NRK Meny
Normal

Kystbok som tur-guide

Øyvandrere skal få mer kunnskap om naturen og livet i skjærgården, ved å "lese bok" mens de går.

Miljøvernleder i Tvedestrand, Asbjørn Aanonsen
Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

I Tvedestrand skal øyvandrere og båtfolk nå få mer kunnskap om livet i skjærgården der de ferdes.

Informasjon og bilder fra et nylig utgitt praktverk "Sørlandet", om kystnaturen på Sørlandet, blir å finne igjen på informasjonstavler langs flere kilometer med tursti. 

Ideen fikk miljøvernleder Asbjørn Aanonsen i Tvedestrand, da han bladde i det nye storverket, og så at artiklene og bildene passet perfekt inn i kystløypa.

Genial som turguide

- Vi planla stien og begynte å legge den ut for to år siden. Da boka kom, så vi at den hadde de samme temaene som vi hadde tenkt å bruke i stien, så vi bestemte oss for å sette opp doble boksider som plansjer i naturen, sier Aanonsen.

Havforsker og bokforfatter, Jan Atle Knudsen, velsignet ideen, og mandag ble enda én av totalt 13 informasjonstavler satt opp for å gjøre prosjektet ferdig før båtfolket for alvor inntar øyene.

Spennende tema

På den over tre kilomter lange kuperte turen over øya, blir du bedre kjent med landskap, vekster og dyr - både over og under vannskorpa. Og mye handler om det som man kanskje ikke alltid får så lett øye på.

På ett av utkikspunktene på øya er for eksempel artikkelen om selen plassert.

- Her er et område hvor det er svært mye sel, og hvor folk kan få seg et glimt av dyrene. Derfor er denne plansjen satt opp her, sier forfatter Jan Atle Knudsen.

Trim og kunnskap

- Noe av idéen med stien er at folk skal få trimmet litt i ferien, og samtidig få med seg kunnskap. Temaene er alle fra kysten, både det som finnes nede i vannet og det som er oppe på skjærene. Her er det masse småsnaks og ting som er ukjente for mange, sier Aanonsen.