Hopp til innhold

Dårlig nytt for jordbærbønder

Regjeringen vil fortsatt ikke gi jordbærbønder erstatning etter den verste jordbærkrisen i Norge noensinne. Det kom frem under et krisemøte i dag.

Landbruksdepartementet møtte i ettermiddag Agder bær og Norges Bondelag for et krisemøte om jordbær.

Over 40 prosent av årets jordbæravling går trolig tapt på grunn av gråskimmelsopp. Møtet i dag gikk ikke som jordbærbøndene hadde håpet på.

– Gråskimmelsoppen har tatt alt sammen, sier jordbærprodusent Karl Yngve Kristensen fra Kristiansand.

Statssekretær Terje Halleland (Frp) møter Norges Bondelag og Agder Bær og Grønt AS i Landbruks- og matdepartementets lokaler i Oslo mandag ettermiddag.

Statssekretær Terje Halleland (Frp) møtte Norges Bondelag og Agder Bær og Grønt AS i Landbruks- og matdepartementets lokaler i Oslo mandag ettermiddag.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Og han er ikke alene. Gråskimmelsoppen har ødelagt jordbærsesongen for mange bønder over hele landet.

Under et krisemøte i dag fikk Bondelaget og Agder bær redegjøre for situasjonen foran statssekretær Terje Halleland (Frp).

Regjeringen: – Uaktuelt

Men møtet var ikke nok til at regjeringen vil gi ekstra støtte til de som er hardest rammet.

Bjørn Gimming

Nestleder i Norges Bondelag, Bjørn Gimming, under møtet om årets jordbæravlinger i Landbruks- og matdepartementets lokaler i Oslo mandag ettermiddag.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

– Vi har årlige forhandlinger med bondelaget om erstatningsordninger. Her har bondelaget selv valgt å prioritere annerledes. Å gi andre erstatningsordninger utover det som er i jordbruksavtalen er helt uaktuelt, sier statssekretær Landbruks- og matdepartementet, Terje Halleland.

Vil se nærmere på resistensproblematikken

Bondelaget er ikke fornøyd med at regjeringen henviser til allerede eksisterende programmer når det gjelder bruken av plantevernmidler og resistens.

– Jeg tror nok ikke de er dimensjonert ut fra den ekstraordinære situasjonen som enkelte på Agder nå opplever. Der skulle vi ønsket en forsterket innsats, sier nestleder i Bondelaget, Bjørn Tore Gimming.

Daglig leder i Agder Bær, Odd Tore Nøding, håper likevel på en avklaring angående resistensproblematikken.

Dårlige jordbær

Mange bønder på Sørlandet har fått deler av jordbæravlingen sin ødelagt av gråskimmelsopp.

Foto: Kari Skår / NRK