Norges beste vinkjenner: – Champagne er undervurdert!

Henrik Dahl Jahnsen fra Kristiansand ble forrige helg kåret til Norges beste vinkjenner. Selv holder han en knapp på champagne.

Henrik Dahl Jahnsen

Prøvesmaking. Henrik Dahl Jahnsen.

Foto: Marius Viken

Om sommeren jobber den nybakte mesteren som daglig leder på Bølgen og Moi i Ny-Hellesund, men i vinterhalvåret jobber han ved kjedens restaurant på Fiskebrygga i Kristiansand.

Nå skal 24-åringen representere Norge i VM i Argentina.

– Det blir en livsstil når en jobber med vin og mat sammen. Det blir både en hobby og en jobb!

Også for to år siden gikk han til topps i «vin-NM», og han har også vunnet juniorklassen. 24-åringen konkurrerte i år med åtte vinkelnere som ble testet for hva de kunne om vinland, regioner og druetyper.

Hard konkurranse

Henrik Dahl Jahnsen

Henrik Dahl Jahnsen feirer seieren under helgens NM for vinkelnere.

Foto: Marius Viken

Hva måtte til for å overbevise juryen?

– Det er en hard konkurranse, og den store teorioppgaven er kanskje noe av det tøffeste. Vi skal kunne svare på geografiske og tekniske spørsmål om alle vinproduserende land i verden. Plus øl, alkoholfrie alternativer, brennevin og lignende.

Ifølge Jahnsen er blindsmaking av vin generelt veldig vanskelig. Dagsformen spiller inn, og om man får en vin som er typisk eller ikke for sitt område.

– Man sitter der under press og har to glass vin foran seg. Vi har ikke veldig god tid til å finne ut hva det er, og vi skal skrive ned en A4-side med en smaksanalyse for hver vin, sier Jahnsen.

Henrik Dahl Jahnsen - NM-vinner

Henrik Dahl Jahnsen feirer seieren.

Foto: Torjus Berglid

Trener hele tiden

Å bli norgesmester krever mye trening. Det viktigste er alltid å være bevisst på hva man har i glasset. For det er store forskjeller på vin fra de ulike områdene, sier vineksperten.

– Hvis man har lyst til å bli god, må man kanskje tenke mer etter. Ikke bare nyte et glass vin, men tenke på hvor den er fra.

– Hva er den beste vinen for deg?

– Det er umulig å svare på. Det lages så mye god vin. Men hvis jeg skulle valgt en type, ville jeg holdt en knapp på champagne. Ofte er den bare forbundet med fest og moro, men det finnes utrolig mange små produsenter som gir mye kvalitet.

Ifølge vinmesteren er det veldig bra med champagne til mat.

– Det er blitt populært å bruke champagne istedenfor hvitvin til en rett. Da får du en vel så god kombinasjon. Og så er det morsomt med litt bobler. Det blir god stemning – alltid.

Overbeviser

– Merker folk i Ny-Hellesund at de serveres vin av en norgesmester?

– Det gir selvsikkerhet å ha fått en bekreftelse på at man kan det man holder på med. Man blir kanskje enda mer overbevisende når man skal få en gjest til å velge en spesifikk vin eller forklare hvorfor denne kombinasjonen er bedre enn en annen, sier Henrik Dahl Jahnsen.

Henrik Dahl Jahnsen, Wine awards 2016

Henrik Dahl Jahnsen. Wine awards 2016.

Foto: Torjus Berglid