Hopp til innhold

Krevde å bli løslatt umiddelbart

OSLO TINGRETT (NRK.no): Anders Behring Breivik sier han handlet i nødverge, og krever derfor å bli løslatt umiddelbart. Han mener også han bør tildeles krigskorset med tre sverd. Den terrorsiktede ble møtt med spredt latter i rettssalen i dag.

Video Her er Breivik i retten

Like før klokken 12.30 ble den terrorsiktede massedrapsmannen ført inn til fengslingsmøte i Oslo Tinghus. Anders Behring Breivik har sagt ja til å bli tatt bilde av i rettssalen for aller første gang.

Breivik var kledd i en mørk dress og ble ført inn i rettssalen av seks politifolk. Han smilte og nikket mot tilhørerbenken og pressen, og løftet opp armene i en hilsen.

Breiviks forsvarer Geir Lippestad bekreftet etter fengslingsmøtet at det var en høyreekstrem hilsen.

Politimene som fulgte ham, førte ham raskt bort til plassen, og Breivik tok plass mellom forsvarerne Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad. Han fisket så opp et ark fra lommen sin.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Breivik

Anders Behring Breivik gjorde en høyreekstrem hilsen mot tilhørerbenken da han kom inn i rettssalen.

Foto: SCANPIX NORWAY / Reuters

– Jeg handlet i nødverge for mitt folk

Anders Behring Breivik startet rettsmøtet med å protestere på dommeren, fordi han mente hun er inhabil.

Breivik sa at angrepene var ment mot dem som driver etnisk rensing.

Han gjorde det klart at han er kjent med siktelsen.

– Jeg erkjenner handlingene, men jeg erkjenner ikke straffskyld. I den forbindelse ønsker jeg å forklare meg. Så hvis jeg kunne fått ett minutt, hadde jeg satt veldig prise på det? Er det i orden?, spurte Brevik.

Dommeren sa ja til at han kunne få ett minutt til å forklare seg.

– Angrepene mot regjeringskvartalet var rettet mot landsforrædere som begår kulturell ødeleggelse, dekonstruksjon av den norsk etniske gruppe. Det er det samme som norsk etnisk rensing, sa Breivik, og det hørtes latter i salen.

– Jeg er en militant militarist, en kommandør i Knights Templar Norge. Vi i den norske motstandsbevegelsen kommer ikke til å sitte å se på dekonstruksjon. Vi kommer til å kjempe mot landsforrædere i Arbeiderpartiet, sa Breivik.

Dommeren forsøkte å avbryte ham.

– Nå kommer jeg til konklusjonen, presiserte Breivik.

– Jeg kan ikke erkjenne straffskyld. Jeg handlet i nødverge for mitt folk, kultur og mitt land, sa Breivik og begjærte seg derfor løslatt umiddelbart.

– Jeg aksepterer ikke fengsling og krever å bli løslatt umiddelbart, sa han til latter fra salen.

– Stor fare for gjentakelse

Breivik satt tilbakelent, og fuktet leppene og smilte ofte under fengslingsmøtet. Mens han begjærte seg løslatt, påpekte aktoratet ved Christian Hatlo at det var en stor fare for gjentakelse.

– I hans kompedium står det om såkalte bonusaksjoner ved rømming. Vi viser ikke minst til den rettspsykiatriske rapporten der de sakkyndige konkluderer med at det er en meget høy risiko for fremtidig voldsutøvelse, sa Hatlo.

Hatlo opplyste også at politiet har ferdigstilt sin innstilling.

– Den vil bli overlevert statsadvokaten i dag, slik at fremdriften holdes og saken vil starte 16. april, sa han.

Ifølge Hatlo er planen at tiltalen gjøres ferdig i månedsskiftet februar-mars.

Kalte sakkyndigrapporten «latterlig»

Anders Behring Breivik hadde mer han ville si og rakk litt etter opp hånden og ba om å få komme med en kommentar.

– Jeg ønsker å kommentere sakkyndigrapporten, sa han.

– Jeg holder på med en kronikk om den rapporten, som er helt latterlig, fortsatte han.

– Ja, men da sier vi det sånn. Da kan siktede føres tilbake til fengselet, avbrøt dommer Wenche Fliflet.

Breivik smilte og forlot rettssalen. Retten ble hevet etter en knapp halvtime.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video ANDERS BORRINGBO OM BREIVIK

Anders Børringbo om Breivik

Opphevet referatforbudet

Før retten ble satt, opplyste tingrettsdommer Wenche Fliflet Gjelsten at siktede har sagt ja til at fotoforbudet oppheves.

– Jeg ber om at dere tar hensyn til at det er mange fornærmede i salen, og at fotograferingen skjer på en måte som gjør at man tar hensyn til dem, sa Gjelsten.

Hun besluttet samtidig at referatforbudet ble opphevet før fengslingsmøtet begynte. I tidligere fengslingsmøter i denne saken har referatforbudet vært opphevet først etter rettsmøtet.

Varetektsfengsles frem til rettssaken

Fengslingsmøtet mandag er det siste i terrorsaken før hovedforhandlingen starter 16. april.

Politiet ba om tolv nye uker varetekt for Breivik uten spesielle restriksjoner, mens Breivik begjærte seg løslatt.

Dommer Wenche Fliflet Gjelsten kunngjorde etter fengslingsmøtet at Anders Behring Breivik varetektsfengsles frem til rettssaken.

Lange køer

Terrorsiktede Anders Behring Breivik ankom Oslo Tinghus ved 11.50-tiden i formiddag. Kortesjen med Breivik ankom via garasjen under tinghuset, og den siktede ble ført ned i kjelleren. Der satt han i arresten frem til han skulle inn i rettssalen.

Klokken 12.27 ankom Breiviks forsvarere Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra rettssalen.

Allerede i morgentimene i dag begynte pårørende, overlevende, publikum og pressefolk å strømme på. Det var lange køer inn til salene i Oslo Tinghus og streng sikkerhetskontroll.

163 norske og internasjonale journalister hadde fått akkreditering til dagens fengslingsmøte. I forbindelse med fengslingsmøtet sa Breivik for første gang ja til at pressen kunne ta bilder av ham.

Lyd og bilde fra hovedsalen ble overført til tre andre saler i Oslo Tinghus hvor det satt berørte som ikke ønsket å sitte i, eller som ikke har fått plass i, hovedsalen, der Anders Behring Breivik selv var til stede.

I tillegg til pressen, var det ventet at 80 pårørende, etterlatte og overlevende, samt 25 bistandsadvokater, skulle være til stede i retten.

Rettspsykiater så Breivik for første gang

Rettspsykiateren Terje Tørrissen, som har fått i oppdrag å vurdere Anders Behring Breiviks psyke på nytt, satt på første rad i hovedsalen.

Derfra kunne han observere den siktede for aller første gang. Breivik har sagt at han ikke ønsker å samarbeide med de nye rettsoppnevnte psykiaterne.

Etter et møte med Breivik fredag opplyste forsvarer Geir Lippestad at hans klient også denne gang ønsker å holde en tale i retten som dreier seg om skyldsspørsmålet.

Da han forsøkte å snakke direkte til publikum under det forrige fengslingsmøtet ble 32-åringen raskt klubbet ned av dommeren, som orienterte ham om at han kun får uttale seg i forhold til spørsmålet om fengsling.

AKTUELT NÅ