92 timer med sjakk i strekk

Han hallusinerte, edderkopper krøp opp bena hans, og han spydde som en gris. Like vel gliste han bredt!

En småtrøtt Aulin-Jansson

Jøran Aulin-Jansson kveler et gjesp!

Foto: NRK

Tidlig i juni 1984 kunne nåværende president i Norges Sjakkforbund knapt stå på beina. Jøran Aulin-Jansson hadde nemlig satt verdens rekord i maratonlynsjakk!

I 92 og 26 minutter spilte han sammenhengende, 701 partier. Han vant 549 av dem og spilte 32 remis, det gir en score på 80,6.

Ikke verst for en som har holt seg våken i nær fire døgn!

Jøran Aulin-Jansson

Litt mer våken i dag enn i 1984.

Foto: privat

- Jeg hadde en lege som kom innom hver dag og sjekket meg. Jeg kunne ta 5 minutters pause hver time, eller samle opp til en halv time hver 6 time.
Spillestedet var i DnC's lokaler i Skien, og jeg satt ved ett vindu slik at folk kunne se det fra utsiden. Tror det var mange som trodde jeg hadde mistet forstanden totalt. Selv midt på natta var det folk som kom forbi og kikket inn, mimrer Aulin-Jansson til NRK Sjakk.

Kunne du klart dette? Besøk Sjakkforumet og legg inn dine kommentarer!

Kylling og edderkopper

Med nær fire døgns kontinuerlig spilling kan det gå rundt for noen og enhver. Den da 22 år gamle Aulin-Jansson holdt etter hvert på å gå i dørken, men forteller at han fikk hjelp fra uventet hold:

- Husker spesielt den tredje natten. Jeg var veldig trøtt, og hang med hodet. Arrangøren, nå avdøde Fritz Brastein kom med en halv kylling, og den redda meg. Ikke fordi den var så god, men fordi den sannsynligvis var bedervet og gjorde derfor at jeg spydde. Det vekket meg og sørget for at jeg kom meg igjennom den natten.

Husker også at jeg hadde samlet opp litt tid for å dusje. I dusjen fikk jeg plutselig øye på en hel gjeng med edderkopper (noe jeg er livredd for) og når de begynte å klatre oppover beina mine fikk jeg panikk. Heldigvis var det bare en synsforstyrrelse, men pulsen min hold seg over 180 i en lang periode.

Jøran Aulin-Jansson setter verdensrekord

Aulin-Jansson spiller et av sine 701 partier-denne gang med hvit.

Foto: NRK

Utfordrer ungdommen

Aulin-Jansson satte verdensrekorden for å skape oppmerksomhet rundt sjakken, og det virket:

- jeg tror det var en av de første gangene Dagsrevyen hadde innslag om sjakk. Sånn sett var det meget vellykket.

Men vil han gjøre det samme igjen?

- Jeg er usikker på om jeg ville klart det nå, men det hadde vært artig å prøve, sier han, og fortsetter:

- Jeg skulle likt å se at noen av dagens ungdom ville klare dette!

Dersom du tar opp hansken fra Aulin-Jansson, så ta kontakt med oss! Og om du lurer på om dette er noe for deg, så kan du se innslaget som gikk på Dagsrevyen 04.06 1984 her:

Sjakkbrett
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Siste nytt

 • Hovland faller på lista

  Viktor Hovland faller noen hakk på resultatlista etter fredagens runde i PGA-turneringen i golf i Las Vegas. Han er sju slag bak teten, melder NTB.

  Igjen spilte Hovland solid, men 2.-runden var ikke fullt så god som den han leverte på åpningsdagen. Da fikk han sju birdier og unngikk å spille kostbare bogeyer. Fredag gikk han i alt fire slag under par.

  GQiKqOpMAVU
  Foto: Alex Goodlett / AFP
 • Koronatrøbbel i Tottenham

  Tottenhams planer foran søndagens bortekamp mot Newcastle er blitt forstyrret av to koronatilfeller i spillerstallen, ifølge NTB. Flere britiske medier, deriblant Sky Sports, melder om Tottenhams smitteutbrudd. Det er ikke kjent hvilke to spillere det gjelder.

  London-klubben har ikke bekreftet opplysningene, men manager Nuno Espírito Santo antydet på fredagens pressekonferanse at de har trøbbel i oppladningen til Newcastle-oppgjøret.

  – Etter landslagspausen er det alltid store problemer som dukker opp. Vi har problemer, men jeg vil ikke si n

 • Gulbrandsen med superinnhopp

  Fredrik Gulbrandsen var sentral da Istanbul Basaksehir senket byrival Besiktas 3-2 i tyrkisk toppfotball, melder NTB. Som innbytter gjorde han mål og la opp til et annet. Gulbrandsen entret gressmatta med et snaut kvarter igjen på klokka, og ni minutter senere hadde han vært nest sist og deretter sist på ballen ved hjemmelagets to siste scoringer.

  Fredrik Gulbrandsen
  Foto: OZAN KOSE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal