Facebook-protestene florer på nettet. Blant protestene er aksjonen "Bevar Dvergsøya for allmennheten", hvor 3 700 tilhengere
i Kristiansand til kronprinsparet.Da et asylmottak skulle etableres i Mandal i vår, fikk en nettaksjon som sa nei til asylmottaket nærmere 800 medlemmer. Men da lokale krefter på forsommeren kalte inn til et informasjons- og debattmøte, og inviterte protestgruppa, var det ingen som møtte.
– Synd for debatten at ingen kom
– Det var én som var medlem av gruppa som kom, men han hadde ikke noe med opprettelsen av gruppa. Det var ikke noe oppmøte fra dem, sier Ingvild Wetrhus Thorsvik fra Unge Venstre.
– Det var den nei-gruppa som fikk i gng det møtet, så det var utrolig synd at de ikke kom. Det hadde vært utrolig fint å ha deres side av saken også, sier Thorsvik, som tilhørte Ja-gruppa på Facebook.
Leder for asylmottaket i Mandal, Øyvind Westermoen, så fram til å møte sine meningsmotstandere. Det skjedde ikke.
– Det er feigt på en måte. Når man leser om hva som blir eksponert på Facebook, så virker det på meg som om det ikke koster så mye å dumme seg litt ut og skrive ting man ikke helt kan stå for, når de sitter hjemme i sin egen stue, sier Westermoen.
Mener politikerne må lytte
Asle Nesland startet gruppa "Nei til asylmottak i Mandal", ei gruppa som fortsatt har 800 medlemmer. Han mener politikere må lytte til hans aksjon, og mener Facebook-aktivister kan forbeholde seg retten til å bli ved tastaturet.
– Kanskje det handler om at det er mer tidkrevende å gå på et informasjonsmøte. Det er snakk om ganske unge mennesker som er medlem av gruppa og de har kanskje en annen måte å ta slike saker på enn voksne mennesker.
– Når du har startet ei protestgruppe og har fått med deg nesten 800 ungdommer, som engasjerer seg i hva som skjer i Mandal, og du ikke får noe som helst gehør blant de som sitter som politikere, så har du ikke så veldig lyst til å møte opp på et møte for å få informasjon om hva som kommer til å skje framover, sier Nesland.
– Ikke bortkastet
Førsteamanuensis ved Universitetet i Agder, Øystein Sæbø, har forsket på sosiale medier som Facebook og Twitter. Han sier det ikke kreves mye engasjement for å melde seg inn i ei gruppe på nett og protestere mot en sak der.
– Det er nok veldig typisk at det er veldig mange flere som deltar i slike protestgrupper, enn de som virkelig har et så brennende engasjement at de møter opp og bidrar på et møte.
– Det er ikke et bortkastet signal at 800 melder seg inn, men det forteller noe om at det ikke skal et så veldig stort engasjement til for å melde seg inn i slike grupper, sier Sæbø.
Kristiansand kommune skal nå forhandle om en leieavtale for Vogst villa med kronprinsparet. På Facebook har aksjonen "Bevar Dvergsøuya for allmenheten" for tida 3 700 medlemmer. Dette er et signal som politikere ikke kan se bort fra, selv om engasjementet ikke fører til fakkeltog, sier Sæbø.
– Jeg vil i høyeste grad si at 3-4 000 på Facebook er et signal. Det betyr ikke at 3-4 000 ville gått i fakkeltog, men det er tross alt et signal om at mange har brukt litt tid og litt engasjement på å melde seg inn i ei slik gruppe.
Facebook er ikke egnet til nyansert debatt, mener Sæbø, men protestaksjoner forteller én viktig ting.
– Som lokalpolitiker ville jeg spurt meg selv; hva er det som gjør at dette er så viktig å ha folkemøter for å finne ut hva som ligger i protesten.