Vil dumpe radioaktive stoffer i Byfjorden

Den kontroversielle miljøforkjemperen Kurt Oddekalv er bekymret for at Glencore Nikkelverk kan få lov til å dumpe radioaktive stoffer i Byfjorden i Kristiansand.

Kurt Oddekalv er bekymret for at Glencore Nikkelverk kan få lov til å dumpe radioaktive stoffer i Byfjorden i Kristiansand.

Oddekalv er leder i Norges Miljøvernforbund.

Kurt Oddekalv

Leder i Norges Miljøvernforbund, Kurt Oddekalv, sier at å slippe ut radioaktive stoffer i Byfjorden, er å gå i motsatt retning av hva man har gjort de siste årene.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Jeg trodde denne tiden var over. I 30 år har jeg jobbet med miljøvern og for å få rene fjorder. I dette tilfellet går man motsatt vei, sier han.

Glencore Nikkelverk i Kristiansand har søkt Statens strålevern om å få slippe ut de radioaktive stoffene uran, thorium og K-40 i Byfjorden i Kristiansand.

Utslipp i renset fjord

Som i sjøen ved flere andre norske byer, har det i Byfjorden i Kristiansand blitt utført et omfattende arbeid for å rydde opp etter tidligere utslipp.

– Det brukes flere hundre millioner på å rense fjorden og på å dekke over gamle synder. Hele vitsen med denne prosessen var å få en ren fjord. Da tillater man ikke utslipp som forurenser fjorden på nytt, sier Oddekalv.

Seksjonssjef i Statens strålevern Solveig Dysvik, har tidligere uttalt seg til NRK om saken. Da sa hun at det er lite sannsynlig at utslippet vil føre til uheldige konsekvenser for miljøet.

Glencore nikkelverk

Glencore Nikkelverk ligger ved Byfjorden i Kristiansand.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

– Folk vil bli påvirket

Oddekalv er ikke enig med Dysvik i Statens strålevern.

Forerensing i Byfjorden

Grete Tronstad synes ikke det bør tømmes radioaktive stoffer i Byfjorden. – Vi har nok radioaktiv stråling rundt oss allerede, sier hun.

Foto: Morten Rosenvinge/NRK

Forurensing i byfjorden

Erling Mogård mener det må skilles mellom hvilket nivå av radioaktivitet stoffene som skal dumpes i Byfjorden inneholder. Han håper nivået er forsvarlig.

Foto: Morten Rosenvinge/NRK
– Radioaktive stoffer har ingen nedre grense for når de er farlige. Dette går i fisken som så havner på matbordet. Etter hvert vil folk også bli påvirket av dette, hevder miljøforkjemperen.

Ifølge Oddekalv bygger radioaktivt avfall seg opp gjennom årene.

– Til slutt får man en mer eller mindre radioaktiv fjord.

Hva bør gjøres?

– De må se på om det er en annen måte å gjøre dette på. De må se på om de kan ta hånd om disse radioaktive stoffene på en annen måte enn å slippe dem ut i fjorden, sier Oddekalv.

Blir avgjort etter den 15. mai

Fristen for å komme med kommentarer til søknaden har gått ut. Glencore får nå mulighet til å kommentere uttalelsene som har kommet inn. Om Glencore for tillatelse til å slippe stoffene ut i byfjorden, vil bli avgjort etter den 15. mai.

Glencore Nikkelverk har fått tilbud om å imøtegå påstandene fra Oddekalv, men ønsker ikke å kommentere saken før de har gått gjennom høringsuttalelsene. Det sier administrerende direktør Øyvind Stenstad til NRK.