Hopp til innhold

Fisken skal datomerkes

All fersk fisk skal datomerkes i fiskediskene fra 1. januar. Fiskehandler Reidar Fredriksen i Kristiansand er kritisk til nyordningen.

Reidar Fredriksen

Fiskehandler Reidar Fredriksen er kritisk til nye datomerkingsregler fra nyttår.

Foto: Anne Wirsching / NRK

Fiskebrygga Kristiansand

Fra nyttår skal kundene få informasjon om hvor gammel fisken i disken er.

Foto: Anne Wirsching / NRK

Hensikten med ordningen er at kundene skal vite hvor fersk fisken i fiskedisken egentlig er.

Fiskeeksperten Reinhartsen AS på fiskebrygga i Kristiansand planlegger å montere store TV-skjermer fra nyttår med oppdatert informasjon om fisken som ligger i diskene.

Informasjonen skal vise fiskens navn på norsk og latin, dato for når fisken er fanget, hvilket fiskeredskap som er brukt og holdbarhetsdato.

– Det blir en stor utfordring for oss i bransjen å følge de nye reglene og jeg frykter mye rot og kaos.

Det sier fiskehandler Reidar Fredriksen til NRK Sørlandet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Misvisende informasjon

– Informasjonen vi er pålagt å gi til kundene kan være misvisende og mangelfull. Den forteller ingen ting om hvor profesjonelt fisken er behandlet i de ulike leddene fra fisker til utsalg, sier Fredriksen.

Han frykter en nedgang i fiskesalget når folk ser på informasjonstavlene at fisken er 2-3 dager gammel.

– Fisken kan bruke flere dager fra den er fanget på fiskefeltet og til den havner i disken. Men hvis alle ledd er profesjonelle og fisken blir behandlet riktig i alle ledd, så er den helt fersk. Men på informasjonsskjermen vil det måtte stå at fisken er 3 dager gammel, og folk vil tro at den ikke er av god kvalitet, sier Fredriksen.

Han mener at dato ikke forteller alt om kvaliteten på fisken. Det er mange ulike forhold som spiller inn når man skal snakke om fiskekvalitet.

– God informasjon til kundene er viktig og nødvendig, men hvordan fisken er behandlet på veien til fiskedisken vil ikke stå noen steder og dermed blir informasjonen mangelfull, sier Fredriksen.

Kaotisk

Han tror også at de nye reglene som trer i kraft fra nyttår, vil skape problemer for fiskerne.

– Sett at en fisker driver fiske i fire dager. Fiskene blir lagt i ulike kasser avhengig av fangstdag for å sikre at man kan fortelle når fisken er fanget. Men hva skjer når fiskekassene velter på dekk i dårlig vær på vei hjem? All fisken blandes og rotet er et faktum, sier Fredriksen.

– Og hva med skreien som kan bruke 6-8 dager før den er i fiskedisken hos oss? Kundene vil tro at dette er gammel fisk, men ferskere skrei er ikke mulig å få i Kristiansand på grunn av transporttiden. Likevel er denne fisken helt fersk hvis den er behandlet riktig hele veien, sier han.

Fiskehandler Fredriksen frykter kaos og misforståelser når merkeordingen trer i kraft fra nyttår.

Hindre salg av dårlig fisk

Myndighetene begrunner de nye merkereglene med at det har vært solgt mye dårlig fisk i Norge som aldri skulle havnet på norske matbord.

– Det er ikke til å stikke under en stol at det til kunder i Norge har vært solgt fersk fisk som slett ikke burde vært solgt til menneskemat i det hele tatt. Noen grelle eksempler på dårlig fisk er bakgrunnen for kravet om datomerking. Det er for å komme usikre kunder i møte at Fiskeri- og kystdepartementet har gått inn for datomerking.

Det sier avdelingsdirektør i departementet Elisabeth Wilmann til NTB.

Ønsket om å bidra til bedre kvalitet på fisken som selges fersk over disk, og gjerne også økt omsetning av fisk, har vært viktig for beslutningen.

Wilmann sier at hun ikke er uenig i alle innvendingene og ser klart at det er mer enn bare lagringstemperatur som er avgjørende for fiskens kvalitet.

– Men her trengs det folkeopplysning i tillegg til datostempling, og det arbeider vi med sammen med blant andre Norske Sjømatbedrifters Landsforening, Eksportutvalget og dagligvarebransjen, sier Wilmann.

null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 13 0,63 kr
Dyrest kl. 07 1,36 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,4 kr 25 min.
  • Dusje 4,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,5 kr En vask
  • Varmeovn 1,1 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %