Hopp til innhold

NFF skrinlegger Serbia-planene – venter på Uefa-svar

Norges Fotballforbund (NFF) har gitt Uefa beskjed om at de ikke planlegger for landskamp mot Serbia på Ullevaal 26. mars.

EM-kvalifisering fotball menn: Norge - Malta

Norges skjebnekamp mot Serbia må flyttes. Det blir ulovlig å spille den som planlagt.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Torsdag ble det klart at alle idrettsarrangement blir stoppet med umiddelbar virkning fram til og med 26. mars.

Helsedirektoratet bekreftet overfor NRK at vedtaket gjelder til klokken 23.59.59 26. mars 2020.

Fredag opplyser NFF at forbundet har varslet Uefa om disse restriksjonene.

Samtidig vil utvidelsen av karantenebestemmelsene bety at de fleste landslagsspillerne blir satt i 14 dagers karantene ved ankomst Norge.

Dermed vil spillerne være uaktuelle for playoff-kampen.

– Det NFF ikke har kontroll på, er hvorvidt kampen 26. mars, playoff-runden og EM blir kansellert eller utsatt, opplyser forbundet.

Dette blir først avklart i en telefonkonferanse i Uefa tirsdag 17. mars. Ifølge den franske storavisen L'Equipe kommer de der til å informere om at EM blir utsatt.

Torsdag svarte helseminister Bent Høie følgende på NRKs spørsmål om de hadde myndighet og mulighet til å avlyse playoff-kampen:

– Alle idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet, både innendørs og utendørs, er fra klokken 18.00 i dag forbudt og vil ikke bli gjennomført, sa Høie.

Dermed ble det klart at den avgjørende EM-kvalifiseringskampen enten måtte spilles på et annet tidspunkt eller flyttes til et annet land.

– En dugnad vi er nødt til å ta

Før torsdagens nasjonale restriksjoner fra helsemyndighetene var det opp til hver enkelt kommune å ta stilling til de forskjellige idrettsarrangementene.

Derfor sendte Norges idrettsforbund et brev til Helsedirektoratet, hvor de ba om en avklaring på om idrettsarrangement, konkurranser og treninger kunne holdes fremover.

Noen timer senere fikk de altså svar.

– Helsedirektoratet har videre fattet, med hjemmel i smittelovens paragraf 4 N andre ledd, et vedtak om forbud mot og stenging av kultur-arrangementer, idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet, både innendørs og utendørs, sa helseminister Høie torsdag.

– Vi gjør dette i håp om å stoppe viruset. Grepet vi nå tar vil oppleves som belastende og vil få store konsekvenser for det norske samfunnet, men det er en dugnad vi er nødt til å ta i fellesskap, fortsatte han.

På spørsmål om hva utøvere og treningsglade nå bør gjøre, svarte Høie at gåturer fortsatt er mulig.

– Det er fortsatt mulig å gjøre det som er enkelt for de fleste. Gå turer ute for eksempel. Så lenge man unngår å være sammen med mange mennesker. Men alle idrettsarrangement både innendørs og utendørs er forbudt fra i dag, sa Høie.

Onsdag gikk Oslo Idrettskrets ut og anbefalte alle idrettslag om å avlyse all trening og aktivitet i idretten.

Idrettsforbundet svarte følgende på hvorfor de selv ikke kunne innføre en stopp for all idrett i Norge:

– Fordi vi følger myndighetenes råd. De rådene fremstår som uklare for idrettsbevegelsen. Derfor har vi bedt om avklaringer. De bør komme raskt, skrev kommunikasjonsansvarlig Finn Aagard i en SMS til NRK.

NIF-seminar mandag

I brevet fra NIF stod det blant annet:

«Situasjonen har nå blitt så krevende og uoversiktlig for norsk idrett på grunn av ulike og til dels utydelige tiltak som innføres basert på situasjonen i den enkelte kommune. Vi ber derfor Helsedirektoratet om å komme med en tydelig anbefaling om hvordan norsk idrett skal forholde seg til situasjonen som har oppstått, og som vi må forvente vil utvikle seg videre i negativ retning.»

Idrettsforbundet opplyste til NRK onsdag at de nå jobber med informasjon de skal sende ut til sine idrettslag.

Koronavirus

Generalsekretær i Norges idrettsforbund, Karen Kvalevåg.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det vil være juridisk rådgivning og en oppfordring om å loggføre for eksempel tapte inntekter.

– Vi vil også ha et seminar på mandag hvor vi ser på juridiske følger. Alt fra kontrakter, hva man skal gjøre med årsmøter og så videre, vil NIF sette opp en juridisk rådgiver (for), sa generalsekretær i idrettsforbundet, Karen Kvalevåg.

Siste nytt

  • Zuccarello vil spille ishockey-VM for Norge

    Mats Zuccarello åpner for å spille årets ishockey-VM for Norge «om han blir tatt ut på laget».

    Minnesota Wild er ikke med i årets NHL-sluttspill. Derfor er kalenderen fri for landslagsoppdrag for nordmannen. Han har ikke spilt VM for Norge siden i Russland i 2016.

    – Det er lenge siden han har kunnet representere landslaget og har lyst til det nå, bekrefter Zuccarello-agent Kevin Skabo til nitten.no fredag ettermiddag.

    Zuccarello spilte og scoret da det ble tap for Seattle Kraken i sesongens siste kamp i grunnspillet for Minnesota Wild. De var aldri skikkelig med i kampen om en plass i sluttspillet.

    Under fredagens pressekonferanse kom han ifølge journalisten Michael Russo med følgende melding som Russo har lagt på X.

    – Han sa at han spiller for Norge i VM om han kommer med på laget, skriver Russo.

    (NTB)

    NHL: Minnesota Wild at Tampa Bay Lightning
    Foto: Kim Klement Neitzel / Reuters
  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal