Byr på nestekjærlighet i ord og toner

Fader Christofóros likte teksten i en norsk versjon av en kjent julesang så godt at han spilte inn sin egen versjon av den. Og når presten synger «Hellige Natt» får han lyst til å danse.

Christofóros Schuff

Presten Christofóros Schuff falt for Ole Paus sin tekst.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Den ortodokse presten Christofóros Schuff har drevet med musikk i mange år. Den engelske versjonen av «Hellige Natt» kjente han godt til fra før, men så hørte han hvordan Ole Paus hadde oversatt teksten og falt for den.

– Det er en sterk tekst Ole Paus har skrevet, mener Christofóros.

(Se video i bunnen av artikkelen.)

Jazzet julesangen opp

– Her handler det både om å fryde seg over ham som er kommet til jorden, men også om å huske hans betydning. Fryd er viktig i teksten og jeg har valgt å jazze sangen opp litt, forklarer presten.

– Jeg får lyst til å ta noen dansetrinn når jeg synger den, smiler han.

Christofóros Schuff kommer opprinnelig fra California og har bodd flere år i Mexico. Det var der han møtte sin norske kone Hildegunn.

– Det er hun som har skylda for at jeg endte i Norge, smiler han.

Nå bor paret med sine tre barn i Greipstad i Songdalen.

– Hvor kommer navnet Christofóros Schuff fra?

– Vi bodde noen år i Hellas og navnet fikk jeg da jeg konverterte til den ortodokse kirke, før jeg ble ordinert til prest, forklarer han.

Bruker stadig mer tid på musikk

Christofóros Schuff er en kjent skikkelse i bybildet i Kristiansand. For å spe på prestelønna tar han også andre jobber, blant annet på biblioteket på UiA og som snørydder om vinteren.

– Og så er det musikken da, den bruker jeg stadig mer tid på. Så du kan si at jeg har et variert liv.

– Jeg kommer i kontakt med mange forskjellige mennesker gjennom prestegjerningen min. Og de fleste sangene mine handler om nestekjærlighet og om å støtte opp om de utstøtte i samfunnet, sier Schuff.

Julas egentlige tråd

Hvilke tanker gjør du deg rundt måten vi feirer jula på?

– Mange av oss har mistet tråden i det jula egentlig handler om og etter min mening blir det ganske egoistisk.

Han mener det gir rom for ettertanke når man ser hvordan jula ser ut i dag i forhold til hvordan den burde vært. Det er viktig å ta vare på kjærligheten i budskapet og leve det ut i handling, sier han.

– Så jeg sier ja-takk begge deler: Man skal kose seg jula, men vi må ikke glemme grunnen til at vi feirer jul. Vi skal være glade for at vi lever i et velstående land, men vi huske at det finnes andre som ikke har det like bra som oss, sier fader Christóforos.

Se video:

Musikkvideo