Har ombestemt seg - legger opp etter OL

SOGNEFJELLET (NRK.no): Ole Einar Bjørndalen (39) er klar på at karrieren er over etter Sotsji-OL til vinteren.

En av Norges beste vintersportsutøvere gjennom tidene, Ole Einar Bjørndalen, har bestemt seg for å legge opp etter den kommende sesongen. Det betyr at Bjørndalen gir opp drømmen om å avslutte karrieren med VM på hjemmebane i 2016.

VIDEO: Bjørndalen legger opp etter Sotsji. Reporter: Anders Rove Bentsen.

– Jeg ser for meg dette året, og så er det slutt, avslører Bjørndalen til NRK.no.

– Du er innstilt på at dette blir din siste sesong?

Ole Einar Bjørndalen i Holmenkollen

Ole Einar Bjørndalen hadde en svak sesong sist vinter. Nordmannen har ikke vunnet i verdenscupen siden 12. februar 2012.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Ja, så vi prøver å finne frem alle mulige erfaringer nå for å løfte det (formen, journ.anm.) litt mer enn noen gang, sier Bjørndalen.

Norges mestvinnende skiskytter har rukket å bli 39 år, og innser at karrieren stopper etter OL i Sotsji.

Et «heavy» valg

Simostranda-løperen, med 94 verdenscupsseire på merittlista (93 i skiskyting, én i langrenn), vedgår at det var et tøft valg å ta.

– Det er klart det er «heavy». Jeg synes det er gøy å være på samling nå og gøy å være på tur, gøy å trene knallhardt og ofre alt. Og legge alt til side for å bli best mulig i skiskyting. Det er sånn man har levd en del år. Noen år har jeg lyktes med det, mens andre år har det vært tyngre, forklarer Bjørndalen.

At Bjørndalen nå legger en karriereforlengelse på is, er andre toner enn hva han uttalte tidligere i år.

Har snakket om å fortsette

I et NRK-intervju i januar lekte Bjørndalen med tanken om å fortsette helt til skiskytter-VM i 2016. Da ville OL-kongen fra Salt Lake City vært 42 år.

– Det er klart, VM i Oslo i 2016 hadde vært gøy, sa Bjørndalen da - som også fikk seg en opptur med stafettgull under VM i Nove Mesto i februar.

Nå har altså veteranen ombestemt seg.

39-åringen kan også fortelle at han har flere planer for hva han skal gjøre etter han har lagt ski og børse på hylla.

Jobber med fremtidsplaner

– Ja, jeg har en del planer på det, men ikke hundre prosent så jeg har en del møter og planlegging rundt det nå. Jeg jobber ganske intensivt med det - det er bra for hode også for da kobler jeg av fra det jeg gjør hver eneste dag, sier han.

Skiskytteren, som forbereder seg som normalt til den kommende OL-sesongen, ønsker imidlertid ikke å gå ut med hva planene for fremtiden innebærer.

– Nei, det holder jeg for meg selv. Det blir bare masse spekulasjoner, sier Bjørndalen.

Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen har tidligere snakket om å holde på til 2016 - men nå har skiskytterkongen kommet på andre tanker.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Sportsnyheter

Lunde og Stabrun kommenterer fra hotellrommet

Her kommenterer Stabrun Smith og Lunde den norske nedturen fra hotellrommet

NRKs kommentator Andreas Stabrun Smith har testet positivt på korona og kommenterte derfor torsdagens sprint i Östersund fra hotellrommet. Der fikk de se de norske kvinnene bli fragått i sporet da Marte Olsbu Røiseland ble beste norske på 12. plass.

Siste nytt

 • Seks nordmenn til kortbane-VM

  Norges Svømmeforbund sender seks utøvere til kortbane-VM svømming i Abu Dhabi før jul. Alle er menn. Ingeborg Vassbakk Løyning har meldt sykdomsforfall.

  Troppen: Henrik Christiansen (Lambertseter), Tomoe Zenimoto Hvas (Bærumsvømmerne), André Klippenberg Grindheim (Hamar), Nicholas Savola Lia (Bærumsvømmerne), Jon Jøntvedt (Bryne), Markus Lie (Bergensvømmerne).

  Mesterskapet arrangeres 16. til 21. desember.

  Russia European Short Course Swimming Championships
  Foto: Sergei Grits / AP
 • Ennå usikkerhet rundt Davos-helg

  Den sveitsiske arrangører jobber fremdeles med å sikre at utenlandske utøvere kan delta i verdenscuprennene i langrenn i Davos neste helg.

  Den siste utviklingen i koronapandemien har ført til at Sveits har innført en regel om ti dager karantene om du kommer fra land der omikron-varianten av covid-19 er påvist.

  Norge er et av landene, og i og med at verdenscupsirkuset er på Lillehammer denne helgen, vil ikke verdenscupen kunne bli arrangert om de ikke får unntak fra reglene.

  Fredag ble det klart at neste helgs verdenscuparrangement i alpint i St. Moritz har fått unntaket, men renndirektør Pierre Mignerey i Det internasjonale skiforbundet (FIS) opplyser til NRK at det ikke er tatt noen avgjørelse for rennene i Davos.

  – Myndighetene tar for seg sak for sak og vurderer arrangementenes koronaprotokoll, sier han.

  Tour de ski 2019/20
  Foto: Terje Pedersen
 • Grønt lys for alpinkvinnene

  De lokale myndighetene i St. Moritz har gitt utenlandske utøvere som skal delta i verdenscuprennene i St. Moritz 11.-12. desember tillatelse til å reise inn i Sveits uten å gå i ti dager karantene.

  Det betyr at verdenscuprennene kan gå som planlagt.

  Den siste utviklingen i koronapandemien har ført til at Sveits har innført en regel om ti dager i karantene om du reiser til landet.

  Verdenscup storslalåm
  Foto: Torstein Bøe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal