Hopp til innhold

46 år siden sist bare én norsk langrennskvinne tok medalje i OL

Therese Johaugs tre OL-gull kamuflerer en brutal sannhet for norsk kvinnelangrenn. Målt i antall medaljevinnere er det 46 år siden Norge presterte så svakt i et OL.

2022 Winter Olympics, day 16, Cross-Country Skiing, Women's 30 km

LANGT BAK: Tiril Udnes Weng sitter i målområdet mens Ragnhild Haga krysser målstreken. Da var det over sju minutter siden Therese Johaug hadde gått i mål til gull

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

– Det er mange som ikke har gjort jobben her, konkluderer NRKs ekspert Torgeir Bjørn.

For samtidig som suverene Johaug sikret tre gull i karrierens siste OL, må lagvenninnene hennes dra tomhendte hjem fra Kina.

Sist bare én kvinnelig langrennsløper reiste hjem fra et internasjonalt mesterskap, var da Kristin Størmer Steira ble eneste norske medaljevinner i Liberec-VM i 2009.

Sist det skjedde i OL-sammenheng at færre enn to norske kvinner tok medalje, var i Innsbruck i 1976 – da Norge ikke tok noen medaljer i kvinnelangrenn.

– Vi får glede oss over Johaug. Men skulle hun slutte er vi i trøbbel, sier Torgeir Bjørn.

– Vi får se hvor veien går etter Johaug. Akkurat nå skal vi gjøre oss ferdige her og komme oss hjem, så får vi se på veien videre, forteller trener Ole Morten Iversen.

Bare Johaug topp ti

Tremila var siste medaljesjanse på langrennsarenaen i Zhangjiakou. Johaug vant oppskriftsmessig på det trå føret og i den piskende vinden.

Bak henne så det mørkt ut sett med norske øyne.

Lotta og Tiril Udnes Weng hjalp hverandre gjennom løpet og endte til slutt på 13. og 14. plass. Gullvinneren fra Pyeongchang forrige OL, Ragnhild Haga, kom i mål til 28. plass, nesten syv og et halvt minutt bak Johaug.

2022 Winter Olympics, day 8, Cross-Country Skiing, Women's Relay

NÅDDE IKKE OPP: Tiril Udnes Weng, Lotta Udnes Weng og Ragnhild Haga.

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Også på 10 km og 15 km var Johaug eneste norske kvinne blant de ti beste.

– Det har vært langt unna det jeg håpet på. Jeg er ikke fornøyd. Men jeg får til en OK avslutning, så jeg får ta med meg det, sier Tiril Udnes Weng til NRK.

– Det er jo dårligere enn vi har gjort tidligere i år, så man skal ikke være fornøyd med det, sier tvillingsøster Lotta Udnes Weng.

Hun forklarer det med høyde og knalltøffe løyper.

– Vi har jo visst at vi møter tøffe løyper. Men det er lettere sagt enn gjort å bare få opp kapasiteten fra ett nivå til et annet. Vi har jobba hardt for det. Selv om man trener så mye som vi gjør, er det ikke en selvfølge at man blir bedre heller, sier hun.

Trøblete OL

En del av historien er at Heidi Weng ble rammet av korona før OL og aldri reiste til Kina. Hun ville vært en medaljekandidat.

Tour de Ski 2021/2022 6 etappe

SAVNET: Heidi Weng kom aldri til Beijing.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Også Anne Kjersti Kalvås OL-reise ble kansellert av samme grunn.

I tillegg har Ingvild Flugstad Østberg fått startnekt av helsemessige årsaker.

Helene Marie Fossesholm valgte å stå over den siste OL-øvelsen fordi hun rett og slett ikke følte seg i god nok form til å krige seg gjennom 30 kilometer i høyden.

– Vi får nok Heidi Weng tilbake, hun er i medaljesjiktet. Ingvild Flugstad Østberg kommer forhåpentligvis tilbake. Men det er klart, det er nasjoner som er betydelig sterkere enn Norge nå, etter min mening, sier Bjørn.

– Nå må det jobbes

Avstandene var spesielt synlige i de tøffe forholdene på tremila, da nest beste norske var mer enn seks minutter bak vinneren. Men eksperten mener likevel at de norske løperne bak Johaug har prestert for dårlig gjennom hele mesterskapet.

Etter tolv år med to frontfigurer i kvinnelangrenn, Marit Bjørgen og Therese Johaug, blir det et stort vakuum når de slutter. Og Johaug er klar på at hennes OL-karriere nå er over.

– Når de begge legger opp, så har vi ikke klart å erstatte dem med nye talenter. Og det er ikke fordi det ikke finnes talenter, men vi har ikke klart å foredle dem i Norge. Så vi har en jobb å gjøre. Vi må sette fingeren i jorda, se hvor skoen trykker og gjøre de endringene som trengs. For nå må det jobbes altså, sier Bjørn.

