NFF skrinlegger Serbia-planene – venter på Uefa-svar

Norges Fotballforbund (NFF) har gitt Uefa beskjed om at de ikke planlegger for landskamp mot Serbia på Ullevaal 26. mars.

EM-kvalifisering fotball menn: Norge - Malta

Norges skjebnekamp mot Serbia må flyttes. Det blir ulovlig å spille den som planlagt.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Torsdag ble det klart at alle idrettsarrangement blir stoppet med umiddelbar virkning fram til og med 26. mars.

Helsedirektoratet bekreftet overfor NRK at vedtaket gjelder til klokken 23.59.59 26. mars 2020.

Fredag opplyser NFF at forbundet har varslet Uefa om disse restriksjonene.

Samtidig vil utvidelsen av karantenebestemmelsene bety at de fleste landslagsspillerne blir satt i 14 dagers karantene ved ankomst Norge.

Dermed vil spillerne være uaktuelle for playoff-kampen.

– Det NFF ikke har kontroll på, er hvorvidt kampen 26. mars, playoff-runden og EM blir kansellert eller utsatt, opplyser forbundet.

Dette blir først avklart i en telefonkonferanse i Uefa tirsdag 17. mars. Ifølge den franske storavisen L'Equipe kommer de der til å informere om at EM blir utsatt.

Torsdag svarte helseminister Bent Høie følgende på NRKs spørsmål om de hadde myndighet og mulighet til å avlyse playoff-kampen:

– Alle idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet, både innendørs og utendørs, er fra klokken 18.00 i dag forbudt og vil ikke bli gjennomført, sa Høie.

Dermed ble det klart at den avgjørende EM-kvalifiseringskampen enten måtte spilles på et annet tidspunkt eller flyttes til et annet land.

– En dugnad vi er nødt til å ta

Før torsdagens nasjonale restriksjoner fra helsemyndighetene var det opp til hver enkelt kommune å ta stilling til de forskjellige idrettsarrangementene.

Derfor sendte Norges idrettsforbund et brev til Helsedirektoratet, hvor de ba om en avklaring på om idrettsarrangement, konkurranser og treninger kunne holdes fremover.

Noen timer senere fikk de altså svar.

– Helsedirektoratet har videre fattet, med hjemmel i smittelovens paragraf 4 N andre ledd, et vedtak om forbud mot og stenging av kultur-arrangementer, idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet, både innendørs og utendørs, sa helseminister Høie torsdag.

– Vi gjør dette i håp om å stoppe viruset. Grepet vi nå tar vil oppleves som belastende og vil få store konsekvenser for det norske samfunnet, men det er en dugnad vi er nødt til å ta i fellesskap, fortsatte han.

På spørsmål om hva utøvere og treningsglade nå bør gjøre, svarte Høie at gåturer fortsatt er mulig.

– Det er fortsatt mulig å gjøre det som er enkelt for de fleste. Gå turer ute for eksempel. Så lenge man unngår å være sammen med mange mennesker. Men alle idrettsarrangement både innendørs og utendørs er forbudt fra i dag, sa Høie.

Onsdag gikk Oslo Idrettskrets ut og anbefalte alle idrettslag om å avlyse all trening og aktivitet i idretten.

Idrettsforbundet svarte følgende på hvorfor de selv ikke kunne innføre en stopp for all idrett i Norge:

– Fordi vi følger myndighetenes råd. De rådene fremstår som uklare for idrettsbevegelsen. Derfor har vi bedt om avklaringer. De bør komme raskt, skrev kommunikasjonsansvarlig Finn Aagard i en SMS til NRK.

NIF-seminar mandag

I brevet fra NIF stod det blant annet:

«Situasjonen har nå blitt så krevende og uoversiktlig for norsk idrett på grunn av ulike og til dels utydelige tiltak som innføres basert på situasjonen i den enkelte kommune. Vi ber derfor Helsedirektoratet om å komme med en tydelig anbefaling om hvordan norsk idrett skal forholde seg til situasjonen som har oppstått, og som vi må forvente vil utvikle seg videre i negativ retning.»

Idrettsforbundet opplyste til NRK onsdag at de nå jobber med informasjon de skal sende ut til sine idrettslag.

Koronavirus

Generalsekretær i Norges idrettsforbund, Karen Kvalevåg.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det vil være juridisk rådgivning og en oppfordring om å loggføre for eksempel tapte inntekter.

– Vi vil også ha et seminar på mandag hvor vi ser på juridiske følger. Alt fra kontrakter, hva man skal gjøre med årsmøter og så videre, vil NIF sette opp en juridisk rådgiver (for), sa generalsekretær i idrettsforbundet, Karen Kvalevåg.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 15.10.2021
2 495
Smittede siste 7 dager
95
Innlagte
884
Døde
4 190 626
Vaksinerte

Siste nytt

 • Hovland faller på lista

  Viktor Hovland faller noen hakk på resultatlista etter fredagens runde i PGA-turneringen i golf i Las Vegas. Han er sju slag bak teten, melder NTB.

  Igjen spilte Hovland solid, men 2.-runden var ikke fullt så god som den han leverte på åpningsdagen. Da fikk han sju birdier og unngikk å spille kostbare bogeyer. Fredag gikk han i alt fire slag under par.

  GQiKqOpMAVU
  Foto: Alex Goodlett / AFP
 • Koronatrøbbel i Tottenham

  Tottenhams planer foran søndagens bortekamp mot Newcastle er blitt forstyrret av to koronatilfeller i spillerstallen, ifølge NTB. Flere britiske medier, deriblant Sky Sports, melder om Tottenhams smitteutbrudd. Det er ikke kjent hvilke to spillere det gjelder.

  London-klubben har ikke bekreftet opplysningene, men manager Nuno Espírito Santo antydet på fredagens pressekonferanse at de har trøbbel i oppladningen til Newcastle-oppgjøret.

  – Etter landslagspausen er det alltid store problemer som dukker opp. Vi har problemer, men jeg vil ikke si n

 • Gulbrandsen med superinnhopp

  Fredrik Gulbrandsen var sentral da Istanbul Basaksehir senket byrival Besiktas 3-2 i tyrkisk toppfotball, melder NTB. Som innbytter gjorde han mål og la opp til et annet. Gulbrandsen entret gressmatta med et snaut kvarter igjen på klokka, og ni minutter senere hadde han vært nest sist og deretter sist på ballen ved hjemmelagets to siste scoringer.

  Fredrik Gulbrandsen
  Foto: OZAN KOSE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal