– Siden personene er bosatt i flere fylker, er det sannsynlig at de er smitta gjennom en matvare som er distribuert bredt. De blir nå intervjua for å kartlegge om de kan ha en felles smittekilde, sier seniorrådgiver Liz Ertzeid Ødeskaug ved FHI.
Så langt er det påvist smitte hos syv personer i ulike deler av landet, opplyser FHI i en pressemelding.
Trolig smittet av matvare
Personene bor i Vestfold og Telemark, Viken, Oslo, Rogaland, Agder og Innlandet.
Et tilfelle er oppdaget i Agder.
Det er foreløpig ikke kjent hvilken kommune på Agder det gjelder.
De smittede er i alderen 6 til 66 år. De ble syke fra midten av august og fram til slutten av september i år.
Etterforsker
FHI har startet etterforskning av utbruddet i samarbeid med aktuelle kommuneoverleger, de mikrobiologiske laboratoriene, Mattilsynet og Veterinærinstituttet.
– Det er for tidlig å se noe om dette er et avgrensa utbrudd eller om det vil øke i omfang, og om vi vil klare å finne smittekilden, men vi følger situasjonen nøye, lsier Ødeskaug i FHI.
Salmonella Napoli er en sjelden serovariant av Salmonella i Europa. I NorgE har denne serovarianten tidligere vært påvist, men da bare som enkelttilfelle, skriver FHI i pressemeldingen.
De vanligste symptomene er diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og eventuelt feber.
Slik unngår du smitte
Folkehelseinstituttet har også laget en liste om hvordan man forhindrer videre smitte:
- Gjennomstek eller gjennomkok mat som skal varmebehandles.
- God håndhygiene etter toalettbesøk og før matlaging og måltid er generelt et viktig råd for å forebygge infeksjoner som kan gi diaré.
- Unngå kontakt mellom matvarer som ikke skal varmebehandles, som for eksempel salater, og matvarer som skal varmebehandles, for eksempel rått kjøtt.
- Skyll, vask og tørk frukt og grønnsaker som ikke skal varmebehandles før du spiser de.
- Om du har diaré, bør du unngå å lage mat til andre.