Hopp til innhold

Oen til NRK én uke før dødsfallet: – Gleder meg til hver trening

Åtte dager før Alexander Dale Oen (26) døde, møtte NRK en offensiv og sulten Oen, som var klar for å trene hardt for å komme tilbake etter en skulderskade.

Video Oen i flaggstaff

NRK møtte Alexander Dale Oen under oppholdet i Arizona, bare en drøy uke før hans brå bortgang. Reportasje sendt 22. april 2012.

OL-medaljøren Alexander Dale Oen døde tirsdag morgen, norsk tid. Mandag klokken 19.50 lokal tid hadde lagkamerater reagert på at Oen brukte lang tid i dusjen.

De ropte og banket på døren hans, da de ikke fikk noen respons, tok de seg inn på baderommet. Der fant de Oen delvis liggende på gulvet, delvis på badekaret. Hjerte - og lungeredning ble igangsatt, men uten respons. En drøy time senere ble Oen erklært død på Flaggstaff Medical Center.

Oen var sammen med lagkamerater med svømmelandslaget i Flagstaff, Arizona i USA. Der hadde laget vært på samling siden 11. april, for å drive høydetrening i den lille byen som ligger på 2000 meters høyde.

Offensiv

NRKs reporter Line Andersen var i Flagstaff for åtte dager siden. Der møtte hun en svært offensiv Oen, som virket svært ivrig etter å komme tilbake i toppform etter en skulderskade som ga Dale Oen en turbulent vinter treningsmessig.

– Jeg gleder meg enda mer til hver trening, og jeg vet jeg skal se enda mer fanden i hvitøyet og jeg skal gjøre ting enda bedre. Så det er bare helt konge, sa Alexander Dale Oen til NRK.

Oen var lettet over at skaden som hadde plaget ham lenge var i ferd med å slippe, tidligere enn det man først hadde trodd. Til NRK sa Oen også at han var inne i en fase med realtivt lett trening, som opptrapping til en tyngre periode.

– Skaden er stort sett hisorie, og jeg er utrolig innstilt på å komme tilbake i januar-form. Utholdenheten er på vei tilbake, sa Oen, som brast ut i latter flere ganger under intervjuet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Oen svømmer under oppholdet i Flaggstaff

Alexander Dale Oen under svømmetrening i Flaggstaff.

Foto: Karl-Hans Johansen / NRK

Trente fire ganger om dagen

Sammen med de andre lagkameratene trente Oen opp til fire ganger om dagen under treningsoppholdet. I motsetning til lagkameratene kunne ikke Oen trene for full maskin. Fysioterapeut Christer Kjølholdt mente Oen var på rundt 80 prosent, Oen la selv på 10 prosent ekstra «for kameraene skyld».

– Han var i utrolig godt humør, og det var veldig mye spøking med resten av laget, sier NRKs Line Andersen. Hun forteller om en inbittt Oen, som var klar for å kjempe seg tilbake fra skadene.

Andersen forteller at Oen var veldig fokusert, og opptatt av å få trent skikkelig. Oen var blant de siste som gikk på de aller fleste av landslagets økter.

– Han var uten tvil av de 21 utøverne som var på samlingen som var mest fokusert til enhver tid, sier Andersen.

Alexander Dale Oen under oppholdet i Flaggstaff

Alexander Dale Oen under treningsoppholdet i Flaggstaff.

Foto: Karl-Hans Johansen / NRK

Tung skadeperiode

Oen fortalte NRK at skadeperioden hadde vært forferdelig kjedelig, og la ikke skjul på at den siste måneden hadde vært slitsom. Samtidig ga han uttrykk for at det hadde vært lærerikt å jobbe seg tilbake etter skaden.

– Det er deilig å ha noen sånne også, for da gleder jeg meg enda mer til neste trening, sa Oen.

Alexander Dale Oen, var tidenes beste norske svømmer. Han ble 26 år gammel. Planen var at Oen skulle reise tilbake til Bergen onsdag, noe han via sin Twitter-konto uttrykket at han gledet seg til.

Alexander Dale Oen trener under oppholdet i Flaggstaff

Alexander Dale Oen trener under oppholdet i Flaggstaff

Foto: Karl-Hans Johansen / NRK

Siste nytt

  • Windingstad avslutter samarbeid

    Alpinist Rasmus Windingstad avslutter samarbeidet med skimerket Stöckli. Det bekrefter han selv på Instagram.

    30-åringen skriver at han er takknemlig for samarbeidet over de siste fire årene.

    – Det var på tide å gå videre og prøve noe nytt, spent på de kommende sesongene, skriver Windingstad.

    Han bekrefter dermed at han ikke er helt ferdig med alpinkarrieren enda, men røper ikke hvilket skimerke han kjører på kommende sesong.

    Stöckli har blant annet stjernen Marco Odermatt blant sine utøvere.

    Audi FIS Alpine Ski World Cup - Men's Giant Slalom
    Foto: SEAN M. HAFFEY / AFP
  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal