Hopp til innhold

– Her kan fantasien bringe oss til en annen verden

Kan du tenke deg å gå under jorda i Tvedestrand? Nå inviterer Næs Jernverksmuseum publikum 40 meter ned i Solberggruva, til en helt annen verden.

inn i gruva

På vei inn i Solberggruva, 40 meter under jorda.

Foto: NRK/ Pål Tegnander

Sælebakke, Næs Jernverk

Direktør ved Næs Jernverksmuseum gleder seg til å vise gruvehistorie til publikum.

Foto: NRK/ Pål Tegnander

– Dette er en gammel jerngruve som er drevet ned til et dyp av 180 meter, og vi tar med publikum ned til 40 meters dyp, sier direktør ved Næs Jernverksmuseum Per Halvor Sælebakke til NRK.

Dypere ned kommer ikke besøkende fordi gruva er fylt med vann fra 40 meter og nedover.

Spenning venter i dypet

Fra i dag ønsker Næs Jernverksmuseum publikum velkommen til Solberggruva, som var i drift fra omkring 1735 til 1870, og leverte jernmalm til masovnene ved Nes Jernverk.

– Gruva har en rik historie og vi har mulighet til å formidle det meste fra gruvedriften på 1700- og 1800 tallet, sier museumsdirektør Sælebakke.

Det er spor etter både kruttsprenging, fyrsetting og malmheising i Solberggruva, og historien forteller at det kunne være svært farlig for de som arbeidet i gruva.

Livsfarlig arbeid

Solberggruva har en rik historie, på godt og ondt. På slutten av 1700 tallet skjedde det en alvorlig ulykke.

– Alle de horisontale gangene ble drevet med fyrsetting, det betyr at de varmet opp fjellet med ved. Men, dette krevde god ventilasjon til settebålene, og uten luft produserte bålene gasser som for eksempel karbondioksid, forteller museumsdirektøren.

I 1798 døde tre menn under fyrsetting på grunn av dårlig ventilasjon.

– Disse tre karene som arbeidet i gruva merket ikke disse gassene før det var for sent, og de omkom under fyrsettingsarbeidet, sier Sælebakke.

Nå som publikum kan se gruva, hva betyr det for museet?

– Vi kan utvide vårt formidlingstema med både geologi og gruvedrift. Fra tidligere har vi produksjon av jern, stangjern og sål, men nå klarer vi å fortelle den komplette historien omkring driften av et jernverk, sier en fornøyd museumsdirektør.

Næs Jernverk

Direktør ved Næs Jernverksmuseum, Per Halvor Sælebakke forteller om gruvas historie under den offisielle åpningen torsdag.

Foto: NRK/ Pål Tegnander

Stolt og full av forventning

– Jeg synes dette blir spennende og jeg tror også publikum vil finne det å gå under jorda i gamle gruveganger spennende, sier Sælebakke.

I gruven er det flotte geologiske strukturer hvor man fortsatt kan finne jernmalmen magnetitt. Flere steder kan en sette en magnet rett på fjellveggen.

Hva er det med vår fasinasjon for å bevege oss under jorda, egentlig?

– Vi kommer fra sommerlige omgivelser og går under jord, der det er både mørkt og kjølig. Dessuten beveger vi oss i arbeidsplasser som er 250 år gamle, og da kan fantasien bringe oss til en annen verden, beskriver Sælebakke.

Næs Jernverksmuseum åpnet torsdag formiddag, med snorklipping ved Tvedestrands ordfører Jan Dukene, sang fra Tvedestrand mannskor og omvisning i det gamle jernverksanlegget.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,6 kr
Dyrest kl. 18 1,95 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %