NRK Meny
Normal

Vil at nordmenn skal spise denne igjen

Etter seks år med totalfredning er det nå åpnet for forsøksfiske av ål.

Etter å ha vært totalfredet i seks år er det nå åpnet for forsøksfiske av ål.

I flere år har fiskehandler Reidar Fredriksen fra Kristiansand og andre i fiskebransjen forsøkt å få tillatelse fra Nærings- og fiskeridepartementet til å sette i gang et forsøksfiske av ål.

For noen måneder siden fikk de endelig ja. I løpet av august, september og oktober har tre fiskere fått lov til å fange 1500 kilo ål hver.

– Det er kjempespennende. Vi har jo ønsket å få i gang et prøvefiske helt siden ålen ble totalfredet i 2010.

(Artikkelen fortsetter under bildegalleriet)

Gå til forsiden

Se bilder

Ål

Se bilder

6 bilder

    Fra kritisk truet art til sårbar art

    På verdensbasis har den rødlistede arten gått fra å være en kritisk truet art til en sårbar art i løpet av de siste årene, men ingen har tall eller annen dokumentasjon på hvordan situasjonen er i Norge.

    Nå har Fiskeridirektoratet gitt klarsignal til forsøksfiske for å finne svar. Havforskningsinstituttet har fått ansvaret for prosjektet.

    – Vi har inntrykk av at det er mer ål nå, sier prosjektleder Caroline Durif.

    I andre land i Europa er det blitt innført kvotefiske på ål. Nå ønsker Durif det samme i Norge.

    – Det er urettferdig om ålefiske i Norge fortsetter å være forbudt, mens det er lovlig i andre land. Kvotefiske vil gi mer arbeid med kvoter og ettersyn, men det er bedre for bestanden om det er litt fiske. Da kan vi få viktige data fra fiskerne og overvåke ålen, sier Durif.

    Redd ålen forsvinner

    Reidar Fredriksen

    ÅL-FAN: Fiskehandler Reidar Fredriksen håper myndighetene åpner opp for ålefiske igjen.

    Foto: Håkon Eliassen / NRK

    Fiskehandler Reidar Fredriksen er redd for at ålen vil forsvinne fra nordmenns matfat om det ikke blir forandringer i regelverket.

    – Det er viktig å ha kontinuitet i matfatet. Hvis en art er ute av markedet i flere år, er det vanskelig å få den inn igjen. Husk hva som skjedde med silden. Den forsvant helt fra norske middagsbord.

    – Men tror du nordmenn har lyst på ål?

    – Hadde jeg ikke hatt tro på det, hadde jeg ikke gjort det. Det er en veldig god smak. Sammen med det rette tilbehøret er det fantastisk.

    (Artikkelen fortsetter under bildet)

    Ål på kaia

    SLEIP: Da ålen ble levert på fiskebrygga i Kristiansand klarte to–tre ål å komme seg ut av balja. På grunn av sin sleipe kropp kan ålen komme seg gjennom små sprekker og hull.

    Foto: Håkon Eliassen / NRK

    – Mye mer nå enn tidligere

    Lise Fløistad Andersen

    FÅR MYE: Fisker Lise Fløistad Andersen fra Arendal sier hun får masse ål og mener bestanden har kommet seg.

    Foto: NRK

    Én av de seks fiskerne som har fått tillatelse til å fiske ål er Lise Fløistad Andersen fra Arendal.

    Hun har fulgt med på ålen i flere år og er overbevist om at det er mer nå enn tidligere.

    – Det har vært en god oppgang de siste årene. Når jeg er ute og trekker får jeg som regel flere kilo, sier sørlandsfiskeren.

    Nå håper hun prosjektet kan åpne opp for mer ålefiske.