Vil kutte eiendomsskatten

Rådmannen i Kristiansand foreslår at eiendomsskatten reduseres med 350 kroner i løpet av de neste fire årene.

Terje Fjellvang helfigur

Økonomidirektør Terje Fjellvang på vei med budsjettforslaget for neste år.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Økonomidirektør Terje Fjellvang presenterer nå rådmannens forslag til kommunebudsjett og handlingsplan.

I dag betaler eieren av et hus på 120 m² 5.850 kroner årlig i eiendomsskatt. Forslaget er å redusere promillesatsen fra dagens 6,25 til 5,9 i 2019. Det gir altså en reduksjon på 350 kroner for gjennomsnittsboligen. For kommunen innebærer det 26 millioner kroner mindre i kassa.

Terje Fjellvang med budsjett

Økonomidirektør Terje Fjellvang.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

I går gav det politiske flertall, anført av ordfører Harald Furre, signaler om lavere eiendomsskatt i årene som kommer. Spørsmålet er om foreslått hundrelappene er nok for bystyret.

Kristiansand er den kommunen i kristiansandsregionen som har høyeste eiendomsskatt. De kommunale avgiftene til vann, avløp og renovasjon er derimot lave. Det legges opp til en økning på 5,1 prosent neste år og 9 profeti 2017.

Olja gir skattesmell?

Økonomidirektør Terje Fjellvang sier det knytter seg spenning og usikkerhet til hva nedturen i oljesektoren vil bety.

– Hittil har konsekvensene for kommunen ikke vært så store når det gjelder arbeidsledighet og skatteinntektene. Men vi vil merke det neste år. Vi beregner mindre økning i skatteinntektene enn det regjeringa har lagt opp til for kommunesektoren, sier Fjellvang.

Gladmelding til Tveit

Budsjettet inneholder godt nytt for dem som bor i bydelen Tveit. Ny flerbrukshall, Tveithallen, skal bygges neste år. Idrettshallen reises inntil volleyballhallen på Ve skole. Den skal stå klar ved årsskiftet 2016/17.

Rådmannen har derimot ikke funnet penger til en idrettshall i Randesund i løpet av de kommende fire årene. Det antydes imidlertid at hallen bør ligge ved Kringsjå skole, når den en gang skal bygges.

Ny kirke på Flekkerøy har vært utsatt mange ganger. Nå foreligger flere forslag fra arkitektene, og rådmannen legger opp til at kirken blir klar i løpet av den kommende fireårsperioden.

Det nye sykehjemmet som Kristiansand planlegger, skal stå ferdig i 2021.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

Avbrøt intervjuet i gledesrus: – Jeg kan ikke tro det