Salmepop på plate

Gruppa SalmeKlang har samlet kjente religiøse folketoner på plate og laget ny musikk til. Janne Aateigen møtte dem i studio der plata ble spilt inn. Hvordan møtet ble hører du på SørlandsScenen onsdag ettermiddag i NRK P1.

SalmeKlang

Gruppa SalmeKlang er klar for SørlandsScenen.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Mari Klingen er vokalist i gruppa SalmeKlang. Med seg på laget har hun gitarist Knut-Ingolf Brenna, Per Erik Olsen på bass og Jo-Martin Grosås Nordbø på trommer.

Innflyttet sørlending

Vokalisten er opprinnelig fra Trøndelag. Hun flyttet til Kristiansand i år 2000 for å studere musikk ved Musikkonservatoriet, og ble kjent med guttene som hun dannet SalmeKlang sammen med i 2008.

– I 2009 fikk vi platekontrakt og året etter var den første SalmeKlang-plata ferdig, forteller Klingen.

Ny salme

Mari Klingen

Mari Klingen håper på suksess med bandets nye plate.

Foto: Janne Aateigen / NRK

– Vi har alltid tenkt at på sikt vil vi lage egen musikk. Men siden vi er så glade i de gamle folketonene har vi valgt å ta det steg for steg.

– På den nye plata «Himmelveg» har jeg laget en ny salme, «Salme 56», som er en salme som handler om det å ikke føle seg helt trygg, forteller Klingen.

Siden gruppa kom med den første plata for to år siden, har det skjedd mye.

– Vi har spilt veldig mange konserter på mange forskjellige steder og vi har spilt på mange festivaler. Vi føler vi har utviklet oss bra gjennom mye konsertspilling. Og vårt publikum spenner vidt fra barn, ungdom og godt voksne. Vi er litt overveldet over at vi treffer så mange forskjellige aldersgrupper med musikken vår, smiler hun.

Mari Klingen forteller at hun har brukt mye tid på å finne frem til hvilke folketoner de ville ha med på plata.

– Jeg har sittet mye på bibliotek og lett i notebøker, har snakket med folkemusikere og lett på internett for å finne disse melodiene. Jeg kommer fra et sted i Trøndelag hvor det er en sterk folkemusikktradisjon, så jeg har et forhold til mange av disse sangene fra hjemstedet mitt, sier vokalisten.

Kjent, men nytt

– Melodiene vi har valgt ut er ganske mollstemte og vi har gått inn for å forfriske sangene med vår musikk. Samtidig har vi vært bevisste på å bevare selve grunnideen med hver enkelt salme eller folketone.

– Håpet er at folk som har sunget disse sangene i femti-seksti år skal høre noe nytt i dem, gjennom våre versjoner. Vi ønsker også å få kjente folketoner ut til nye ører, sier den unge musikeren.

Klingen trakterer stemmen i SalmeKlang.

– Vokalen min er i front på plata, men bak min stemme skal det skje mye snirkling, store klangflater og rytmiske ting.

– Når jeg lager vokallinjer tenker jeg at min stemme også skal brukes som et soloinstrument, så det er mye koring på plata. Stemmen skal altså fungere både som instrument og som tekstformidler.

Rysstad gjester

For to år siden hadde SalmeKlang konsert på Rysstad i Setesdal. Blant publikum satt folkemusiker Kim André Rysstad. Og han var begeistret for det han hørte.

SalmeKlang liker det Rysstad har gjort på sine plater, så da de hadde lyst til å ha med en gjestevokalist på plata, spurte de Kim André Rysstad.

– «Gama!» Svarte han. «Eg er med». Og det er vi veldig godt fornøyde med, smiler en fornøyd Mari Klingen.

Musikksnakk

Musikkanmelder Øyvind Nyvoll er full av lovord når han musikksnakker om plata til SalmeKlang.

Fredag ettermiddag kan du høre hva han mener om «Himmelveg» og hvor på poengskalaen den ender.