– Bjørgen kan være raskest opp monsterbakken

TOBLACH (NRK): Før Tour de Ski var spørsmålet hvor stor ledelse Marit Bjørgen trengte før monsterbaken. Nå er spørsmålet om hun også kan klatre raskest av alle.

Marit Bjørgen

Marit Bjørgen er i kanonform og har nå beste etappetid på de to sjaktstartene i Tour de Ski. Spørsmålet er nå om hun kan klare det på den avgjørende jaktstarten – i den beryktede monsterbakken.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Heidi Weng

Heidi Weng tror Bjørgen kommer til å klatre raskest av alle opp monsterbakken.

Foto: VINCENZO PINTO / Afp

Fem etapper. Fem strake seirer. Verdens beste langrennsløper gjennom tidene har aldri vært mer suveren enn nå.

Marit Bjørgen har ikke bare gått først i mål, men også hatt beste etappetid på de to jaktstartene som har vært til nå.

Spørsmålet er om hun kan klare det også i den avsluttende jaktstarten – den som går opp alpinbakken Alpe Cermis i Val di Fiemme søndag.

– Nei, det tror jeg ikke, sier Bjørgen selv.

Men Heidi Weng, som er på vei mot andreplassen i Tour de Ski etter en ny strålende etappe torsdag, er av en annen oppfatning.

– Det tror jeg, fastslår hun.

– Det kommer to klatregeiter bak meg, parerer Bjørgen.

Johaug tapte mer

Normalt er Therese Johaug den beste i bakken. Men Johaug er ikke i superform. Torsdag tapte hun nye sekunder – og avstanden opp til Bjørgen er drøyt tre minutter.

Samtidig er Bjørgen kanskje i sitt livs form. Og også Heidi Weng, som er Norges beste motbakkeløper på beina, er i en helt annen forfatning enn hun noen gang før har vært i touren.

Dermed blir det største spenningsmomentet trolig hvem som har best etappetid, snarere enn hvem som kommer ført i mål.

Bjørgen er selv nøye med å understreke at ingenting er avgjort. Og jentene skal i gjennom en 10 km klassisk fellesstart i Val di Fiemme lørdag.

Men Rognes-jenta legger ikke skjul på at det er i en rå form hun jakter sin første sammenlagtseier i Tour de Ski.

Marit Bjørgen (tv) og Heidi Weng

Marit Bjørgen og Heidi Weng er nummer én og to i sammendraget i Tour de Ski. Men det skal trolig mye til for at Weng henter Bjørgen opp monsterbakken.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Tatt et steg

– Jeg har følt i sommer og høst at jeg har tatt et steg. Nå får jeg svar, konstaterer Bjørgen.

– Gleder du deg til å gå bakken i toppform?

– Ja, det er klart. Kanskje opplevelsen blir litt bedre.

Selv om hun aldri har vært først, har ikke Bjørgen noe redselsforhold til bakken.

– Sist jeg gikk, gikk jeg sammen med Justyna Kowalczyk. Jeg husker det ikke som en veldig vond opplevelse, sier 34-åringen – som ble slått at Kowalczyk den gangen

Det blir hun ikke i år, for nå er Tour de Ski-dronningen med fire sammenlagtseirer over fem minutter bak.

Siste nytt

 • Arsenal utnyttet Chelsea-tabbe

  Chelsea styrte banespillet, men misbrukte muligheten til mer eller mindre å sikre seg retten til spill i neste sesongs mesterliga etter 0-1-tapet for Arsenal.

  Chelsea ligger fortsatt plassert på 4.-plass selv om det ble null poeng, og det betyr at de også fortsatt ligger an til en plass Champions League kommende sesong selv om West Ham, Liverpool og Tottenham fortsatt har en teoretisk mulighet til å snappe den viktige 4.-plassen.

  Martin Ødegaard spilte hele kampen for Arsenal. Han fikk en liten mulighet med 20 minutter igjen å spille, men skuddet fra rundt 15 meters hold gikk over fra nordmannen.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Shaun Botterill / AP
 • Milan nærmere mesterligaspill

  Jens Petter Hauge ble værende på benken da Milan viste kjempeform og slo Torino 7–0 i Serie A onsdag. De tre siste målene var signert Ante Rebic.

  Med to runder igjen av Serie A ser mulighetene for å sikre mesterligaspill neste sesong gode ut for Milan. De ligger på 3.-plass med like mange poeng som Atalanta, som de møter i siste serierunde, på 2.-plass. 4.-plasserte Napoli er to poeng bak, mens Juventus er tre poeng bak på 5.-plass.

  Italy Soccer Serie A
  Foto: Spada / AP
 • Norge slo Danmark etter forlengning

  Drøyt to minutter inn i forlengingen sørget en pasning av Mats Rosseli Olsen og scoring av Emil Lilleberg for norsk 4-3-seier over Danmark.

  Rosseli og Lilleberg kom to mot én i forlengingen og sørget for at Norge fikk seg ekstra selvtillit inn mot VM i Riga senere denne måneden.

  Norge stilte med et forsterket lag sammenlignet med laget som tapte 0–4 for Danmark for seks dager siden. Lagene møtes til ny dyst torsdag.

  VM-oppkjøring ishockey, menn: Danmark - Norge
  Foto: Fredrik Hagen / Norges Ishockeyforbund / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal