Kulturministeren i møter med idretten – ber om åpenhet

Norges idrettsforbund og Børre Rognlien har fått kritikk for bruken av konsulentbyråer. Nå oppfordrer kulturminister Thorhild Widvey (H) om åpenhet om pengebruken.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) og Idrettspresident Børre Rognlien

Kulturminister Thorhild Widvey (H) og Idrettspresident Børre Rognlien mottar en kvalitetssikringsrapport fra Det Norske Veritas i desember, i forbindelse med søknad om statsgaranti og tilskudd til OL/ paralympics i Oslo i 2022. Nå oppfordrer kulturministeren om å være åpen om det som de bruker midler på.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Widwey

Kulturminister Thorhild Widvey

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

VG skriver i dag at 31 av 54 særforbund ønsker å vite hvor mye penger som brukes på rådgivere og konsulenter i forbindelse med søknaden til OL i Oslo 2022. Til NRK i dag oppfordrer også kulturminister Thorhild Widvey idretten til åpenhet.

– Jeg oppfordret idretten, senest i møte denne uken, om å være åpen om det som de bruker midler på. Det tror jeg tjener alle, sier Widvey.

Har de vært åpne nok om bruken av First House i dette tilfellet?

– Jeg tror det er en god ting å være åpen nok om pengebruk og det fremkommer nok helt sikkert på idrettstinget.

Norges Idrettsforbund har benyttet det profilerte rådgivningsbyrået First House til å lage brosjyrer, skrive kronikker, drive medietrening og kampanjejobbing for å få OL til Oslo i 2022, meldte VG for en uke siden.

Dette har fått mange i politikken og idretten til å reagere.

Tidligere formann i Idrettsforbundet: – Man kan bli rasende

Hans B. Skaset

Den profilerte idrettslederen Hans B. Skaset liker ikke måten Idrettsforbundet har håndtert First House-saken.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Det er en smule paradoksalt at en folkeorganisasjon som degger for grasrot, dugnad og vaffelaktivitet for å holde tingene sammen – selv går over til arbeidsmetoder som er såpass profesjonelle, men samtidig tvilsomme.

Tidligere idrettspresident Hans B. Skaset sier i et NRK-intervju at det er underlig hvordan idrettsforbundet har opptrådt og hvordan åpenheten har vært rundt bruken av First House.

– Jeg blir sorgstemt å høre om det. Man kan bli rasende over at man har kommet i den situasjon, sier den profilerte som satt som formann i Idrettsforbundet fra 1984 til 1990.

Ikke underlagt offentlighetsloven

Norges Idrettsforbund nektet for en uke siden å opplyse hvilke oppgaver First House hadde og hvilke summer idrettsforbundet hadde brukt på konsulentselskapet.

«Vi finner det ikke riktig å opptre slik at vi flytter grensene for hvilke forpliktelser frivillige organisasjoner har overfor offentligheten» skrev assisterende generalsekretær Øystein Dale i en e-post til VG.

I et intervju Børre Rognlien har gjort med NRK sier idrettspresidenten at media må vente på svar og at de vil legge frem tall når tiden er åpen for det.

– Vi har overhodet ingen problemer med å fremvise våre regnskaper og noter. Og det kommer, men først må organsisjonen få se det. Media maser hele tiden og vil ha ting først, men noen ganger må også media finne seg i at vi tar ting i en riktig rekkefølge, sier Rognlien.

Legger seg ikke opp i pengebruken

Børre Rognlien

President i Norges idrettsforbund Børre Rognlien

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Kulturminister Widvey sier hun ikke legger seg opp i hvordan de offentlige midlene i idretten blir brukt.

– Jeg har ingen mening om hvilke leverandører eller bruken av leverandører for en frivillig organisasjon i Norge, sier kulturministeren til NRK.

Hans B. Skaset på sin side synes det er provoserende at de offentlige pengene har blitt brukt på byråer som First House.

– Det er mildt sagt provoserende. Jeg antar at regningen betales av de pengene som overføres fra kulturdepartementet og det er altså offentlige penger. Og hvis det offentlige politiske system lar en organisasjon operere på den måten, så er jo det en fristilling på hva som ellers gjelder offentlige penger, sier Skaset til NRK.

Den nåværende idrettspresidenten, Rognlien, mener at det nå er opp til resten av idretts-Norge hvordan de skal ta det videre.

– Når organisasjonen vår er informert så får vi diskutere med dem hvordan vi tar det videre. Vi har ingenting å skjule, men vi har altså ingen avtaler med noen leverandører at vi skal utlevere deres fakturaer, sier Rognlien til NRK.

Siste nytt

 • Kantret fra finaleplass

  Kristoffer Brun og Are Strandli røk ut i semifinalen etter at båten kantret på de siste 500 meterne.

  Den norske duoen la på en andreplass, da Are Strandli misset på et åretak og ett til, før båten gikk rundt og de norske karene havnet i vannet.

  Dermed er et av Norges store medaljehåp ute av OL.

  Sommer-OL i Tokyo 2021
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Bambas Tyrkia-overgang stadfesta

  Brann-spissen Daouda Bamba (26) er seld til Altay. Det stadfestar den tyrkiske klubben i kveld.

  Det melder Bergens Tidende.

  26-åringen kom fråKristiansund og har spela for Brann i tre år, og scora 28 mål på 80 kampar. Han har scora i alle dei frem siste for Bergens-klubben, som er i akutt nedrykksfare i eliteserien.

  Ifølgje avisa skal Bamba allereie vere på plass i Tyrkia. Han hadde kontrakt med Brann ut årets sesong.

  Ligasesongen i Tyrkia tek til 15. august, og nyopprykka Altay opnar mot Kayserispor.

  Daouda Bamba
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Jaktar rekord med femårskontrakt

  Alex Ovetsjkin (35) har skrive ny femårskontrakt med NHL-klubben Washington Capitals, med målsetjing å slå målrekorden til legenden Wayne Gretzky.

  Ovetsjkins 13-årskontrakt frå 2008 var i ferd med å gå ut då han i dag signerte forlenginga som bind han til klubben til han er 40.

  Kontraktsforlenginga er ved 47,5 millionar dollar.

  Han er på sjetteplass på NHLs toppscorarliste med 730 mål. Gretzky greidde 894, så russaren må score 33 i snitt dei neste fem åra for å ta igjen canadiaren.

  Han har vore NHLs toppscorar ni sesongar, åtte av dei med meir enn 50 mål.

  Han har vore Capitals' kaptein sidan 2010, og leia laget til Stanley Cup-tittel i 2018.

  Alex Ovetsjkin
  Foto: Gene J. Puskar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal