Hopp til innhold

Frykter ryttermiljøet blir rasert

Ryttermiljøet i Kristiansand vil bli rasert dersom ikke kommunen hjelper til med å bygge en ridehall ved Jegersberg Gård, mener Gimle Rytterforening.

Gimle Rytterforening

For noen år siden var det yrende liv, et konkurransemiljø innen dressur og sprang og en stor ridehall ved Gimle gård i Kristiansand. Nå er hestemiljøet i ferd med å forvitre.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

Hallen til rytterforeninga i Kristiansand kollapset av snø for fem år siden, og nå løper tida ut for å få to millioner kroner fra forsikringsselskapet til et nytt bygg.

Foreninga har tilbudt Kristiansand kommune å overta en opsjon fra Tryg forsikring på to millioner kroner, som innebærer at det må bygges en ridehall til en verdi av minimum 2,8 millioner innen 1. april 2013. Men det vil ikke kommunen.

Jegersberg gård

Jegersberg gård skal drive rusomsorg med hestehold, men de vil ikke drifte noen ny ridehall.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

– Det er kjipt å ri ute i regn og snø. Hadde vi hatt en hall hadde vi hatt større mulighet til å starte stevner og holde seg i gang om vinteren. I tillegg hadde vi fått flere folk hit. Det er mye bedre at de henger i stallen enn i verre miljøer, sier Hilde Beate Fløtten.

Hun er ei av de få som fremdeles har hesten sin oppstallet på Jegersberg gård. For noen år siden var det her et yrende liv, et konkurransemiljø innen dressur og sprang og en stor ridehall. Både proffesjonelle og hobbyryttere fra hele Agder deltok i konkurranser i helgene og treninger i ukene.

Men etter at hallen kollapset av snø i 2007 har miljøet nærmest dødd ut.

– Det er veldig mange som flytter derfra på vinteren, sier Fløtten.

Ønsker sentrumsnært ridesenter

Planene for Jegersberg gård er klare fra kommunen. Her skal det drives rusomsorg med hestehold, og det skal på sikt bli en eller annen næringsvirksomhet. Det er nettopp dette Håkon Skavikmo i Gimle Rytterforening synes er så genialt.

Håkon Skavikmo

Håkon Skavikmo i Gimle Rytterforening frykter foreninga kommer til å legge ned om ridehallen uteblir.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

– Vi ønsker å ha et lavterskeltilbud i Kristiansand kommune. Det er veldig kostbart å ri og stå oppstallet på sentrene i nabokommunene. Vi hadde et håp om at vi kunne lage et miljø som var sentrumsnært, som man kan gå og sykle til, for å drive idrett hele året, sier Skavikmo.

Skavikmo ber Kristiansand kommune overta ansvaret for å bygge hallen innen fristen som er satt av forsikringsselskapet. Hvis ikke, går man glipp av to millioner kroner.

Skal drive rusomsorg med hestehold

Kjell Adolfsen er en av dem som styrer med rusprosjektet på Jegersberg gård. Han mener at å bygge og drive en ridehall er alt for mye å gape over nå i starten.

– Det er i alle fall alt for tidlig i prosjektet. Det å drifte en hel ridehall er ganske spesielt. Vi kommer til å drive med hest, for det er en del av å ta over Jegersberg gård, men da handler det om en ordinær stalldrift, sier Adolfsen.

Jørgen Kristiansen

Varaordfører Jørgen Kristiansen sier Kristiansand kommune ikke vil bygge ny ridehall ved Jegersberg gård.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

I dag har ikke Kristiansand noe eget hestesenter, og ryttere må dra til nabokommunene dersom de skal trene i en ridehall. Varaordfører Jørgen Kristiansen mener likevel dette ikke kan være kommunens oppgave å drifte.

– Det må i tilfelle være bygging og drift i privat regi, sier Kristiansen.

– Kunne ikke dette vært en gyllen mulighet, når det ligger to millioner kroner klar?

– Det er som det ofte er når kommunen får milde gaver, vi må ofte inn med en del millioner i tillegg, så også her. Da ligger vi fort 10-15 år fram i tid før vi kan realisere det, sier Kristiansen.

Tror foreninga blir lagt ned

Siden kommunen ikke vil overta oposjonen til rytterforeninga, kan forsikringsselskapet glede seg over to millioner kroner som ikke skal utbetales.

Nå har hestemiljøet på Jegersberg blitt så spredt at Håkon Skavikmo tror hele foreninga kommer til å legge ned om ridehallen uteblir.

– Vi har hatt et håp i mange år om at vi skulle få en ny hall. Vi hadde en ridehall og et miljø. Men nå har folk begynt å flytte fra, og jeg tror mange andre kommer til å vurdere å gjøre det samme, sier Skavikmo.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

NRK Sørlandet
Spiller nå
Gaute Heivoll aktuell med ny diktsamling 00:42
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 0,59 kr
Dyrest kl. 08 0,75 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,3 kr 25 min.
  • Dusje 2,5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,3 kr En vask
  • Varmeovn 0,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Aug 2022 – aug 2023
    + 9 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %