NRK Meny
Normal

20 000 liter olje rant ut igjen

Under oljeoppryddingsarbeidet sprakk en av Kystverkets egne oljelenser. Det kan ha forårsaket mye av oljesølet som nå tilgriser fugler i alle kystkommunene i Aust-Agder.

Oljesøl på Ryvingen

Det ryddes det opp på Ryvingen i Mandal mandag. Her ble 17 sjøfugler sett tilgriset av olje.

Foto: Carl Erik Kilander / SNO

Kystverket samlet natt til forrige tirsdag opp olje fra det grunnstøtte skipet Godafoss utenfor Lyngør da en oljelense med minst 20 000 liter olje røk.

Kan være grunnen til sølet i sør

– Opptaksfartøyene var i arbeid med å ta opp olje når en hendelse oppsto og oljelensen som da var i sving røk, slik at den oljemengden som var samlet opp ble sluppet fri igjen, sier beredskapsdirektør Johan Marius Ly i Kystverket.

NRK har snakket med flere sentrale kilder som hevder at uhellet førte 20 000 liter olje nærmere kysten enn der den opprinelig ble tatt opp, og dermed er hovedårsaken til oljegriseriet i Aust-Agder.

Oppsamling av olje ved Ryvingen

Det anses nå som sikkert at oljesølet ved Agder-kysten stammer fra Godafoss.

Foto: Carl Erik Kilander / SNO

– Førte den ikke nærmere kysten

Men Kystverket går ikke med på å ha forverret situasjonen.

– Nei, oljen ble tatt opp i det drivbeltet som gikk langs kysten. Så oljen ble sluppet fri igjen i akkurat det samme området som den var samlet opp. Den kom ikke noe nærmere kysten av den grunn, avviser Ly i Kystverket.

Han sier det er for tidlig å gå inn på detaljene om hvorfor lensa sprakk. Dette skal det ses nærmere på når oppryddingsaksjonen er ferdig. Det vil da bli gjort en evaluering av hvordan oppryddingsutstyret har fungert.

Oljesøl langs hele Aust-Agder

Det er de siste dagene funnet oljeskadet fugl i alle kystkommunene i Aust-Agder, etter at skipet Godafoss grunnstøtte utenfor Hvaler for to uker siden. Branvesenet driver opprensing flere steder i fylket.

Først trodde man det var lite trolig at Hvaler-oljen ville skape særlig problemer på Sørlandet, men dette slo ikke til.

Mandag hadde Statens naturoppsyn og Skjærgårdstjenesten i Mandal rekognosering utenfor Mandal.

Av de 578 sjøfuglene som ble registrert, hadde 17 fugler større eller mindre oljeflekker på seg, men ingen var så skadet at de ble avlivet.

Ærfugl med olje

Tre ærfugl (bildet) og 14 måker var tilgriset med olje under SNOs aksjon utenfor Mandal i går.

Foto: Carl Erik Kilander / SNO