Orket ikke se Breivik - stoppet flyet

Leder av Vest-Agder AUF, Emma Martinovic, satt på flyet til Oslo for å overvære dagens fengslingsmøte, men fikk panikk og stoppet flyet.

Video Måtte stanse flyet på rullebanen

VIDEO: Emma Martinovic hadde bestemt seg for å følge fengslingsmøtet i Oslo. Men da flyet skulle til å ta av, kjente hun at hun ikke orket, og stoppet flyet.

Martinovic er en av de overlevende fra Utøya, og hadde tenkt seg inn til Oslo for å overvære fengslingsmøtet av Anders Behring Breivik.

Hun hadde bestilt flybillett, hadde sjekket inn bagasjen og satt seg i flysetet. Hun hadde bestemt seg for at dette skulle hun gjennomføre.

Men da flyet skulle til å ta av fra Kristiansand lufthavn Kjevik, fikk hun panikk og kjente at hun ikke orket.

– Rett før vi skulle lette fikk jeg panikk og tenkte nei, jeg kan ikke dra nå. Jeg stormet fram til flyvertinna og sa at hun måtte få meg av flyet. Jeg følte det som om det var jeg som skulle være siktet for noe.

Orket ikke høre ham

Emma Martinovic

19-åringen fra Vennesla var én av dem som svømte fra Utøya. (Arkivfoto)

Foto: Sander Heggheim/NRK

– Jeg visste at han skulle være der og at media skulle være der og ta bilder. Jeg hadde også lest i media at han hadde et ark han skulle si noe fra. Jeg tenkte over det, og fant ut at jeg ikke var klar for å høre ham snakke eller se ham live, i alle fall ikke rett foran meg.

Flyvertinna forsto Martinovics situasjon og løp fram til piloten og stoppet flyet. Martinovics ble sluppet av, tok ei drosje hjem, og fulgte fengslingsmøtet gjennom TV-skjermen.

– Jeg kjente at jeg måtte komme meg hjem i trygge omgivelser. Jeg var ikke klar for dette, selv om jeg trodde at jeg var det, sier Martinovic.

– Godt å bli ferdig med

Hun syntes det var vanskelig å se Breivik, men synes også at det var godt å se sikkerheten rundt ham.

– Å se hvordan han hilste, hvor stolt han så ut. Jeg var veldig glad for at jeg satt hjemme og kunne slå av når det ble for mye.

– Men det var godt å se ham på TV og bli ferdig med det. Det var betryggende å se alt politiet rundt ham og å se ham i håndjern, men det var også veldig tungt. Jeg satt og gråt lenge etterpå.

Martinovic har ikke sett Breivik i bevegelse siden 22. juli, bare på bilder. Det har ikke gått så mye inn på henne. Det var annerledes å se ham i bevegelse.

– Det hjalp meg litt å se ham på TV. Jeg har følt meg mer utrygg når jeg bare har sett bilder av ham. Jeg har ikke klart å se for meg at han faktisk sitter inne, men det fikk jeg se i dag. Jeg føler meg ikke utrygg nå.

Vil til Oslo

Når hovedforhandlingene starter vil Martinovic inn i retten. Nå føler hun seg bedre forberedt på å se Breivik.

– Akkurat nå gjør jeg det, men jeg kommer nok til å være nervevrak når jeg skal fly inn. Men jeg skal ikke reise alene da, jeg skal ha med meg venninner og bestekameraten min, som kan holde meg igjen. Jeg vet at jeg må komme meg dit, selv om jeg er veldig redd for å være der.

– Har dere fått råd om at dere bør se ham?

– Ja, vi har det. Vi har fått råd om at vi bør se ham live. Jeg mener det er viktig å se ham, det er en del av prosessen for å komme seg videre.

– De som ikke klarer å reise kan sitte og følge rettssaken her i Kristiansand via videooverføring. Men de har anbefalt oss å være der i alle fall én gang, for å forstå at han ikke lenger er ute, sier Martinovic.

Kroppsspråket vanskeligst

19-åringen er forberedt på at dagens fengslingsmøte bare var en smakebit på det som kommer, og at det kommer til å bli mange tøffe dager i tida framover.

– Vi må bli vant til at media kommer til å dekke denne saken mye, slik at de bildene som har kommet ut i det siste ikke er noe i forhold til det som kommer.

– Det han sier betyr mindre enn hva han gjør. At han hilste med en høyreekstrem hilsen da han kom inn, betyr bare det at han fortsatt tenker at han har gjort andre en tjeneste. Når han kommer inn så kjepphøy og smiler, gjør det litt tyngre. Men han forstår ikke det at han er helt alene og at det ikke er noen andre som støtter ham i den rettssalen, sier Martinovic.