NRK Meny
Normal

Bernander junior går for stortingsplass

Mathias Bernander (25) heter en av de nye toppkandidatene til fylkestinget til Høyre i Vest-Agder. Og han er ikke alltid enig med sin far når det gjelder politikk.

Mathias Bernander

Mathias Bernander satser i første omgang på fylkespolitikken. Men han mener drømmen er Stortinget.

Foto: Rebecca Trondsen / NRK

Mathias Bernander har studert og bodd i flere land. Han har også rukket å jobbe i Brussel. Nå er han tilbake i landsdelen som han er veldig stolt av. Nå for å drive politikk.

– Det er viktig for meg å vise at jeg ikke en yngre utgave av min far. Jeg er jo sønn av min far og han er en god sparringspartner i politikken forteller Mathias Bernander til NRK.

Det er viktig for meg å vise at jeg ikke en yngre utgave av min far

Mathias Bernander

Mathias Bernander er sønn av John G. Bernander. Han har vært nestleder i Høyre og stortingsrepresentant for Vest-Agder Høyre og statssekretær. John G. Bernander var også kringkastingssjef i NRK. Han har også vært NHO-sjef.

Diskusjon rundt middagsbordet

Nominasjonskomiteen har satt 25-åringen på tredjeplass til fylkestinget for Høyre i Vest-Agder. Nå venter han spent på nominasjonsmøtet og valget neste høst.

– Jeg er glad for tilliten jeg har fått av nominasjonskomiteen, sier Mathias Bernander.

Han forteller at det stadig diskuteres politikk under middagen. Da er det ikke alltid at hans far og Mathias er samstemte om politikken.

– Vi diskuterer rundt middagsbordet hele tiden. Det har vi alltid gjort. Jeg har mine egne meninger og vi er ofte uenige, forteller den ferske politikeren til NRK.

«Drive and passion»

Den unge kristiansanderen har vært utvekslingsstudent i USA, har master of Arts fra London og har vært trainee på Sørlandets europakontor i Brussel. Og han har en bachelor i statsvitenskap.

– Jeg har bodd i utlandet de siste årene. Nå har jeg flyttet tilbake til Sørlandet. Jeg kjenner en «drive and passion» for å komme i gang med politikk. Det er det jeg brenner for. Jeg er glad for at jeg har fått plasseringen som nummer tre av nominasjonskomiteen, sier Bernander.

Det er klart at når man brenner for politikk, så er det jo en drøm å være på Stortinget.

Mathias Bernander

– Er det bevisst at du ikke har gått inn i ungdomspolitikken?

– Jeg har alltid hatt engasjement. Som ung var jeg ikke helt overbevist om at partipolitikk var noe jeg ville. Men så har jeg studert statsvitenskap. Det ble mer og mer klart for meg at det var politikk jeg ville, forteller Bernander.

«Mister Sørlandet»

Under studietiden i utlandet var han så opptatt av å fortelle om alt det positive med Sørlandet, at han fikk kallenavnet «Mister Sørlandet».

– Da jeg studerte i utlandet likte folk å kalle meg for «Mister Sørlandet». Det var fordi jeg skrøyt av landsdelen. Jeg brenner for å fortelle om hvor bra vi har det her, sier Bernander.

Han medgir at det også er utfordringer i landsdelen, men han er opptatt av å fortelle om hvor bra Uiversitetet i Agder er, om havna i Kristiansand som har nasjonal havnestatus. Og Bernander snakker gjerne om næringslivet som han mener er verdensledende i sin bransje.

– Drømmen er Stortinget

25-åringen er nå trainee i Kristiansand havn og vil ha seg jobb i næringslivet. For fylkespolitiker er ikke en heltidsstilling. Men han legger ikke skjul på at Stortinget lokker.

– Det er klart at når man brenner for politikk, så er det jo en drøm å være på Stortinget. Det er en av de mest ærefulle oppgavene man kan ha, det er klart det er en drøm, men jeg tenker ikke på det daglig. Jeg tenker nå på fylkestinget, sier Bernander.