NRK Meny
Normal

Snakket med elever om verdighet

Risør videregående skole fikk besøk av Kronprins Haakon da de gjennomførte Dignity Day onsdag.

Kronprins Haakon på Risør videregående skole
Foto: Håkon Eliassen / NRK

Dignity Day er et to timer langt skoleopplegg om verdighet som skal bevisstgjøre ungdom på hva verdighet er og hvordan det angår dem i hverdagen.

At verdighet er et begrep det kan være vanskelig å forstå var kronprinsen og elevene enige om. Kronprinsen mener verdighet handler om avgjørelser den enkelte gjør.

– Verdighet er et ullent begrep for mange. Vi ønsker å sette i gang en prosess hvor vi forteller hverandre om hva som er viktig. Vi trekker frem eksempler hvor vi har vært opptatt av å gjøre dagne litt bedre for andre mennesker eller oss selv, sier kronprinsen.

– Ved å fremheve disse eksemplene håper vi at vi setter mer pris på tingene som er gjort, være bevisst på hva vi har fått til, og kanskje viktigst av alt at vi ser etter flere muligheter til å bidra positivt, sier kronprinsen.

Verdighet i sosiale medier

Med de sosiale medienes inntreden møtes dagens ungdom på andre måter enn foreldregenerasjonen. I dag er det lettere å holde kontakt med venner hele døgnet, men også lettere å spre negative meldinger uten å måtte se folk i øynene.

Kronprinsen tror dette skaper utfordringer som må jobbes med.

– Kommunikasjonen har store fordeler som fører mye positivt med seg, samtidig er vi lengre fra hverandre når vi kommuniserer. Vi ser ikke hverandres ansikter og det kan gjøre det lettere å si negative ting. Det kan lett føre til mobbing og der tror jeg vi har en jobb å gjøre, sier kronprinsen.

Ideelt initiativ

Global Dignity står bak skoleopplegget Dignity Day. Global Dignity er et uavhengig, ideelt og politisk nøytralt initiativ etablert i 2006 av Kronprins Haakon, finske Pekka Himanen og amerikanske John Bryant.

Global Dignity har tre formål:

  • å fremme verdighetsbasert lederskap
  • å stimulere til en global samtale om verdighet
  • å engasjere ungdom i betydningen av verdighet.

Tredje onsdag i oktober markeres Global Dignity Day hvert år i flere land.