Kulderekorder kan stå for fall

Vi må mange år tilbake i tid for å finne en lignende kuldeperiode som vi har over Sørlandet nå.

Kulde

Det kan gå mange dager før gradestokken kryper oppover og tillater at vi kan pakke oss ut av de varmeste plaggene (ill.bilde)

Foto: MIKHAIL METZEL / AP

Kong vinter har festet et kratig grep over landsdelen. Nå er det mer unntak enn regel hvis gradestokken viser ensifret antall kuldegrader.

Men ifølge værstatistiker Bernt Lie, som har oversikt over de siste 60 år, har det likevel vært verre kuldeperioder.

– Vi skal tilbake til årskiftet 2002/2003 - da ble det målt minusgrader på 20-tallet i Kristiansand. Det har vi ikke hatt ennå. Vi var nede på minus 19,1 natt til i går, og det var i går de aller laveste temperaturene ble målt i denne kuldeperioden.

- Men kulden var strengere i 1995/96 - og ikke minst i 1981/82. Da var det i Kristiansand i snitt rundt 8,5 grader lavere enn normalt. I den treukers perioden vi er inne i nå - har det vært 5 grader kaldere enn normalt, sier Lie.

Ikke rekordkaldt - foreløpig

Likevel er det ikke satt nye kulderekorder. Minus 38 ble målt på Hovden 8. januar 1982 - og den rekorden holder fortsatt. Hittil er minus 31,3 grader laveste temperatur.

– I går ble det målt minus 31,3 grader på Hovden. Det er 10 - 15 grader lavere enn normalt og skikkelig kaldt, sier Lie.

LES: Rømme fra kulda

Mer kulde i vente

Nå melder meteorologene om ny sprengkulde mot slutten av uka. Det betyr at vi går inn i vår fjerde, og kanskje femte uke med kulde. Og Lie ser ikke bort fra at gamle rekorder kan slås.

- Får vi inn mere høytrykk, med enda kaldere og tyngre luft - så kan også en del av januar bli helt ekstrem. Men foreløpig ligger vi altså på et nivå som ikke kan måle seg med kuldevinteren 1981/82.

- Holder vi ut en uke til og det fortsatt er veldig kaldt - så spørs det om vi ikke passerer det kuldenivået vi da hadde, sier Lie.

YR.NO - Varsel for Aust-Agder

YR.NO - Varsel for Vest-Agder

Kulde

Det er langt fram til sommer og gode vekstforhold.

Foto: Asbjørn O. Berge / NRK