Krever 900.000 i mobbeerstatning

22 år gamle Robert Liland fra Søgne i Vest-Agder krever 900.000 kroner i erstatning fra kommunen for mobbing i skolen. Dersom kommunen ikke innrømmer skyld og betaler, blir det rettssak.

22 år gamle Robert Liland fra Søgne i Vest-Agder krever 900.000 kroner i erstatning fra kommunen for mobbing i skolen. Dersom kommunen ikke innrømmer skyld og betaler, blir det rettssak.

VIDEO: NRK fortalte for to uker siden om Robert Lilands selvmordsforsøk da han var 14 år gammel. Nå krever han erstatning fra kommunen for at han ble mobbet på skolen.

– Til nå har ansvaret vært plassert på Roberts skuldre. Ansvaret, skylden og skammen. Det skal tilbake til kommunen, som ikke gjorde sin jobb, sier hans mor, Ann-Kristin Liland.

Forsøkte å ta selvmord etter mobbing

Ann-Kristin Liland

Mor Ann-Kristin Liland ber kommunen påta seg ansvaret for at sønnen ble mobbet.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK
Tinntjønn skole

Robert Liland var elev ved Tinntjønn skole i Søgne.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

For to uker siden fortalte NRK om Robert Liland, som som ung tenåring forsøkte å ta livet sitt på grunn av mobbing på skolen.

Han orket tirsdag ikke å la seg intervjue, men fortalte da om en tøff barndom.

– Jeg var ferdig. Jeg hadde ingenting mer å gå på, det var tomt, sa Liland til NRK om tiden inn mot selvmordsforsøket.

Nå viser en sakkyndigrapport fra psykiateren at 22-åringen har fått en 30 prosents varig medisinsk invaliditet som følge av mobbingen, som han ble utsatt for mens han gikk på Tinntjønn skole fra 2003 til 2005.

Familien ber kommunen innrømme skyld og betale en erstatning på 900.000 kroner. Dersom kommunen ikke godtar dette, blir saken tatt til retten.

Tidligere i år ble Kristiansand kommune, som den første i landet, kjent ansvarlig for at en elev hadde blitt mobbet i skolen og måtte betale en historisk erstatning til den tidligere eleven.

– Dette var ikke hans feil

– Vi velger dette fordi vi vil at ansvaret skal plasseres der det hører hjemme, sier Ann-Kristin Liland.

– Vi ønsker at han skal få oppreisning og en klar beskjed om at dette ikke var hans feil. Vi ønsker at han skal få kompensasjonen han har krav på, fordi han har mistet så mye, forteller hun.

Hun synes det sønnen har gjennomgått er forferdelig, og mye verre enn hun først trodde.

– Det jeg syntes var verst var at de konfronterte ham med mobberne, i flere omganger. Etter hver gang de hadde gjort dét, så fikk han svinejuling, fordi han var en sladrehank. Det syntes jeg var det verste, sier moren.

Stadig flere unge kontakter Kirkens SOS med selvmordstanker. Både barn og ungdom tar kontakt via chatten på Internett mye oftere enn før. Robert Liland er glad for at greina han ville avslutte livet på brakk. I dag er han tobarnsfar og oppfordrer andre med problemer til å snakke om det.

VIDEO: Robert Liland tilbake ved treet der han forsøkte å henge seg. (Arkiv)

– Vil se grundig på saken

Kim Høyer Holum

Rådmann Kim Høyer Holum hadde ikke rukket å se på innholdet i brevet da NRK snakket med ham tirsdag.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Rådmann i Søgne kommune, Kim Høyer Holum, fikk kravet i fanget tirsdag, og vil ikke spå hva som skjer videre.

– Vi har fått brevet i dag og ikke hatt muligheten til å kikke på det. Men vi ønsker selvfølgelig å gå grundig inn i saken og se hva som er av dokumentasjon, så får vi komme tilbake til saken når vi har sett på dette, sier Holum til NRK.

Kommunen har en måned på seg til å bestemme hva de vil gjøre. Godtas ikke kravet blir det rettssak.

Nabokommunen dømt til historisk erstatning

I februar i år ble nabokommunen Kristiansand dømt til å betale en tidligere elev nesten én million kroner i erstatning, fordi han ble mobbet gjennom flere år mens han var elev ved en skole i kommunen.

Det var første gang en kommune ble kjent ansvarlig for mobbing i skolen, og barneombud Reidar Hjermann omtalte dagen da Høyesterett avviste anken fra kommunen som en merkedag for barn i Norge.

Advokaten til Robert Liland vil ikke snakke med NRK om saken ennå, men mener 22-åringen har en god sak, og at det er mange paralleller til saken i Kristiansand.

Mor Ann-Kristin Liland i Søgne håper deres sak uansett vil kunne hjelpe andre som blir eller har blitt mobbet i skolen.

– Vi ønsker å hjelpe andre som står, eller har stått, i samme situasjon som oss. Dele av de erfaringene vi har, så det blir enklere for dem å stå i samme situasjon som vi har stått og står i. Altfor mange står i samme situasjon, mener Liland.

Video b1ad1f56-a425-4f63-92cb-78fb1d42dea9.jpg

VIDEO: Kristiansand ble dømt til å betale en historisk mobbeerstatning til en tidligere elev. (Arkiv)