Hopp til innhold

– Respekten er ikke den samme

Stadig flere ansatte i politiet blir utsatt for fysisk vold på jobb. Politifolk mener respekten for politiet i samfunnet har blitt mindre, mens terskelen for å utøve vold mot politiet har blitt lavere.

Politi illustrasjonsfoto

Terskelen for å slå, sparke eller spytte på politifolk har blitt lavere, mener flere i politiet NRK har snakket med. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Kyrre Lien / Scanpix

I 2010 ble det registrert 885 tilfeller av vold mot politi i Norge. I 2011 var tallet 1027 - nesten tre tilfeller per dag.

Fikk knekt nesa

Politimann med brukket nese og blåøye

Politibetjent Leif Erik Garthus fikk nesa knekt og et blått øye.

Foto: Privat

Politibetjent Leif Erik Garthus i Kristiansand er en av mange som har opplevd å bli utsatt for vold i tjenesten.

– Jeg får meg et skikkelig slag på nesa, hvor nesa da knekker og du blir ordentlig satt ut. Jeg blir kjørt til legevakta som konstaterer brudd, med påfølgende sykemelding i tre uker, forteller Garthus om hendelsen.

– Jeg som person oppfattet det selvfølgelig som et overgrep mot meg. Men det er ikke bare det, det er et angrep på politiet og da rettsstaten som sådan, sier Garthus.

Politibetjenten i Kristiansand, som har jobbet i politiet siden 2002, sier han blir utsatt for fysisk vold over 20 ganger i året. Men han anmelder kun 2-3 av sakene.

– Å få en knekt nese, bli utsatt for trusler med kniv tre ganger, bli dyttet på byen, spyttet på, spark og slag mot overkroppen og slike ting, forteller Garthus.

– Jeg tror ikke jeg tar i hvis jeg sier at jeg blir dyttet eller spyttet på nesten hver gang jeg er på nattevakt i helga, sier politimannen.

– Det er altfor mye

Runar Arnesen

Runar Arnesen i PF. (Arkivfoto)

Foto: Martin Schmidt / NRK

1027 tilfeller av vold mot polititjenestefolk ble rapportert inn i 2011.

– Det er veldig mye. Det er altfor mye. Hver sak er én for mye, sier nestleder i Politiets Fellesforbund, Runar Arnesen, til NRK.

Han mener det er lettere å slå til en politimann eller kvinne nå enn før.

– Ja, det er nok det. Det handler litt om at det er en minsket respekt for autoriteter i samfunnet. Da er det veldig viktig at straffenivået er riktig, slik at det får en allmennpreventiv effekt, sier Arnesen.

– Respekten er ikke den samme

I Agder-fylkene ble det i fjor registrert 102 voldssaker mot politiet i landsdelen, 27 flere enn året før.

Geir Iversen er tillitsvalgt hos politiet i Kristiansand og liker ikke utviklingen.

– Måten politiet blir møtt på har forandret seg. Jeg har jobbet i politiet i nesten 20 år. Det jeg har merket er at kriminaliteten har hardnet til. Respekten for politiet når vi kommer er ikke den samme som den var for 10-15 år siden, sier Iversen.

Arnesen i Politiets Fellesforbund har tett kontakt med politifolk i Østfold. De forteller det samme.

– De sier at det har blitt annerledes å være politi enn det var før. Det er mindre respekt nå, sier Arnesen.

Verre enn noen gang

Ole Hortemo

Sjef Ole Hortemo ved Kristiansand politistasjon. (Arkivfoto)

Foto: Frans Kjetså / NRK

I Kristiansand har antall voldssaker mot politiet doblet seg fra 2010 til 2011, sier stasjonssjef Ole Hortemo.

– 2011 er det verste året vi har hatt. Det har blitt tøffere ute på byen og det er flere tilfeller. Vi er litt forsiktige med å trekke bastante konklusjoner om hva årsakene er, men vi registrerer i hvert fall en utvikling som er i uheldig retning, sier Hortemo.

– Gjør hva som helst for å unngå pågripelse

Bjørn Egeli

Hovedverneombud Bjørn Egeli.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Hovedverneombudet for politiet i Norge, Bjørn Egeli, setter volden mot politifolk i sammenheng med folks motstand til å bli pågrepet.

– Det er en negativ samfunnsutvikling at det er noen miljøer som er villig til å gå enda lenger enn før.

– Jeg tror det er viktig å sette dette litt opp imot hva slags kriminalitet vi ser en del av. Det er helt åpenbart at det er noen som er villig til å gjøre nærmest hva som helst for å slippe å bli pågrepet av politiet. Ellers er det helt sikkert en del som går på beruselse og fyll på offentlig sted, sier Egeli.

Mener mye må gjøres

Runar Arnesen mener sikkerhets- og bemanningsnivået i politiet må opp. Han ber også om at straffenivået må være riktig for vold mot polititjenestefolk.

– Både i et kort og langt perspektiv må bemanningsnivået opp. Noe av det vi får tilbakemelding på er utrygghet på at bemanningsnivået er for dårlig til å håndtere alle situasjoner. Det er begrenset mulighet for bistand mange steder i Politi-Norge, sier Arnesen.

– Det er viktig at verneutstyrsiden prioriteres veldig høyt, og at den operative treningen må stå i stil til utviklingen og reflekterer det som er situasjonen. Man må trene riktig i forhold til det som er utfordringene - og mer. Og det må være et riktig straffenivå, slik at det får en allmennpreventiv effekt, sier Arnesen.

Politiets hovedverneombud mener politiet må trenes mer inn imot at det i samfunnet i dag er lavere terskel for å utøve vold mot politifolk.

– Det tror jeg vi må ta høyde for i forhold til grunnopplæring, trening og utstyr. Vi må settes i stand til å løse jobben vår på en trygg og god måte. Så må vi håpe at vi kan klare å snu denne samfunnsutviklingen, sier Egeli til NRK.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 13 0,63 kr
Dyrest kl. 20 1,37 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 5,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,3 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %