å by på enn skøyter, det har jeg skjønt.

VM på Hamar frister

For først gjenstår tre viktige løp for Bøkko, kanskje de tre viktigste i karrieren; Verdenscupen på Hamar, enkeltdistanse-VM i Inzell og sprint-VM i Heerenveen.

Hege Bøkko

TØFT: Hege Bøkko fikk det tøft under EM på skøyter. Syvendeplassen på hennes første 500 meter ble den beste plasseringen i mesterskapet.

Foto: Harald Wisthaler / NTB scanpix

– Er det suksess som skal til for at jeg fortsetter er det tre av mine viktigste løp som kommer opp, men det blir en samlet evaluering som har en betydning på om jeg fortsetter eller ikke.

Det er også et annet mesterskap litt lenger fremme i horisonten som kan holde Bøkko på isen noen sesonger til.

– Et VM på hjemmebane i 2020 frister veldig. Det har aldri vært et sprintmesterskap på Hamar så lenge jeg har gått.

– Det frister veldig, men det er lang tid frem.

Siste nytt

 • Seier for Henrik Ingebrigtsen

  Henrik Ingebrigtsen innledet sesongen med seier på 3000-meteren under Trond Mohn Games på 7.52.71. – Formen har ikke helt kommet ennå, sier Ingebrigtsen til tross for seiern..

 • Ingebrigtsen slått i Bergen

  Filip Ingebrigtsen måtte meget overraskende ta til takke med andreplass på 1500-meteren under Trond Mohn Games onsdag kveld. Filip Sasinek fra Tsjekkia vant på 3.41,61, Ingebrigtsen løp på 3.42,0. – Det var litt kjedelig. Det er alltid litt smårusk og jeg trenger en del konkurranser for å komme skikkelig i gang, sier Ingebrigtsen til stadionspeakeren.

  Filip Ingebrigtsen
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Quarco på andreplass

  Norges raskeste mann, Jonathan Quarco, fikk kjenning med en strekk i låret da han innledet sesongen med 10,75. Det holdt til andreplass på 100-meteren i Trond Mohn Games. Benjamin Williams fra Canada vant på 10,62.

  Quarco
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal