Hopp til innhold

Ekspert: – Foreldre bør ikke blande seg i barnas studievalg

NHO-leder mener foreldres råd i verste fall kan være ødeleggende for ungdommene.

Russejenter KKG

HAR IKKE BESTEMT SEG: Mandag er siste frist for å søke på høyere utdanning. – Jeg har ikke søkt ennå, og jeg vet ikke hva jeg skal søke på, sier elev Miriam Karlsen ved Kristiansand Katedralskole. Her med Sara Løkås Saga og Linn Rigadis. 18-åringene forteller at de snakker med både foreldre, venner og rådgivere for råd til studievalg, men at det er vanskelig å velge.

Foto: Christina Cantero / NRK

– Jeg tror det beste foreldre kan gjøre er å overlate det til profesjonelle karriereveiledere, sier Rune Foshaug, avdelingsdirektør for kompetanse og innovasjon i NHO.

Han mener foreldre flest har for liten kunnskap om hvilke muligheter som finnes i dag, og råder dem til å holde seg unna.

Siste frist for å søke på høyere utdanning er mandag 15. april.

Rune Foshaug

TRENDER: Digitalisering, automatisering og helsefag er noen av studieretningene som er i vinden, ifølge avdelingsdirektør Rune Foshaug i NHO.

Foto: Ola Hana / NRK

– Altfor mange foreldre henger fast i en gammel forståelse av hvordan utdanningen var da de var yngre. Det blir feil, og jeg er redd for at de bidrar til å sementere valgene de unge tar. Det er ikke bra, mener Foshaug.

Det er ikke videregåendeelev Linn Rigadis fra Kristiansand katedralskole helt enig i.

– Det er jo foreldrene som kjenner oss best. Jeg synes det er stor hjelp å få, men det er jo ikke bare deres råd som teller.

russejenter KKG 2

VANSKELIG VALG: Sara Løkås Saga (18) forteller at hun snakker mer med venner enn foreldre for råd til hvordan hun skal finne ut av hva slags studie som passer henne. – Det er mitt valg, sier tredjeklassingen på Kristiansand Katedralskole.

Foto: Christina Cantero / NRK

Flere av avgangselevene har fortsatt ikke bestemt seg for hva de vil studere til høsten, eller om de i det hele tatt har lyst til å studere. Rigadis er en av dem.

– Jeg skal ta et friår fra studiene. Jeg skal jobbe et halvt år, og reise det andre halvåret. Nå har jeg gått på skole i 13 år, og jeg trenger et avbrekk, smiler hun.

Venninnene Sara Løkås Saga og Miriam Karlsen er heller ikke sikre på hva de skal velge.

– Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, og jeg har ikke lyst til å gjøre noe av det som foreldrene mine foreslår, sier Karlsen.

Trenger flere sykepleiere

Det er ikke alltid like lett å velge hvilke utdannelser man bør satse på, og det er heller ikke lett å spå hvilke kompetansebehov det norske arbeidsmarkedet vil ha i fremtiden, ifølge Foshaug i NHO.

Han mener derfor det er én ting som overgår alt når man skal velge studieretning: interesse.

– Utgangspunktet må være hva man har lyst til å studere. Da gjør man det også godt i studiet. Jeg tror det er viktig å velge seg en solid utdanning i henhold til evner og interesse.

Studieveileder Jofrid Meidell ved Universitetet i Agder sier det er mange som blir stresset når de skal ta valget om utdanning.

Veiledere UiA

STUDIEVALG: Karriereveileder Silje Holte Berg og studieveileder Jofrid Meidell ved UiA mener det er viktig for studenter å lære å omstille seg, uavhengig av hvilket yrke de velger.

Foto: Christina Cantero / NRK

– Da er det viktig å huske på at man kan ha opptil ti ønsker og endre på rekkefølgen fram til 1. juli. Det viktigste nå er at man bestemmer seg for de ti mest aktuelle studiene.

Karriereveilederen opplever at det i dag er et behov for flere mannlige lærere i barnehager og skoler. Håndverkere, ingeniører, sykepleiere og helsefagarbeidere er også yrker som kan sikre deg jobb i fremtiden, ifølge tall fra SSB.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
NRK Forklarer: Baneheia-saken 01:05
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,31 kr
Dyrest kl. 08 1,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,2 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %