Vil ha strengere straff i hasjsaken i Ålbæk

Aktor vil ha strengere straff for fire nordmenn som ble dømt for forsøk på å smugle 250 kilo hasj fra Ålbæk til Sørlandet. Mandag starter ankesaken i Vestre Landsret i Danmark.

Ålbæk havn

Fire menn ble dømt til fengsel i tre år og seks måneder for forsøk på å smugle 250 kilo hasj fra Danmark til Sørlandet.

Foto: Rene Schutze / Ap

Mandag starter rettssaken i Vestre Landsret i Danmark mot fire nordmenn som i januar i år ble dømt til fengselsstraffer for forsøk på hasjsmugling fra Ålbæk til Sørlandet.

6. januar 2013 ble en 49 år gammel mann fra Arendal skutt og drept av politiets spesialstyrker like utenfor havna i Ålbæk i en skuddveksling. På kaia sto 250 kilo hasj fordelt i flere bager.

Frikjennelse eller strengere straff?

Advokat Mette Grith Stage forsvarer en 39 år gammel oslomann som aktoratet mener var hovedmannen. Stage mener påtalemyndigheten ikke har kunnet føre bevis for påstandene mannen er dømt for. Alle nordmennene har anket for å bli frikjent for tiltalen.

Mette Grith Stage

Advokat Mette Grith Stage vil ha frikjent sin klient, en 39 år gammel oslomann som Retten i Hjørring hadde en ledende rolle i saken.

Foto: Lars Eie

I Retten i Hjørring ble fire av de fem tiltalte dømt til fengsel i tre år og seks måneder. En femte nordmann ble frifunnet for anklagene om forsøk på hasjsmugling.

Aktoratet vil ha skjerpet straff for de fire, men har ikke anket frifinnelsen til femte mann, en 46 år gammel østfoldmann. I Retten i Hjørring ba aktor om fire års fengsel

Det er satt av seks dager til rettssaken som starter mandag.

Erkjente delvis skyld

To av de dømte i Retten i Hjørring erkjente å ha smuglet hasj enten i Danmark eller til Danmark, mens en tredje har erkjent befatning med 250 kilo hasj.

Aktor Mette Bendix

Aktor Mette Bendix ba om fire år i fengsel i Retten i Hjørring.

Foto: Lars Eie / NRK

Aktor Mette Bendix ba i retten om fire års fengsel for de fem som var tiltalt. Hun mener at dette var grov kriminalitet og at saken var alvorlig fordi det var våpen involvert.

Våpenet ble funnet om bord i den hurtiggående båten som den avdøde arendalsmannen førte. To av de tiltalte hevdet at de ikke kjente til at det arendalsmannen hadde pistol med i båten.