NRK Meny
Normal

Bjørgen terper engelsk for å takle kritiske spørsmål

RUKA (NRK): Marit Bjørgen prøver å være forberedt på spørsmål om medisinbruken i norsk langrenn. Det er viktig å ikke bli misforstått.

Marit Bjørgen

TILBAKE: Marit Bjørgen vil være blant favorittene fra start i sin comebacksesong.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Vi pratet litt om det i går. Kanskje man bør terpe lit på engelsken i forhold til noen ting. Spørsmålene kommer nok opp blant journalistene, sier Bjørgen til NRK.

Hun er klar for første treningsøkt i Ruka. Om et døgn gjør hun comeback i verdenscupen etter en hel vinters fravær.

Det er rundt ti kuldegrader i Nord-Finland når norske journalister (ingen utenlandske journalister er å se) flokker seg rundt henne utenfor den norske smøretraileren – kjøretøyet som i løpet av høsten er blitt selve symbolet på en omstridt norsk medisinpraksis.

– Ikke annerledes

På Beitostølen fortalte landslagslege Petter Olberg at forstøverapparatene blir med på veien i vinter også.

Det kommer på toppen av at Martin Johnsrud Sundby ble dømt for feil bruk av en lovlig astmamedisin – og at Therese Johaug er suspendert etter å ha testet positivt på et anabolt steroid.

Det har vært spekulert i hvilke reaksjoner de norske løperne ville – og vil – møte i Ruka. Så langt har ikke Bjørgen merket noe som helst.

– Det har ikke vært noe annerledes foreløpig. Jeg prøver å tenke positivt på det og ha fokus på å gå skirenn. Jeg tror det skal gå veldig bra, sier hun.

Viktig å ikke bli misforstått

Selv har hun ikke gjort noe spesielt for å forberede seg. Uka har handlet om å gjøre seg sportslig klar for comeback. Men overfor NRK bekrefter hun altså at hun prøver å være forberedt på å kunne svare fornuftig på engelsk på spørsmålene som vil komme.

– Det er viktig å ikke bli misforstått, skyter en journalist inn.

– Det er godt sagt. Det er sant, fastslår Bjørgen.

Én ting det kan komme spørsmål om er hvorfor Therese Johaug fortsatt er på den norske smøretraileren. Så lenge hun ikke er dømt for å ha gjort noe galt har Nores skiforbund valgt å la yndlingen pryde den ene veggen.

Lar lederne svare

Hvorvidt det er en riktig avgjørelse vil ikke Bjørgen engasjere seg i.

– Jeg vil ikke uttale meg om det og har ikke hatt noen tanker om det, så det får lederne ta, sier hun.

Men savnet av lagvenninnen er der fortsatt.

– Jeg skulle gjerne hatt Therese på start. Det er rart å ikke reise sammen med henne, erkjenner hun som nå mer enn noen gang framstår som den samlende figuren i norsk langrenn.

I løpet av et par dager vil det vise seg om hun også sportslig er tilbake på tronen i internasjonal sammenheng.

Siste nytt

 • Topptrioen vann i 1. div.

  Alle fire topplaga vann i 1. divisjon søndag, og AaFK leier med fire poeng på Sogndal og Mjøndalen. I botnen passerte Florø Strømmen.

  Resultat: HamKam - Sogndal 1-3, Florø - Jerv 3-2, Levanger - Mjøndalen 0-4, Notodden - Kongsvinger 1-2, Sandnes Ulf - Aalesund 1-2, Strømmen - Tromsdalen 1-3, Åsane - Ull/Kisa 1-5.

 • Svenskene beskyldt for spionasje

  En svensk trener ble kastet ut av stadion da han fulgte Sør-Korea under deres VM-treningsleir i Østerrike. Nå beskyldes Sverige for urent spill og spionasje.

  Den svenske landslagssjefen Janne Andersson sier at en i trenerapparatet skulle følge sørkoreanernes trening, men at han ikke var klar over at treningen var lukket.

  – Treneren forlot stadion da han ble bedt om å gå, men fulgte treningen fra litt lenger distanse, sier svensken, ifølge AP.

  Janne Andersson
  Foto: Dimitar Dilkoff / AFP
 • FIFA fornøyd med VAR-debuten i VM

  Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) har uttalt at det er fornøyd med videodømmingsverktøyet VARs første avgjørelser i VM.

  En talsmann uttalte søndag at forbundet er «svært fornøyd» med hvilke avgjørelser som ble tatt dagen i forveien.

  – Alt gikk som det skulle gjøre. Vi håper det fortsetter på denne måten, fortsatte talsmannen.

  TOPSHOT-FBL-WC-2018-MATCH5-FRA-AUS
  Foto: LUIS ACOSTA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal