Normal

Kulturministeren i møter med idretten – ber om åpenhet

Norges idrettsforbund og Børre Rognlien har fått kritikk for bruken av konsulentbyråer. Nå oppfordrer kulturminister Thorhild Widvey (H) om åpenhet om pengebruken.

Kulturminister Thorhild Widvey (H) og Idrettspresident Børre Rognlien

Kulturminister Thorhild Widvey (H) og Idrettspresident Børre Rognlien mottar en kvalitetssikringsrapport fra Det Norske Veritas i desember, i forbindelse med søknad om statsgaranti og tilskudd til OL/ paralympics i Oslo i 2022. Nå oppfordrer kulturministeren om å være åpen om det som de bruker midler på.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Widwey

Kulturminister Thorhild Widvey

Foto: Bjørnbakk,Jan-Morten / NTB scanpix

VG skriver i dag at 31 av 54 særforbund ønsker å vite hvor mye penger som brukes på rådgivere og konsulenter i forbindelse med søknaden til OL i Oslo 2022. Til NRK i dag oppfordrer også kulturminister Thorhild Widvey idretten til åpenhet.

– Jeg oppfordret idretten, senest i møte denne uken, om å være åpen om det som de bruker midler på. Det tror jeg tjener alle, sier Widvey.

Har de vært åpne nok om bruken av First House i dette tilfellet?

– Jeg tror det er en god ting å være åpen nok om pengebruk og det fremkommer nok helt sikkert på idrettstinget.

Norges Idrettsforbund har benyttet det profilerte rådgivningsbyrået First House til å lage brosjyrer, skrive kronikker, drive medietrening og kampanjejobbing for å få OL til Oslo i 2022, meldte VG for en uke siden.

Dette har fått mange i politikken og idretten til å reagere.

Tidligere formann i Idrettsforbundet: – Man kan bli rasende

Hans B. Skaset

Den profilerte idrettslederen Hans B. Skaset liker ikke måten Idrettsforbundet har håndtert First House-saken.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Det er en smule paradoksalt at en folkeorganisasjon som degger for grasrot, dugnad og vaffelaktivitet for å holde tingene sammen – selv går over til arbeidsmetoder som er såpass profesjonelle, men samtidig tvilsomme.

Tidligere idrettspresident Hans B. Skaset sier i et NRK-intervju at det er underlig hvordan idrettsforbundet har opptrådt og hvordan åpenheten har vært rundt bruken av First House.

– Jeg blir sorgstemt å høre om det. Man kan bli rasende over at man har kommet i den situasjon, sier den profilerte som satt som formann i Idrettsforbundet fra 1984 til 1990.

Ikke underlagt offentlighetsloven

Norges Idrettsforbund nektet for en uke siden å opplyse hvilke oppgaver First House hadde og hvilke summer idrettsforbundet hadde brukt på konsulentselskapet.

«Vi finner det ikke riktig å opptre slik at vi flytter grensene for hvilke forpliktelser frivillige organisasjoner har overfor offentligheten» skrev assisterende generalsekretær Øystein Dale i en e-post til VG.

I et intervju Børre Rognlien har gjort med NRK sier idrettspresidenten at media må vente på svar og at de vil legge frem tall når tiden er åpen for det.

– Vi har overhodet ingen problemer med å fremvise våre regnskaper og noter. Og det kommer, men først må organsisjonen få se det. Media maser hele tiden og vil ha ting først, men noen ganger må også media finne seg i at vi tar ting i en riktig rekkefølge, sier Rognlien.

Legger seg ikke opp i pengebruken

Børre Rognlien

President i Norges idrettsforbund Børre Rognlien

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Kulturminister Widvey sier hun ikke legger seg opp i hvordan de offentlige midlene i idretten blir brukt.

– Jeg har ingen mening om hvilke leverandører eller bruken av leverandører for en frivillig organisasjon i Norge, sier kulturministeren til NRK.

Hans B. Skaset på sin side synes det er provoserende at de offentlige pengene har blitt brukt på byråer som First House.

– Det er mildt sagt provoserende. Jeg antar at regningen betales av de pengene som overføres fra kulturdepartementet og det er altså offentlige penger. Og hvis det offentlige politiske system lar en organisasjon operere på den måten, så er jo det en fristilling på hva som ellers gjelder offentlige penger, sier Skaset til NRK.

Den nåværende idrettspresidenten, Rognlien, mener at det nå er opp til resten av idretts-Norge hvordan de skal ta det videre.

– Når organisasjonen vår er informert så får vi diskutere med dem hvordan vi tar det videre. Vi har ingenting å skjule, men vi har altså ingen avtaler med noen leverandører at vi skal utlevere deres fakturaer, sier Rognlien til NRK.

Siste nytt

 • Alex Ferguson tilbake på tribunen

  Sir Alex Ferguson kommer i dag til å være tilbake på Old Trafford for første gang, etter at han ble operert for hjerneblødning tidligere i år. United-legenden skal bli hedret i forbindelse med kampen mot Wolverhampton senere i dag.

  Laster Twitter-innhold
 • Zlatan åpner for Malmö-comeback

  Zlatan Ibrahimovic har gjort stor suksess i LA Galaxy siden han kom dit i vår. 36-åringen sier i et intervju med Calle Schulmann at det er ett trofé han savner, og at han har fått et tilbud fra Malmö.

  – De vil ha meg hjem, og vil at jeg skal avslutte karrieren der.

  MLS Red Bulls Galaxy Soccer
  Foto: Chris Carlson / AP
 • Olsbu Røiseland vant NM i sprint

  Marte Olsbu vant sprinten på rulleskiskytings-NM på Gautefall. Hun hadde to bom på liggende skyting, mens det ble fullt hus på stående. 2. plassen gikk til Tiril Eckhoff, som hadde to bom på begge skytingene. Thekla Brun-Lie tok tredjeplassen.

  Marte Olsbu NM Gautefall
  Foto: Norges Skiskytterforbund

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppserien: Sandviken - Arna-Bjørnar
Toppserien: Sandviken - Arna-Bjørnar
4-4-2 med Schau og Aune
E-sport: Counter-Strike GO, semifinale
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
VM hestesport: Kjøring: maraton
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien: Odd - Vålerenga
VM hestesport: kjøring, maraton