Hopp til innhold

NFF skrinlegger Serbia-planene – venter på Uefa-svar

Norges Fotballforbund (NFF) har gitt Uefa beskjed om at de ikke planlegger for landskamp mot Serbia på Ullevaal 26. mars.

EM-kvalifisering fotball menn: Norge - Malta

Norges skjebnekamp mot Serbia må flyttes. Det blir ulovlig å spille den som planlagt.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Torsdag ble det klart at alle idrettsarrangement blir stoppet med umiddelbar virkning fram til og med 26. mars.

Helsedirektoratet bekreftet overfor NRK at vedtaket gjelder til klokken 23.59.59 26. mars 2020.

Fredag opplyser NFF at forbundet har varslet Uefa om disse restriksjonene.

Samtidig vil utvidelsen av karantenebestemmelsene bety at de fleste landslagsspillerne blir satt i 14 dagers karantene ved ankomst Norge.

Dermed vil spillerne være uaktuelle for playoff-kampen.

– Det NFF ikke har kontroll på, er hvorvidt kampen 26. mars, playoff-runden og EM blir kansellert eller utsatt, opplyser forbundet.

Dette blir først avklart i en telefonkonferanse i Uefa tirsdag 17. mars. Ifølge den franske storavisen L'Equipe kommer de der til å informere om at EM blir utsatt.

Torsdag svarte helseminister Bent Høie følgende på NRKs spørsmål om de hadde myndighet og mulighet til å avlyse playoff-kampen:

– Alle idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet, både innendørs og utendørs, er fra klokken 18.00 i dag forbudt og vil ikke bli gjennomført, sa Høie.

Dermed ble det klart at den avgjørende EM-kvalifiseringskampen enten måtte spilles på et annet tidspunkt eller flyttes til et annet land.

– En dugnad vi er nødt til å ta

Før torsdagens nasjonale restriksjoner fra helsemyndighetene var det opp til hver enkelt kommune å ta stilling til de forskjellige idrettsarrangementene.

Derfor sendte Norges idrettsforbund et brev til Helsedirektoratet, hvor de ba om en avklaring på om idrettsarrangement, konkurranser og treninger kunne holdes fremover.

Noen timer senere fikk de altså svar.

– Helsedirektoratet har videre fattet, med hjemmel i smittelovens paragraf 4 N andre ledd, et vedtak om forbud mot og stenging av kultur-arrangementer, idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet, både innendørs og utendørs, sa helseminister Høie torsdag.

– Vi gjør dette i håp om å stoppe viruset. Grepet vi nå tar vil oppleves som belastende og vil få store konsekvenser for det norske samfunnet, men det er en dugnad vi er nødt til å ta i fellesskap, fortsatte han.

På spørsmål om hva utøvere og treningsglade nå bør gjøre, svarte Høie at gåturer fortsatt er mulig.

– Det er fortsatt mulig å gjøre det som er enkelt for de fleste. Gå turer ute for eksempel. Så lenge man unngår å være sammen med mange mennesker. Men alle idrettsarrangement både innendørs og utendørs er forbudt fra i dag, sa Høie.

Onsdag gikk Oslo Idrettskrets ut og anbefalte alle idrettslag om å avlyse all trening og aktivitet i idretten.

Idrettsforbundet svarte følgende på hvorfor de selv ikke kunne innføre en stopp for all idrett i Norge:

– Fordi vi følger myndighetenes råd. De rådene fremstår som uklare for idrettsbevegelsen. Derfor har vi bedt om avklaringer. De bør komme raskt, skrev kommunikasjonsansvarlig Finn Aagard i en SMS til NRK.

NIF-seminar mandag

I brevet fra NIF stod det blant annet:

«Situasjonen har nå blitt så krevende og uoversiktlig for norsk idrett på grunn av ulike og til dels utydelige tiltak som innføres basert på situasjonen i den enkelte kommune. Vi ber derfor Helsedirektoratet om å komme med en tydelig anbefaling om hvordan norsk idrett skal forholde seg til situasjonen som har oppstått, og som vi må forvente vil utvikle seg videre i negativ retning.»

Idrettsforbundet opplyste til NRK onsdag at de nå jobber med informasjon de skal sende ut til sine idrettslag.

Koronavirus

Generalsekretær i Norges idrettsforbund, Karen Kvalevåg.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det vil være juridisk rådgivning og en oppfordring om å loggføre for eksempel tapte inntekter.

– Vi vil også ha et seminar på mandag hvor vi ser på juridiske følger. Alt fra kontrakter, hva man skal gjøre med årsmøter og så videre, vil NIF sette opp en juridisk rådgiver (for), sa generalsekretær i idrettsforbundet, Karen Kvalevåg.

Sportsnyheter

Se alle målene i mesterligaen for kvinner, Barcelona - Wolfsburg.

Ellevill snuoperasjon da Graham Hansen og Barcelona vant mesterligaen

Caroline Graham Hansen (28) herjet da Barcelona snudde 0-2 til 3-2, og vant mesterligafinalen.

Siste nytt

 • PSG tapte i Messis avskjedskamp

  Lionel Messi spilte lørdag kveld sin siste kamp for PSG. Det ble ingen minneverdig opplevelse, for argentineren gikk målløs av banen i et 2-3-tap mot Clermont.

  PSG ledet 2-0 takket være en avskjedsscoring fra Sergio Ramos (som også spilte sin siste kamp) og Kylian Mbappé, men Clermont slo knallhardt tilbake og snudde kampen til 3-2.

  Messi kunne - og burde - notert seg for scoring etter at han ble spilt alene med keeper av Mbappé, men på ukarakteristisk vis blåste han ballen høyt over fra en god posisjon.

  Messi forlater PSG med to seriegull og leverte 21 mål og 20 målgivende pasninger denne sesongen. Hvor han spiller neste sesong er foreløpig ikke klart.

  Ligue 1 - Paris St Germain v Clermont
  Foto: BENOIT TESSIER / Reuters
 • Nyland ble cupmester i Tyskland

  Christopher Nkunku og Dominik Szoboszlai scoret målene da RB Leipzig vant den tyske cupen lørdag kveld.

  RB Leipzig slo Eintracht Frankfurt 2-0 i finalen.

  Dermed ble Ørjan Håskjold Nyland cupmester i Tyskland. Den norske landslagskeeperens kontrakt utløper 30. juni og han satt på benken hele kampen.

  DFB Cup - Final - RB Leipzig v Eintracht Frankfurt
  Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters
 • Norsk bestenotering av Jæger på 300 meter

  Henriette Jæger satte soleklar norsk bestenotering på 300 meter med 36,92 under Trond Mohn Games i Bergen lørdag.

  – Jeg er kjempeglad. Det er mitt første løp utendørs i år. Tiden er kjempebra, sa Jæger til NRK.

  I slegge satte Eivind Henriksen ny årsbeste med 76,09, men ble slått av landsmannen Thomas Mardal. Han fikk opp et bestekast på hele 77,46 meter. Gloppen-utøverens tidligere personlig rekord lød på 76,74.

  Narve Gilje Nordås løp en solid 3000 meter, og vant den med en sterk sisterunde på tiden 7.43,94.

  Tobias Grønstad løp nok en gang en god 800 meter og vant den på 1.46,61. Kun tre nordmenn har løpt distansen raskere enn Grønstad gjennom tidene.

  I stav ble det seier til Pål Haugen Lillefosse. Han oppnådde 5,72 meter, men måtte gi seg på 5,82 meter med krampetendenser i leggene. (NTB)

  NM Friidrett 2020. Henriette Jæger.
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste