NRK Meny
Normal

Tiltalte brøt sammen i retten

Den 36 år gamle kvinnen erkjente straffskyld da hun møtte i retten mandag.

Sveinung Søndervik Johnsen

Tiltaltes forsvarer, advokat Sveinung Søndervik Johnsen, her første dag i rettssaken.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Statsadvokat Hilde Sakariassen

Aktor, statsadvokat Hilde Sakariassen, her første dag i rettssaken i Aust-Agder tingrett.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Drapet og drapsforsøket skjedde i Grimstad 3. oktober i fjor. Tiltaltes foreldre ble knivstukket i hjemmet sitt, som ligger på Moneheia ved Østerhus, et boligområde utenfor Grimstad.

Da hun startet sin forklaring, gråt hun og hadde store problemer med å forklare seg.

Erkjenner straffskyld

NRK.no følger rettssaken som starter i Aust-Agder tingrett i dag.

Ifølge tiltalen stakk datteren sin far gjentatte ganger med kniv i brystet, halsen og ansiktet. 75-åringen døde av skadene kort tid etter knivstikkingen.

Like før drapet på sin far skal datteren ha forsøkt å drepe sin mor ved å knivstikke henne i øvre delen av mageregionen.

Moren ble livstruende skadd, men klarte å komme seg bort til nabohuset der hun fikk varslet AMK om hendelsen. Hun skal vitne i saken senere i dag.

På spørsmål fra tingrettsdommer Øyvind Strand, om tiltalte erkjenner straffskyld for overlagt drap og forsøk på overlagt drap, svarte hun ja.

Måtte avbryte forklaringen

Etter aktor, statsadvokat Hilde Sakariassens, innledningsforedrag var det klart for tiltaltes forklaring.

Aktor ønsket at 36-åringen skulle fortelle retten om tiden før 3. oktober, da drapet og drapsforsøket skjedde.

Tiltalte brøt så sammen i gråt og hadde store problemer med å starte sin forklaring.

Etter at retten tok en pause kom tiltalte inn igjen og tok nok en gang plass i vitneboksen.

Da fortalte hun at hun helgen før drapsdagen 3. oktober i fjor, var på besøk hos en venninne i Grimstad.

Hun fortalte også at hun i månedene før hendelsen hadde hatt det vanskelig på grunn av tanker og spørsmål rundt barndommen.

Fortalte om vanskelige minner fra barndommen

Hun forklarte at dager før draper begynte disse tankene å «ta overhånd». Hun fikk problemer med søvnen. Hun fortalte også at situasjonen rundt sønnen hennes, som nå er i slutten av tenårene, ble vanskelig.

– Jeg hadde mange vonde tanker som gjorde det vanskelig å sove. Jeg pratet med en venninne om det jeg syns var vanskelig. Jeg tok også opp noen av minnene opp med mamma og pappa, sa tiltalte.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rettssak Grimstad

Statsadvokat, aktor i rettssaken Hilde Sakariassen og tiltaltes forsvarer Sveinung Søndervik Johnsen.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Tiltalte gråter mye under forklaringen, men forklarer seg nå klart og tydelig på det aktor spør om.

Ble seksuelt misbrukt

Etter hvert forteller tiltalte at hun ble seksuelt misbrukt av en mann da hun var 14 år. Dette skal ha vært en person hun kjente, men ikke et familiemedlem. Mannen skal på tidspunktet overgrepene skjedde, vært i begynnelsen av 20-årene.

Hun sa også i retten at hun mener foreldrene burde ha forstått at datteren ble misbrukt.

– De visste hva som skjedde, sa tiltalte.

Overgrepene skal ha skjedd tidlig på 90-tallet, men 36-åringen anmeldte ikke forholdene før i 2001. Mannen ble senere dømt for overgrepene.

I retten kom det også frem at tiltalte i et politiavhør noen uker etter drapet og drapsforsøket skal ha sagt at hevdet at hun og hennes brødre skal ha blitt «hjernevasket» av foreldrene. Dette hadde tiltalte problemer med å snakke om i retten og ville heller ikke utdype hva hun mente med dette.

Oppstod basketak mellom far og datter

Aktor sa i sitt innledningsforedrag at det mest essensielle i denne rettssaken blir om tiltalte skal overføres til tvungent psykisk helsevern.

Hun påpekte også at 36-åringen er tiltalt for overlagt drap og forsøk på overlagt drap, en alvorlig tiltale som innebærer at kvinnen har overveid i tiden før om hun skulle gjennomføre handllingene. Hun mener det er viktig at retten også tar stilling til dette.

Tiltalte har siden 3. oktober sittet i varetekt, den siste tiden i Stavanger fengsel.

Under aktors innledningsforedrag kom det frem at 36-åringen på drapsdagen oppsøkte hennes foreldre i Grimstad.

Da tiltalte kom inn i huset til foreldrene skal hun først ha gått bort til moren som satt i en stol i stuen. Hun knivstakk da moren en gang i magen. Da faren så kom inn i stuen og oppdaget at konen var blitt knivstukket oppstod det et basketak mellom far og datter.

Datteren skal da ha brukt den samme kniven som hun knivstakk moren med til å stikke faren gjentatte ganger. Ifølge aktor knivstakk tiltalte faren, som døde av forblødninger etter kort tid, 22 ganger.

Datteren forlot da boligen blodig og uten skotøy. Hun skal ha kastet kniven i en hekk like ved boligen. På veien traff 36-åringen en nabo som var ute og gikk sammen med en venninne. Tiltalte fortalte da hva hun hadde gjort og at de måtte ringe politiet.

De to, som senere skal vitne i saken, ble sammen med tiltalte frem til politiet kom og pågrep kvinnen.

Politimannen som pågrep tiltalte vil også forklare seg under rettssaken.

Var ikke påvirket av rus

Tiltaltes forsvarer, advokat Sveinung Søndervik Johnsen, har tidligere sagt at den tiltalte kvinnen ikke var påvirket av rus i gjerningsøyeblikket.

Les også:

Sentralt i rettssaken blir forklaringene fra de to sakkyndige som har vurderte den tiltalte. I sin rapport har de konkludert med at tiltalte var psykotisk da hun utførte drapet og drapsforsøket på henholdsvis sin far og sin mor.

Tiltaltes forsvarer ønsket at rettssaken skulle gå for lukkede dører, men at pressen fikk være tilstede. Han begrunnet det med at tiltalte ville ha store problemer med å forkare seg med publikum tilstede.

Retten bestemte at pressen, men ikke øvrig pulikum, får være tilstede under tiltaltes forklaring.

Det er satt av tre dager til rettssaken. Tirsdag vil to nære venninner av tiltalte vitne, samt far til tiltaltes sønn.

Drap kvinne

Det var i huset til ekteparet, altså foreldrene til tiltalte, drapet skjedde 3. oktober i 2012. Rettssaken mot den 36 år gamle datteren som er tiltalt i saken starter i Aust-Agder tingrett mandag.

Foto: Håkon Eliassen