Haga vil ha mer fellestrening

Ragnhild Haga, som har trent utenfor det norske landslaget etter å ha blitt vraket før sesongen, har gjort seg noen egne tanker om hva som kan forbedres:

Ragnhild Haga

TUNG DAG: Ragnhild Haga var aldri med og kjempet om medaljene på tremila, og kom i mål mer enn syv minutter bak Johaug.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Å trene mer sammen, som det virker som tyskerne har gjort, og enda flere økter for å pushe hverandre. Jeg har vært tilhenger av ett distanselag og ett sprintlag lenge, men det får ledelsen finne ut av. Men jeg er gira på å trene mer sammen med gode løpere, sier hun.

Fredrik Aukland mener Norge har enorm langrennskompetanse gjennom for eksempel Marit Bjørgen og Therese Johaugs personlige trener Pål Gunnar Mikkelsplass.

– Men er vi flinke nok til å bruke den kompetansen? Det stiller jeg spørsmål ved.

Siste nytt

  • Nagelsmann forlenger med Tyskland

    Julian Nagelsmann har skrevet ny kontrakt som tysk landslagssjef som strekker seg til og med fotball-VM i 2026.

    Det opplyser Tysklands fotballforbund på sitt nettsted.

    Nagelsmann er den siste tiden blitt sterkt koblet til sin tidligere klubb Bayern München, der Thomas Tuchel ikke får fortsette som hovedtrener etter inneværende sesong.

    Forlengelsen med landslaget gjør imidlertid 36-åringen uaktuell for Bayern.

    – Dette er en avgjørelse som kommer fra hjertet. Det er en stor ære å kunne trene landslaget og jobbe med de beste spillerne i landet, sier Nagelsmann. (NTB)

    X5kdFmemwRg
    Foto: AFP
  • Ny landslagsavtale godkjent av styret i Norges Skiforbund

    Styret i Norges Skiforbund godkjente torsdag det fremforhandlede forslaget til ny avtale for utøverne på landslag.

    Det bekrefter generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund (NSF) til NRK.

    – Jeg tror dette har vært viktig både for Norges Skiforbund og for hele skiidretten, samarbeidspartnere og for å utvikle skiidretten videre. Og få ro rundt situasjonen om landslagsavtalen, sier Baumann til NRK.

    Innholdet i den oppdaterte landslagsavtalen er diskutert og utarbeidet av et utvalg som blant annet har bestått av utøvere, sportssjefer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere.

    – Skistyret har konkludert med at utvalget har gjort en grundig og meget god jobb. Den nye landslagsavtalen, viljen til et godt samarbeid og god kommunikasjon også i tiden som kommer, er avgjørende for at norsk skisport skal utvikle seg slik vi ønsker, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding.

    I pressemeldingen fra NSF sier alpinist Aleksander Aamodt Kilde at dialogen med Skiforbundets ledelse er god og at den nye landslagsavtalen gir et godt grunnlag for den videre prosessen.

    – Den reviderte landslagsavtalen gir bedre forutsigbarhet og tydelighet for alle. Ikke minst med tanke på forståelse og aksept når det gjelder våre Image rights, noe som har vært avgjørende for oss utøvere, sier Kilde.

    Kilde satt i utvalget som alpinistenes representant. Representanen for langrenn, Pål Golberg, mener at arbeidet med utvalget har gitt bedre innsikt og forståelse.

    Det er enighet om å bevare den nevnte utvalget som «utviklingsarena» fremover. Utvalget skal møtes hver vår før skistyret vedtar landslagsavtale for en ny sesong, og nå i høst for å diskutere erfaringene med å etablere de kommersielle manualene i grenene.

    Kilde møter pressen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Fratatt seieren etter skandalebildene

    NRK skrev tidligere denne uka om den spesielle avslutningen på Beijing halvmaraton.

    He Jie vant løpet, men tilsynelatende etter at hans afrikanske motstandere vinket kineseren frem. Spekulasjonene om løpsfiksing var i gang, og nå har konsekvensene kommet.

    Det er den kinesiske TV-kanalen CCTV som fredag får bekreftet at de tre beste i løpet må levere tilbake sine trofeer og tilbakebetale bonuspenger, ifølge NTB.

    Jies kenyanske konkurrent Willy Mnangat sa etter løpet at han hadde latt kineseren vinne, men endret senere forklaringen sin i et nytt intervju.

    Der påsto Mnangat at han hadde vært hare for Jie.

    – Jeg vet ikke hvorfor de skrev navnet mitt på startnummer i stedet for å skrive hare. Jobben min var å sette farten og hjelpe ham til seier, men dessverre nådde han ikke målet sitt som var kinesisk rekord, forklarte Mnangat.

    Det kinesiske friidrettsforbundet uttalte tidligere denne uken at de hadde møttes i sakens anledning. I en en uttalelse er det lovet forbedringer knyttet til idretten i landet. (NTB/NRK)

    jX7yazqefCE
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal