Stem på en sørlandsk forfatter

Sørlandets Litteraturpris skal deles ut, og du kan være med og bestemme hvem som skal få den.

Litteraturprisen

Du kan være med og avgjøre hvem som skal få Sørlandets Litteraturpris.

Foto: grafikk Kari Løberg Skår

Det ble gitt ut mange bøker av sørlandske forfattere i 2008, og juryen har ikke hatt noen lett jobb da de skulle plukke ut de fem priskandidatene til Sørlandets Litteraturpris.

Sørlandets litteraturpris er innstiftet og finansiert av bokhandlerne og bibliotekene i Agder. Prisen deles ut i Kristiansand folkebibliotek 23. april. Prisen er på kr. 20.000,- + et kunstverk.

Her er de fem kandidatene du kan stemme på:

Gaute Heivoll:

”Himmelarkivet” (Tiden, 2008)

Himmelarkivet

Himmelarkivet er nominert

Himmelarkivet er en utfordrende bok. Ikke minst på grunn av det modige spennet mellom den litterære fortellingen og virkelighetens historie. Den gamle historien fra krigens dager blir virkeliggjort på en ny måte i et intimt portrett, paradoksalt nok med litterære grep. Kanskje er det Gaute Heivolls sterkeste og viktigste bok? Den er i alle fall både vakker og forstyrrende.

Pål Hetland:

”Quart, den usminkende historien om Norges viktigste festival” (Kagge 2008).

Pål Hetland

Pål Hetland er blant de nominerte

Foto: Sellevold, Terje / Terje Sellevold/NRK

Quart-festivalen er et nasjonalt begrep. Norges første og største. Toffen, dop, Marilyn Manson med brennende bibler og kristenfolkets protest, kronprinsen og Mette Marit, økonomisk rot. Pål Hetland, tidligere pressesjef, utleverer både seg selv og festivalens indre liv på en ærlig og underholdende måte. Dette er også en historie om Sørlandet.

Cornelius Jakhelln:

”Galderhug” (Cappelen 2008)

Cornelius Jakhelln

Cornelius Jakhelln er nominert

Foto: gezett.de / gezett

Cornelius Jakhelln har med siste verk i sin dikt-kvadrologi Quadra Natura, Galderhug, igjen bevist sin rolle som språklig fornyer og radikal lyrisk utfordrer til det norske parnasset. Det særegent norske er norrønt, og skal vi være kulturbevisste, må vi ta inn over oss både det og andre utenforstående kulturer. Dette gjør Jakhelln på ungdommelig, men mesterlig vis.

Anne Løvland, Pål Repstad, Elise Seip Tønnessen :

” Gud på Sørlandet” (Portal 2008)

Gud på Sørlandet

Gud på Sørlandet er nominert

Består Sørlandet av bibel-tro menn og hjemmeværende kvinner? Klisjéen bekreftes langt på vei gjennom grundig forskning, lesverdig presentert med bilder og eksempler. Men boken viser hvordan kristendommen har endret seg også her på mer mangfoldig vis de siste ti-årene. Årets debatt-bok for både kristne sørlendinger og de som synes det er for mange av dem.

Bjørg Øygarden:

”Askeladden og de nye hjelperne” (Cappelen 2008)

Askeladden

Bjørg Øygarden er nominert med Askeladden

Denne gangen har Askeladden fått med seg noen nye hjelpere i sin ferd mot prinsessa og halve kongeriket. Bjørg Øygarden forteller med frodig fantasi en ny og sprekere versjon av vårt nasjonale eventyr. Resultatet er en morsom og spennende reise gjennom eventyrskogene som fenger lesere i alle aldre. Tør vi spå en renessanse for høytlesingen?

Sørlandets litteraturpris

Målsettingen for Sørlandets litteraturpris er å øke oppmerksomheten om litteratur, særlig i vår landsdel, og å hjelpe fram gryende forfatterskap fra Sørlandet (Agder).
Juryen har bestått av: Line Folkedal Trondsen(Blakstad vgs, bibl.), John Terje Ruenes (Vennesla Libris), Torolf Edgar Kroglund(Norsk kritikerlag) og Åse Rostvåg (UiA).