NRK Meny
Normal

Boine til Canal Street

Verdensmusikeren Mari Boine skal spille på Canal Street 28.juli.

Mari Boine
Foto: NRK

Arendal kirkegård ansees som en av landets vakreste kirkegårder, med gamle majestetiske trær, kupert terreng, gråsteinsmurer og vakre og ærverdige minnesteiner og familiegravsteder, heter det i en pressem,elding fra Canal Street.

Verdensmusiker

Mari Boine (Mari Boine Persen født 1956) er en sanger og norsk-samisk utøver av såkalt «verdensmusikk». Hun har fornyet joik og modernisert samisk musikk ved å oppta elementer fra blant annet jazz, rock og folkemusikalske tradisjoner fra en rekke forskjellige kulturer.

Mari Boine er en engasjert formidler av den samiske kulturen, og av samefolkets historie og mytologi. Hun skapte blant annet musikken til den norske suksessfilmen Kautokeinoopprøret.

Hun har opptrådt over hele verden og ble i 2009 også tildelt Anders Jahres kulturpris og Nordisk Råds Musikkpris i 2003. Hun har vunnet tre Spellemannpriser i åpen klasse, - i 1989 for Gula Gula, i 1993 for Goaskinviellja og i 1996 for Eallin. I tillegg vant hun Gammleng-prisen i åpen klasse i 1993. Hun ble i 2008 utnevnt til professor i musikkvitenskap ved Høgskolen i Nesna.

Boine ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden ”for hennes allsidige kunstneriske virke”. Engasjementet for den samiske kulturen og opprør mot undertrykkelse og fornorskningspolitikk har preget både Boines liv og kunst.

Musikk på kirkegård

Arendal kirkegård ansees som en av landets vakreste kirkegårder, med gamle majestetiske trær, kuppert terreng, gråsteinsmurer og vakre og erverdige minnesteiner og familiegravsteder.

Canal Street holdt sin første konsert her i 2007, og på disse tre årene har det rukket å bli en populær arena. Her, i spenningen mellom det vakre og det triste kan man finne ro og glede, samtidig som sterke følelser vekkes.

I år er det Mari Boines særegne verdensmusikk som skal sørge for den unike "kirkegårdsfølelsen", blant levende lys, naturens skygger og sommernattens lune stillhet, skriver Canal Street i sin pressemelding.