92 timer med sjakk i strekk

Han hallusinerte, edderkopper krøp opp bena hans, og han spydde som en gris. Like vel gliste han bredt!

En småtrøtt Aulin-Jansson

Jøran Aulin-Jansson kveler et gjesp!

Foto: NRK

Tidlig i juni 1984 kunne nåværende president i Norges Sjakkforbund knapt stå på beina. Jøran Aulin-Jansson hadde nemlig satt verdens rekord i maratonlynsjakk!

I 92 og 26 minutter spilte han sammenhengende, 701 partier. Han vant 549 av dem og spilte 32 remis, det gir en score på 80,6.

Ikke verst for en som har holt seg våken i nær fire døgn!

Jøran Aulin-Jansson

Litt mer våken i dag enn i 1984.

Foto: privat

- Jeg hadde en lege som kom innom hver dag og sjekket meg. Jeg kunne ta 5 minutters pause hver time, eller samle opp til en halv time hver 6 time.
Spillestedet var i DnC's lokaler i Skien, og jeg satt ved ett vindu slik at folk kunne se det fra utsiden. Tror det var mange som trodde jeg hadde mistet forstanden totalt. Selv midt på natta var det folk som kom forbi og kikket inn, mimrer Aulin-Jansson til NRK Sjakk.

Kunne du klart dette? Besøk Sjakkforumet og legg inn dine kommentarer!

Kylling og edderkopper

Med nær fire døgns kontinuerlig spilling kan det gå rundt for noen og enhver. Den da 22 år gamle Aulin-Jansson holdt etter hvert på å gå i dørken, men forteller at han fikk hjelp fra uventet hold:

- Husker spesielt den tredje natten. Jeg var veldig trøtt, og hang med hodet. Arrangøren, nå avdøde Fritz Brastein kom med en halv kylling, og den redda meg. Ikke fordi den var så god, men fordi den sannsynligvis var bedervet og gjorde derfor at jeg spydde. Det vekket meg og sørget for at jeg kom meg igjennom den natten.

Husker også at jeg hadde samlet opp litt tid for å dusje. I dusjen fikk jeg plutselig øye på en hel gjeng med edderkopper (noe jeg er livredd for) og når de begynte å klatre oppover beina mine fikk jeg panikk. Heldigvis var det bare en synsforstyrrelse, men pulsen min hold seg over 180 i en lang periode.

Jøran Aulin-Jansson setter verdensrekord

Aulin-Jansson spiller et av sine 701 partier-denne gang med hvit.

Foto: NRK

Utfordrer ungdommen

Aulin-Jansson satte verdensrekorden for å skape oppmerksomhet rundt sjakken, og det virket:

- jeg tror det var en av de første gangene Dagsrevyen hadde innslag om sjakk. Sånn sett var det meget vellykket.

Men vil han gjøre det samme igjen?

- Jeg er usikker på om jeg ville klart det nå, men det hadde vært artig å prøve, sier han, og fortsetter:

- Jeg skulle likt å se at noen av dagens ungdom ville klare dette!

Dersom du tar opp hansken fra Aulin-Jansson, så ta kontakt med oss! Og om du lurer på om dette er noe for deg, så kan du se innslaget som gikk på Dagsrevyen 04.06 1984 her:

Sjakkbrett
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Siste nytt

 • Kolstad slo Haslum

  Kolstad slo Halsum 34-28 i herrenes eliteserie i håndball og topper tabellen. Elverum vant også i kveld med 36-25 over Follo. Kveldens tredje oppgjør i eliteserien endte med seier 30-29 til Drammen over Bækkelaget.

  Daniel Knudsen Brandmo i svevet for Kolstad Håndball
  Foto: Robert Magnussen / nidarosfoto.no
 • Leipzig-sjef med Haaland-flørt

  Det tyske bundesligalaget RB Leipzig kan være ut etter Erling Braut Haaland. Klubbens sportsdirektør Markus Krösche sier nemlig følgende til Bild:

  – Gutten er en veldig god spiller. Han gjør en eksepsjonelt god jobb både i ligaen og i mesterligaen, sier Krösche til avisen.

  Han forteller videre at Leipzig, som har samme eiere som Haalands nåværende klubb Red Bull Salzburg, allerede har begynt å legge overgangsplaner for 2020. Siden 2011 har 17 spillere gått fra Salzburg til Leipzig.

  – Vi ser selvfølgelig fram mot sommeren, sier han.

  Ifølge Bild har Haaland en klausul i kontrakten sin som gjør det mulig å hente ham for «bare» rundt 30 millioner euro.

  I tillegg til RB Leipzig, skal en rekke av de europeiske storklubbene ha Haaland høyt på lista over ønskede nyervervelser.

  Champions League - Group E - Liverpool v FC Salzburg
  Foto: Jason Cairnduff / Reuters
 • Raser mot UEFA: – En skandale

  UEFA bekreftet onsdag seedingen til trekningen av EM-sluttspillet til sommeren. Den har skapt sterke reaksjoner.

  – Det er en skandale, for å være ærlig. Fotball er ikke lenger fotball, det er bare business, sa Belgias stjerne Kevin De Bruyne om at VM-bronsevinneren allerede halvannen uke før trekningen vet at de havner i gruppe med Danmark og Russland og må spille to bortekamper.

  – Jeg forstår ikke det nye formatet. Jeg har spurt forbundet om jeg i det hele tatt trenger å reise til trekningen, sa Nederlands landslagssjef Ronald Koeman da han fikk vite at det allerede er klart at laget hans møter Ukraina i sluttspillet.

  Det er ikke selve seedingen som fører til reaksjoner, men alle føringene som er lagt rundt blant annet hvor mange kamper de 12 vertsnasjonene skal få på hjemmebane, det politiske klimaet og hvilket seedingsnivå lagene fra nasjonsligaomspillet skal gå inn på. (NTB)

  Belgia
  Foto: John Thys / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal