Hopp til innhold

Avslører forhåndsuttak: Røthe og VM-medaljevinner får ikke klarsignal – har kniven på strupen

LIVIGNO (NRK): Langrennssjef Espen Bjervig vil unngå spekulasjoner og gi de sterkeste utøverne ro i årets OL-sesong. Derfor forteller han nå åpent om hvem som er forhåndsuttatt til verdenscupåpningen i slutten av november.

Bjervig/Røthe

LETTER PÅ SLØRET: Langrennssjef Espen Bjervig (høyre) har en plass ledig til verdenscupåpningen. Den må Sjur Røthe (venstre) kjempe om.

Foto: NTB

Spesielt for årets første verdenscuphelg er at den ikke arrangeres som en minitour. Der Norge tidligere har kunnet ta ut ti utøvere, blir det nå bare en kvote på seks til hvert enkelt renn.

Rennhelgen åpner med en klassisk sprint for begge kjønn 26. november.

Dagen etter venter en uhyre viktig 10 og 15 kilometer i klassisk, som også er en OL-øvelse og dermed et uttaksrenn til lekene i Beijing.

Søndag 28. november avsluttes det hele med en 10 og 15 kilometer jaktstart i fristil.

Langrennssjef Bjervig bekrefter at det er følgende utøvere som foreløpig er tatt ut til å gå 15 kilometer klassisk for Norge i Ruka:

Johannes Høsflot Klæbo, Emil Iversen, Pål Golberg, Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger.

Mikael Gunnulfsen

HØYAKTUELL: Mikael Gunnulfsen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Han skjønner hvordan dette fungerer

Dermed er det bare en plass igjen på laget.

Det betyr at en svært merittert utøver som Sjur Røthe ennå ikke har fått klarsignal. Det har heller ikke VM-bronsevinner Harald Østberg Amundsen og Martin Løwstrøm Nyenget. I tillegg er Team Telemark-løper Mikael Gunnulfsen og Didrik Tønseth høyaktuelle.

Disse fem må altså overbevise helgen i forkant når det er langrennsåpning på Beitostølen 19.–21. november.

– Sjur har vært med så lenge at han skjønner hvordan dette fungerer. Han ser at de vi har tatt ut har gått fryktelig fort. Men også Harald, som tok medalje i VM, er heller ikke tatt ut. Det er trangt som bare det her, sier Bjervig.

– Det er helt greit. De fem som er forhåndsuttatt gikk fortere enn meg i fjor på 15 km klassisk, sier Sjur Røthe til NRK.

– Ikke veldig skuffet

Han erkjenner at han har lyst til å gå verdenscupåpninga, og håper å kvalifisere seg via nasjonal åpning.

– Men jeg blir ikke veldig skuffet om ikke plassen til Ruka blir min. Lillehammer og Davos blir viktigere helger for meg, påpeker han.

Slik forklarer Bjervig hvorfor han nå velger å svare åpent på hvem som er tatt ut en måned før alvoret starter:

– Når det er OL-sesong synes jeg det er viktig at de utøverne som har prestert godt før får litt ro på seg og kan senke skuldrene. Når kvotene er så små, så blir det mye prat om det, det er greit å være åpen om det da. Det er veldig greit at det ikke blir spekulasjoner.

NRK-ekspert Torgeir Bjørn forstår godt at tidligere resultater teller såpass mye i den første verdenscuphelgen og at landslagsledelsen vil gi de aller fleste profilene ro.

Men det viser hvilket rotterace det blir om den sjette og siste plassen på det 15 kilometer klassisk-laget. Det blir en stor utfordring og viktig å prestere på Beitostølen for de som er igjen på landslaget i tillegg til Tønseth og Gunnulfsen, sier han.

Skar

ENNÅ IKKE KLARSIGNAL: Sindre Bjørnestad Skar.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Skar har ikke fått klarsignal

Til sprintrennet for herrene fredag 26. november er nesten hele sprintlaget tatt ut.

Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes, Håvard Solås Taugbøl, Emil Iversen og Pål Golberg er tatt ut.

Det betyr at Sindre Bjørnestad Skar ennå ikke har fått klarsignal.

Bjervig opplyser at hele elitelaget for damer er tatt ut til verdenscupåpningen i Ruka, men at flere spesialister bare kommer til å gå en øvelse. «Hele laget» innbefatter også Ingvild Flugstad Østberg, men Bjerig påpeker at alle må ha helsemessig klarering for å kunne stille til start. Det har ikke Østberg per i dag.

Det er blant kvinnene ikke spikret hvem som går nøyaktig hva, mens man på herresiden har klart å være spesifikk såpass tidlig.

– Det er én ledig plass på hver øvelse for kvinner og menn. De er i utgangspunktet forbeholdt landslagsutøvere, slik vi har skrevet i sesonginformasjonen. Men hvis en eliteutøver ikke gjør det bra, og andre har prestert, så åpner det seg for de utenfor, kommenterer Bjervig.

Siste nytt

  • Sky Sports: Haaland ikke på City-trening

    Manchester City-spiss Erling Braut Haaland var ikke å se på trening i forberedelsene til Premier League-kampen mot Brighton.

    Det opplyser Sky Sports, som også melder at Phil Foden ikke var til stede.

    Haaland ble byttet ut før ekstraomgangene da Manchester City røk ut i Mesterligaens kvartfinale mot Real Madrid forrige onsdag.

    City-manager Pep Guardiola uttalte siden at Haaland hadde et muskulært problem, og lørdagens 1-0-seier over Chelsea i FA-cupsemifinalen gikk uten nordmannen.

    Manchester City er i førersetet i gullkampen i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger ett poeng bak Arsenal og Liverpool, men har én kamp mindre spilt.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Carl Recine / Reuters
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal