Fjerner trolig boplikten i Tvedestrand sentrum

Alt taler for at boplikten forsvinner i Tvedestrand sentrum. Det sier ordfører Jan Dukene etter behandlingen i kommunens planutvalget i tirsdag kveld.

Tvedestrand sentrum

Boplikten fjernes trolig i Tvedestrand sentrum. I dag har Tvedestrand boplikt på tre øyer og i den vernede delen av sentrum, men det kan forandres.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Jan Dukene

Ordfører i Tvedestrand, Jan Dukene.

Foto: Svein Sundsdal / NRK
Erling Holm (H)

Erling Holm (H).

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Det ligger an til at boplikten forsvinner fra Tvedestrand sentrum, men at den vil opprettholdes på Borøya, Sandøya og Lyngør. Det er det det er flertall for i kommunestyret, forteller ordfører i Tvedestrand, Jan Dukene.

– Må ta tilbakemeldingene på alvor

I dag har Tvedestrand boplikt på tre øyer og i den vernede delen av sentrum.

Les også:

Høyres Erling Holm, som også ledet planutvalget tirsdag kveld, mener politikerne må lytte til motstanden fra folk i Tvedestrand rundt spørsmålet om boplikt.

– Tilbakemeldingene fra folk i Tvedestrand, både fastboende og grunneiere som ikke er fastboende, forteller at folk er massivt imot boplikten. Rundt 70 prosent av alle de som har stemt er imot boplikt i Tvedestrand kommune, sier Holm, til NRK.

– Det må kommunestyret ta på alvor. Derfor mener jeg at det kun er en mulighet og det er å fjerne boplikten fra hele kommunen, sier han.

Må fravikle boplikten for å få folk til å investere

Line Mørch (V)

Line Mørch i Venstre kjemper videre for å beholde boplikten.

Foto: Svein Sundsdal / NRK
Haldis Kerum Carlsen

Haldis Kverum Carlsen (KrF)

Foto: Svein Sundsdal / NRK

KrFs, Haldis Kverum Carlsen, var en av de som tirsdag stemte for å fjerne boplikten i sentrum.

Les også:

– Hvis vi skal få en løsning på den eldre bebyggelsen i den nedre bydelen så tror jeg kanskje at man må fravikle boplikten for å få noen til å investere i de boligene, sier Carlsen.

– Ser ikke så galt ut

Line Mørch (V) vil kjempe videre for å beholde boplikten.

– Jeg er ikke med på argumentet om at hele sentrum forfaller. Når man ser hvordan folk tar vare på de husene de bor i i sentrum så ser det ikke så galt ut, sier hun.

Geir Grimsland i Arbeiderpartiet mener at det ikke har kommet noen nye synspunkter i bopliktsaken og står fast på at han vil beholde boplikten i Tvedestrand.

– Tilbakemeldingene gir inntrykk på meg og jeg har lyttet så godt jeg kan, men jeg har tenkt at det har måttet komme noen nye synspunkter og argumenter i bopliktsaken og det har så langt ikke kommet, sier Grimsland.

– Viktig å beholde boplikten

– I flertallet som ønsker å fjerne boplikten inngår grunneiere og ferie-eiere. Jeg har konsentrert meg om de som bor her fast og da er det ikke en like stor motstand selv om boplikten i enkelte kretser har liten betydning.

– Derfor er det veldig viktig å beholde boplikten, sier Grimsland og legger til at han aller helst vil innføre boplikt i hele Tvedestrand kommune.

Boplikten avgjøres endelig i kommunestyret om en uke.