NRK Meny
Normal

Søstre samarbeidet - fikk designpriser

Mandal Veveri stakk av med to priser da Merket for god design ble delt ut under Designdagen i Oslo i ettermiddag. Stikkord er bunadspledd og visuell profil, og sentralt står to søstre: Stina og Lena Skeie.

Mandal Veveri stakk av med to priser da "Merket for god design" ble delt ut i Oslo i dag. Stikkordene er bunadspledd og visuell profil, og to søstre står sentralt.

I alt tre priser gikk til Sørlandet under utdelingen av Merket for god design i dag. To av prisene gikk til Mandal Veveri, som står bak produksjonen av bunadspledd.

– Gjennom denne prisen får vi bekreftet at vi har et produkt som er bra, sier Stina Skeie som eier Mandal Veveri.

Ideen kom utenfra

Ideen om et bunadspledd kom fra designeren Andreas Engesvik, som tok kontakt med Stina.

– Ideen passet oss bra. Vi har mye kunnskap om bunader og bunadshistorie, sier hun.

Sammen med Engesvik startet de arbeidet med å lage bunadspledd.

– Vi kunne bruke vår kunnskap om tekstil og bunad. Engesvik har bidratt med sin designkunnskap.

Resultatet har blitt bunadspledd i mange varianter. Hvert pledd har farger fra én enkelt bunad eller en del av en bunad. Pleddene finnes nå i sju varianter, og utvikles stadig.

Bunadspledd

Bunadspleddene er nå å få i syv ulike varianter.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Søstre samarbeidet

Da det ble aktuelt å markedsføre produktet i utlandet, ble det nødvendig å gi produktet et visuelt uttrykk som skulle brukes i markedsføringen. Da kontaktet Stina søsteren Lena som driver firmaet Op designstudio i Kristiansand.

– Når vi har trengt hjelp til det visuelle, så har vi brukt Op design, for vi har sett hva de har gjort og vi synes de er veldig flinke.

Lena er glad for at det var nettopp de som fikk oppdraget, men understreker at det ikke er bare hun og søsteren som har gjort jobben.

– Vi har vært et stort team som har vært involvert i dette, med flere ansatte både fra Mandal Veveri og Op designstudio. Søskenforholdet mellom meg og Stina har kommet i andre rekke.

Flere priser

Bunadsteppe Mandal Veveri

Mandal Veveri fikk to priser under utdelingen av Merket for god design. Den ene prisen fikk de for det visuelle uttrykket.

Foto: Op design

Søstrene er fornøyd med samarbeidet, som i dag ga nok en pris.

Bunadspleddets grafiske uttrykk fikk Merket for god design i kategorien «Visuell kommunikasjon».

Merket for god design er en pris som deles ut hvert år av Norsk Designråd. I år var det 150 søkere. I dag mottok 44 av disse Merket for god design.

– Merket for god design gis til de mest innovative og modige bedriftene og designerne i Norge akkurat nå, sier Line Aandal Røijen som er prosjektleder i Norsk Designråd.

I dag selges bunadspleddene i hele verden og har også høstet internasjonale priser.