– Jeg hadde aldri drømt om at det skulle være noe alvorlig med hjertet mitt. Det var ingen symptomer på det, sier Rune Fensli.
Han har jobbet med teknologi og helseforskning hele livet og er professor i e-helse ved Universitetet i Agder (UiA).
De siste tre årene har professoren vært hovedgründer og hjernen bak teknologien med å utvikle en hjertesensor for å forebygge hjerneslag.
Hjertesensoren kan påvise hjerteflimmer på et tidlig stadium slik at hjerneslag kan unngås.
En del av jobben har vært å teste ut produktene. Det var derfor naturlig at Fensli selv også testet ut hjertesensoren før den kom på markedet.
Sensoren har fått navnet ECG 247. Det er en liten datamaskin som festet til brystet som et plaster.
Målingen av hjerterytmen sendes fortløpende til appen på telefonen. Dersom uregelmessigheter oppstår, får man umiddelbart beskjed.
Det fikk plutselig Fensli.
Hjertesensoren kan påvise hjerteflimmer på et tidlig stadium slik at hjerneslag kan unngås.
Foto: Siv Kristin Sællmann / NRKHjertestans og død
En stund ut i testingen i vår fikk han nemlig unormale utslag.
– Først tenkte jeg bare: «Yess, det fungerte. Deretter: Det var kanskje ikke så greit at det var mitt hjerte», forteller Fensli.
Deretter var veien til operasjonsbordet kort. En tett blodåre ble blokket ut.
– Hvis jeg ikke hadde oppdaget det hadde det sannsynligvis utviklet seg til et alvorlig hjerteinfarkt. Det er ganske utrolig å tenke på, sier han.
Slobodan Calic, overlege ved Sørlandet sykehus Arendal, sier arytmien til Rune Fensli var av typen som kunne ført til hjertestans og død.
– Han hadde oppdaget en arytmi som potensielt kan være veldig farlig og som av og til tar livet av pasienter, sier Calic som selv opererte Fensli.
Overlegen mener hjertesensoren er en fin måte å bruke teknologi og vitenskap for å redde og behandle flere pasienter.
Slobodan Calic, overlege ved Sørlandet sykehus Arendal.
Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK– En tankevekker
Tord Ytterdahl er daglig leder i firmaet Appsens som har utviklet hjertesensoren i samarbeid med UiA og Sørlandet sykehus Arendal.
– Det Rune opplevde er en tankevekker og et godt eksempel på at mange hjerneslag og dødsfall kan unngås med bedre teknologi, sier Ytterdahl.
Han forteller at 150.000 personer i Norge har hjerteflimmer eller arytmi (rytmeforstyrrelser på hjertet). Hjerteflimmer er den vanligste formen arytmi.
– 50.000 av personene med hjerteflimmer er ikke klar over det fordi de ikke har symptomer. I dag finnes det ikke teknologi som fanger opp den store gruppen mennesker som har dette, sier Ytterdahl.
Hjertesensoren ECG247 ble lansert forrige uke. Utviklerne satser hovedsakelig på det profesjonelle markedet, altså fastleger og hjertespesialister.
Men sensoren vil også være å finne på apotek etter hvert.
Rune Fensli er takknemlig for varselet han fikk fra sin egen oppfinnelse.
Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK