Bjørgen terper engelsk for å takle kritiske spørsmål

RUKA (NRK): Marit Bjørgen prøver å være forberedt på spørsmål om medisinbruken i norsk langrenn. Det er viktig å ikke bli misforstått.

Marit Bjørgen

TILBAKE: Marit Bjørgen vil være blant favorittene fra start i sin comebacksesong.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Vi pratet litt om det i går. Kanskje man bør terpe lit på engelsken i forhold til noen ting. Spørsmålene kommer nok opp blant journalistene, sier Bjørgen til NRK.

Hun er klar for første treningsøkt i Ruka. Om et døgn gjør hun comeback i verdenscupen etter en hel vinters fravær.

Det er rundt ti kuldegrader i Nord-Finland når norske journalister (ingen utenlandske journalister er å se) flokker seg rundt henne utenfor den norske smøretraileren – kjøretøyet som i løpet av høsten er blitt selve symbolet på en omstridt norsk medisinpraksis.

– Ikke annerledes

På Beitostølen fortalte landslagslege Petter Olberg at forstøverapparatene blir med på veien i vinter også.

Det kommer på toppen av at Martin Johnsrud Sundby ble dømt for feil bruk av en lovlig astmamedisin – og at Therese Johaug er suspendert etter å ha testet positivt på et anabolt steroid.

Det har vært spekulert i hvilke reaksjoner de norske løperne ville – og vil – møte i Ruka. Så langt har ikke Bjørgen merket noe som helst.

– Det har ikke vært noe annerledes foreløpig. Jeg prøver å tenke positivt på det og ha fokus på å gå skirenn. Jeg tror det skal gå veldig bra, sier hun.

Viktig å ikke bli misforstått

Selv har hun ikke gjort noe spesielt for å forberede seg. Uka har handlet om å gjøre seg sportslig klar for comeback. Men overfor NRK bekrefter hun altså at hun prøver å være forberedt på å kunne svare fornuftig på engelsk på spørsmålene som vil komme.

– Det er viktig å ikke bli misforstått, skyter en journalist inn.

– Det er godt sagt. Det er sant, fastslår Bjørgen.

Én ting det kan komme spørsmål om er hvorfor Therese Johaug fortsatt er på den norske smøretraileren. Så lenge hun ikke er dømt for å ha gjort noe galt har Nores skiforbund valgt å la yndlingen pryde den ene veggen.

Lar lederne svare

Hvorvidt det er en riktig avgjørelse vil ikke Bjørgen engasjere seg i.

– Jeg vil ikke uttale meg om det og har ikke hatt noen tanker om det, så det får lederne ta, sier hun.

Men savnet av lagvenninnen er der fortsatt.

– Jeg skulle gjerne hatt Therese på start. Det er rart å ikke reise sammen med henne, erkjenner hun som nå mer enn noen gang framstår som den samlende figuren i norsk langrenn.

I løpet av et par dager vil det vise seg om hun også sportslig er tilbake på tronen i internasjonal sammenheng.

Siste nytt

 • Zuccarello og Wild tapte på overtid

  Mats Zuccarello forlot Dallas Stars til fordel for en lukrativ kontrakt med Minnesota Wild. Tirsdag hadde han sin debut i Wild-drakten da gamleklubben vant 2-1. Justin Dowling ble matchvinner for Dallas Stars 3.35 minutter ut i overtiden.

  Mats Zuccarello
  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
 • Troppen i EM-kvaliken

  Dette er troppen til EM-kvalifiseringskampene borte mot Hviterussland og Færøyene 4. og 8. oktober:

  Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Oda Maria Bogstad (Arna-Bjørnar), Aurora Mikalsen (Manchester U.), Ingrid Moe Wold (LSK Kvinner), Maren Mjelde (Chelsea), Maria Thorisdottir (Chelsea), Synne Skinnes Hansen (LSK Kvinner), Tuva Hansen (Klepp), Kristine Bjørdal Leine (Reading), Ina Gausdal (LSK Kvinner), Kristine Minde (Wolfsburg), Frida Maanum (Linköping), Rikke Bogetveit Nygard (Arna-Bjørnar), Ingrid Syrstad Engen (Wolfsburg), Lisa Naalsund (Sandviken), Karina Sævik (Paris Saint-Germain, Amalie Eikeland (Reading), Guro Reiten (Chelsea), Vilde Bøe Risa (Koppabergs/Göteborg), Caroline Graham Hansen (Barcelona), Lisa-Marie Karlseng Utland (Reading), Elise Thorsnes (LSK Kvinner), Isabell Herlovsen (Kolbotn).

  Landskamp fotball kvinner: Norge-England (2-1).
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Norsk EM-gull i skyting

  Jeanette Hegg Duestad og Simon Kolstad Claussen tok EM-gullet i skyting på øvinga blanda lag 50 meter liggande i Bologna tysdag.

  I finalen var dei suverent best og leia gjennom heile konkurransen. Dei vann føre Russland og Storbritannia.

  – Det kjennest fantastisk. Vi skaut godt både i kvalifisering, semifinale og finale, og er kjempefornøgde. For ei herleg oppleving, seier Jeanette Hegg Duestad.

  Simon Kolstad Claussen
  Foto: Norges Skytterforbund

Sendeplan

Kl. Program Kanal