Sørlendinger har tiltro til statens vaksineråd

Mer enn ni av ti barn og unge på Agder fikk i 2014 de vaksinene som er anbefalt i barnevaksinasjonsprogrammet. – Folk har tiltro til rådene fra myndighetene, tror Folkehelseinstituttet.

Influensavaksine

Det norske barnevaksinasjonsprogrammet anbefaler i dag vaksiner mot ti forskjellige sykdommer.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Tallene fra Nasjonalt vaksinasjonsregister bekrefter at norske foreldre har høy tillit til norske myndigheters anbefalinger, mener seniorrådgiver Maria Hagerup Jensen i Folkehelseinstituttet.

– Det ser ut til at folk generelt har tiltro til rådene Folkehelseinstituttet gir for vaksinasjon, sier hun.

Anbefaler ti vaksiner

Det norske barnevaksinasjonsprogrammet anbefaler i dag vaksiner mot ti forskjellige sykdommer – blant annet vaksine mot difteri, stivkrampe og kikhoste, vaksine mot pneumokokksykdom, mot poliomyelitt og vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder.

Hagerup Jensen sier at virkningen av alle disse vaksinene er godt dokumentert.

– Alle vaksinene som vi anbefaler og som inngår i barnevaksinasjonsprogrammer som vi har, er basert på grundig dokumentasjon og dreier seg som regel vaksiner som har vært i bruk i mange år. Vi er trygge på at bivirkningene ikke er så store og alvorlige når vi anbefaler en ny vaksine, sier hun.

Kjent med advarsler

Folkehelseinstituttet er godt kjent med at det blant annet på sosiale medier advares mot flere vaksiner som inngår i det norske barnevaksinasjonsprogrammet, sier seniorrådgiver Hagerup Jensen.

– Vi merker med jevne og ujevne mellomrom at det er mediesaker om dette og grupper på sosiale medier som uttaler seg. Men vi har ikke sett noen nedgang i tallene på de som vaksinere seg ennå. Men det er jo frivillig å vaksinere seg, så de må jo få lov til å være skeptiske og å unngå vaksiner, sier seniorrådgiver Hagerup Jensen.

Med en dekningsprosent på barnevaksinasjoner på godt over 90 prosent på Agder, er Folkehelseinstituttet godt fornøyd. Hagerup Jensen sier det aldri vil bli ett hundre prosent vaksinedekning på barn i Norge.

– Jeg kan ikke si at målet er 100 prosent. Fordi det vil alltid være en viss andel barn som ikke kan vaksinere seg. På grunn av sykdommer, redusert immunforsvar, allergier og lignende. Og så er det, som nevnt, frivillig å vaksinere seg i Norge. Dermed er en dekning på 90–95 prosent er ganske bra. Da er vi godt rustet mot at sykdommer skal blusse opp igjen. 95 prosent er blant det høyeste vi kan ønske oss, sier Hagerup Jensen.