Iron Maiden-vokalist ville redde norsk flyselskap fra konkurs

Vokalist i Iron Maiden og pilot Bruce Dickinson (56), ville redde Espen Hennig-Olsen og Flynonstop da selskapet gikk konkurs. Planene strandet, men nå kommer han til Kristiansand.

Planene ble skrinlagt, men nå kommer han likevel til Kristiansand for å holde foredrag.

Iron Maiden-vokalist Bruce Dickinson kommer til Kristiansand i høst.

Da Flynonstop gikk konkurs ringte en av verdens mest kjente rockevokalister til eieren av selskapet Espen Hennig-Olsen.

We gotta fix this, sa Bruce Dickinson.

De to hadde aldri tidligere snakket sammen.

Tilbød fly

Rockeren som selv er lidenskapelig opptatt av fly, ble opprørt da Flynonstop måtte legge ned.

Espen Hennig Olsen

Espen Hennig-Olsen i lokalene til Flynonstop den dagen selskapet begjærte oppbud. En verdensstjerne på tråden ble et lyspunkt i en vanskelig tid.

Foto: Odd Rømteland / NRK
Bruce Dickinson

Bruce Dickinson med to unge fans under et flyshow på Værnes i juni i år.

Foto: Erland Knutsen/NRK

– Han mente flyet vårt var for dyrt, og ville tilby oss et rimeligere fly, sier Hennig-Olsen.

Han er selv en gammel rocker, og de to fant fort tonen. De liker samme musikk, og det viste seg at de har felles bekjente gjennom familien til Hennig-Olsen i England.

Dickinson hadde fått med seg konkursen i Flynonstop få timer etter at nyheten ble kjent i oktober i fjor.

– Prøvde å komme til Kristiansand

– Han syntes det var kjedelig at vi måtte gi opp, og var interessert i å finne en løsning. Han prøvde også å komme seg til Kristiansand i løpet av uken, sier Hennig-Olsen.

Dickinson skal ha fortalt at han hadde tilgang på fly som kunne passe godt i forhold til størrelsen, trafikkgrunnlaget og konseptet til Flynonstop.

Hennig-Olsen var imidlertid klar på at avgjørelsen var tatt, og at det var for få passasjerer som veltet det hele.

Reiseselskapet Flynonstop i Kristiansand måtte gi opp etter et snaut år. Gjelden var på 53,7 millioner kroner, ifølge konkursåpningen i tingretten.

Dickinson var også involvert i et flyselskap som gikk konkurs i 2010.

Skal holde foredrag

Bruce Dickinson er også en ettertraktet foredragsholder.

Dickinson og Hennig-Olsen hadde en lengre samtale, agenten hans ble koblet inn og nå er det klart at han skal stå på scenen i Fønix kino 5. november.

Foredraget skal handle om hvordan man kan få kunder til å bli fans.

Dette skal arrangeres i samarbeid med Næringslivsforeningen i Kristiansand, der nyheten vil bli gjort kjent på en hagefest i kveld.

– Han er en artig fyr, og jeg gjør dette som privat arrangør fordi det hele har blitt en morsom historie. Og jeg har sans for hans tankegang, sier Hennig-Olsen og utdyper:

– Det handler om visjoner, verdier og det å være gründer og forretningsmann. Terje Formoe er kanskje den eneste i vår by som virkelig har fått det til.

Se video fra flyshow på Værnes:

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Iron Maiden-vokalist fløy soloshow på Værnes

Invitert til London

Kort tid etter deres første telefonsamtale var Bruce Dickinson i Norge og holdt foredrag i Trøndelag og Sogn- og Fjordane.

– Vi snakket sammen tidlig i uken, og han ville prøve å komme til Kristiansand på torsdagen for å diskutere nye muligheter for videre flyrute mellom Norge og England, sier Hennig-Olsen.

Dickinson fløy like godt selv til Norge med det lille jetflyet Eclipse EA-500. En punktering ødela trolig hans planer om å rekke innom Kristiansand. Han måtte ta rutefly hjem til England.

Etterpå ble Espen Hennig-Olsen invitert til England for å hilse på Dickinson i forbindelse med en konsert i Royal Albert Hall for å hylle avdøde Jon Lord, som spilte keyboard i Deep Purple.

I sommer spilte Iron Maiden i Bergen, og Kristiansanderen ble invitert dit også:

– Jeg kunne ikke få det til da heller, så nå ser jeg virkelig fram til å hilse på ham.

Flydilla

Dickinson var i fjor med på å starte selskapet Cardiff Aviation i Wales sammen med en tidligere flykaptein. Selskapet driver blant annet med service og vedlikehold av fly.

I tillegg til å være rockestjerne og flyger, er han en habil fekter. Han har de siste årene holdt foredrag om entreprenørskap.

De siste 15 årene har Dickinson både fløyet vanlig rutefly i passasjertrafikk, samt fans til og fra Maiden-konserter i flyet Ed Force One. Han har over 7.000 timer bak stikka i Boeing 757.