NRK Meny
Normal

Personlig Pål Rake

Etter åtte år i Kristiansand føler han sterk tilhørighet til byen han studerte musikk i, og ble boende. Nå er Pål Rake spent på responsen på debutplata «Hørrekjete».

Sørlandsartisten Pål Rake fremfører låten "Eigerøys kyst" i NRK Sørlandets musikkstudio

Pål Rake er fra Egersund og stortrives i Kristiansand. Her har han etablert seg med kjæreste og leilighet og har ingen planer om å forlate sørlandsbyen. Etter å ha gitt ut EP og et par singler tidligere, følte 26-åringen at tiden var moden for å gi ut eget album.

Espen Lind på laget

– Jeg har gitt meg god tid på denne plata og jobbet omtrent på full tid med den i to år, forteller Rake.

Han har hatt erfarne Espen Lind med som rådgiver under innspillingen.

– Jeg ble kjent med Espen Lind da han var min mentor mens jeg var med i The Voice. Selv om jeg har skrevet det meste av både tekster og musikk selv, har han vært en viktig støttespiller for meg, forteller han.

Stemmen fra Egersund fikk mye oppmerksomhet da han sang seg til andreplass i The Voice i 2013.

– Men det er rart hvor fort folk glemmer. Her forleden var det en som sa «jeg husker da du var med i Luksusfellen, Pål», ler 26-åringen.

Pål Rake

Pål Rake besøkte Sørlandsscenen i 2011 da han ga ut sin første EP.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Vil bety noe for andre

Han har sunget på engelsk i flere sammenhenger, men på debutplata velger han morsmålet.

– Jeg syntes dialekten min er god å synge på og det klinger på en fin måte, sier han. Jeg føler budskapet i tekstene kommer bedre frem når jeg synger på norsk, fastslår Rake.

Han tar utgangspunkt i egne opplevelser og tanker når han skriver tekstene sine. Tekstene på albumet handler litt om det å ha for høye forventninger til seg selv og livet og føle at en ikke passer helt inn, forklarer han.

– Jeg fått mange tilbakemeldinger fra folk som sier de kjenner seg igjen i tekstene mine, forteller Pål Rake. Det er både spennende og interessant at det jeg formidler i musikken min betyr noe for andre, smiler en fornøyd platedebutant, som er klar for SørlandsScenen onsdag ettermiddag.

«Stemmekontroll», «fengende refrenger» og «godt bearbeidet materiale» er stikkord fra anmelder Øyvind Nyvoll i torsdagens Musikksnakk i P1.

Fullt på fiskebrygga i Kristiansand

Pål Rake har trukket tusenvis til Fiskebrygga i Kristiansand hvor han har sunget på sommerkonsertene.

Foto: Sigbjørn Kristiansen / NRK