NRK Meny
Normal

Snøfall skaper vanskelige kjøreforhold

Fjelloverganger er stengt og snøfall i Sør-Norge skaper vanskelige kjøreforhold flere steder. Statens vegvesen ber bilister vise hensyn.

Bil i grøfta

Like sør for Valebø i Telemark har en bil havnet i grøfta. Det gikk bra med sjåføren, som forteller at det var glatt og at han skled rett i grøfta.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Onsdag er det ventet store mengder nedbør på Sørlandet og på Østlandet. Det kan komme opp mot 40 centimeter snø enkelte steder i Agder.

Vinterføre

Statens vegvesen ber folk kjøre etter forholdene og beregne ekstra god tid.

Foto: Paul Kleiven, Paul Kleiven / NTB scanpix

Brøytebilsjåfør Håvard Vhile har ryddet veiene i Arendals-distriktet natt til onsdag. Han sier snøfallet på Sørlandet fører til slapseføre langs kysten, mens snøen legger seg i indre strøk.

– I Froland har det kommet 10–15 centimeter snø, forteller Vhile.

I Setesdal i Aust-Agder er det vinterføre på veiene. Det skal være grei fremkommelighet foreløpig, men vind skaper problemer for brøytebilene.

– Når brøytebilene jobber, flyr mye av snøen tilbake i veien, sier prosjektleder i Statens vegvesen i Setesdal, Sigurd Viberg.

Oppfordrer bilister til å kjøre etter forholdene

Andreas Larsen hos Statens vegvesens veitrafikksentral bekrefter onsdag morgen at det fortsatt snør kraftig i indre strøk. I disse områdene er store mannskaper ute for å salte og brøyte.

– Det er viktig å være observant og vise hensyn. Vi oppfordrer bilister til å kjøre etter forholdene. Det kan være glatt selv om det ser ut til å være vått i veibanen, sier Larsen.

Les også:

Trafikkproblemer

I morgentimene ble det meldt om glatte veger flere steder. En bilist som havnet i grøfta like sør for Valebø i Telemark, forteller at han skled av veien.

Været skaper også andre problemer for bilistene.

– Det er fire-fem kuldegrader, men det regner. Regnet fryser på ruta. Rett bak oss nå er det en bil som har stoppet. Sjåføren har gått ut for å skrape is av ruta for å kunne kjøre videre, sier NRKs reporter i Telemark, Bo Lilledal Andersen.

Også i Bergens-området skaper snøværet problemer. En bilist kjørte utfor veien vest av Kolltveittunnelen på Sotra. Han er uskadet, og trafikken kunne passere på stedet.

Motorveien E39

Tidlig onsdag morgen så det slik ut på motorveien i Åsane i Bergen.

Foto: Mariann Reikerås / NRK

– Det er vinter og slaps på veien. Selv om vi har hatt folk ute i hele natt, er det glatt mange steder, sier vaktoperatør Idar Sangolt ved Vegtrafikksentralen til NRK.

På Haukelifjell brøytestasjon har de hatt masse å gjøre i natt. Strømmen har til tider forsvunnet og det er kommet 15–20 centimeter snø.

– Det er snø og det blåser. Det verste været er på vestsiden av Haukelitunnellen. Der er det stengt, sier vaktleder Olav Stana til NRK onsdag morgen.

Laster Twitter-innhold

Væromslag i vente

Statsmeteorolog Siri Wiberg sier temperaturen i Sør-Norge vil stige utover onsdagen. Det vil også komme mye nedbør. På Sørlandet er det ventet opp mot 80 millimeter nedbør i løpet av 24 timer.

Snøfall Vennesla

Slik så det ut ved Vennesla stasjon i morgentimene onsdag. Snøen har lagt seg et stykke inn i landet.

Foto: Line Haus / NRK

– Det kommer som regn. Trolig vil regnet vaske bort all snøen som har kommet så langt, sier Wiberg.

Langs kysten vil temperaturen stige opp til 10–12 plussgrader.

– Det blir også regn i fjellet. Man må over 1200–1500 meter for at det skal komme som snø. Det blir et tydelig værskifte onsdag kveld, sier meteorologen.

Det vil også blåse kraftig i Sør-Norge.

– I fjellet vil det blåse stiv til sterk kuling. Enkelte steder kan det komme opp i storm styrke. Det blir ikke noe særlig utevær, sier hun.

Laster Twitter-innhold

Stengte fjelloverganger

Over hele Sør-Norge meldes det om vanskelige kjøreforhold i morgentimene.

Fjellovergangene er spesielt utsatt:

  • Haukeli og Hardangervidda er stengt.
  • På Hemsedalsfjellet er det kolonnekjøring.
  • Aurland – Hol er stengt.
  • Vikafjellet er også stengt.
  • E16 Filefjell og rv. 15 Strynefjellet er åpen for ferdsel.