Hopp til innhold

Utenriksministeren: – En spontan opplevelse av tilhørighet

Folket strømmet mandag til i fakkeltogene rundt om i landet, for å hedre ofrene for terroristhandlingene fredag. Utenriksminister Jonas Gahr Støre mener mareritt-kvelden sist fredag har vekket en voldsom og plutselig nasjonalfølelse i befolkningen.

– Jeg tror du får det samme inntrykket over hele landet i disse dager. En spontan opplevelse av tilhørighet, på tvers av politiske skillelinjer, generasjoner, religioner og hva det måtte være, sier Gahr Støre til NRK.

– En kraft i samholdet

Fakkeltog i Kristiansand

Rundt 15 000 møtte opp i Kristiansand.

Foto: Øivind Eskedal / NRK

Utenriksministeren hadde tatt turen til Arendal, på dagen da Norges gater ble "fylt med kjærlighet", som kronprinsen uttalte det.

Folk stilte tallrike opp for å hedre ofrene for terroren og å protestere mot terror i de utallige fakkeltogene i Norges land mandag.

– Her kommer nordmenn sammen. Vi opplever at noe viktig er på spill, og da er det en veldig kraft i dette samholdet. Det opplevde vi i Arendal i dag, sier Gahr Støre.

Video Fakkeltog i Arendal

Utenriksminister Jonas Gahr Støre i midten, omkranset av Åse Louise Egge, som overlevde Utøya-tragedien, og og Ap-leder Robert Cornels Nordli i Arendal til Høyre. Se reaksjoner i videoen.

Tog over alt

Fakkeltog Farsund

Fra fakkeltoget i Farsund.

Foto: Margrethe Lindebø Skeie / NRK
Flagg på halv stang i Lyngdal

Dette bildet er fra fakkeldemonstrasjonen i Lyngdal. 17 år gamle Syvert Knudsen fra bygda er blant de savnede etter fredagens tragiske hendelser.

Foto: Knut Daniel Andersen

Både i Kristiansand, Arendal, Tvedestrand, Farsund og Lyngdal ble det gått i fakkeltog mandag kveld.

Også rundt om ellers i landet ble Norge samlet til en overveldende protest mot terror. I Oslo mener man det var 150 000 personer tilstede.

Flere kjøpesentre hadde stengt tidligere for å la sine ansatte dra på markeringene.

Vanskelig å holde oversikten

I Kristiansand regner man med at rundt 15 000 hadde møtt opp. Det var så mye folk på torvet i Kristiansand, at det ikke var greit for politiet å vite.

– Politiet på stedet anslår at det kan være rundt 15 000 personer tilstede. Men det er fryktelig vanskelig å si, for det er vanvittig mye folk, sa Børge Steinsland i Agder-politiet til NRK, da fakkeltoget var godt i gang.

Varaordføreren Mette Gundersen (Ap) beskrev kvelden som sterk.

– Det er sterkt å være her i kveld, når det er tusenvis som stiller opp for å vise omtanke for de omkommede og pårørende, sier Gundersen.

– Midt oppi alt det vonde, varmer et slikt fantastisk folketog. Både for Ap og AUF, men også for folket, mener varaordføreren i byen.

Video Fakkeltog Kristiansand

Mette Gundersen om dagen i Kristiansand.

– Fantastisk godt

Også i Farsund var det et brennende engasjement. Ved 7-tiden mandag kveld hadde rundt 2000 personer kommet for å delta i fakkeltog.

– Dette har vært en situasjon hvor vi har startet med de verste følelser, og hvor vi nå er over i å tenke på hverandre og ha medfølelse. Da er sånne samlinger fantastisk godt. Det gjør godt for oss, sier ordfører Stein A. Ytterdahl i Farsund.

– Jeg tror at oppe i all denne tristheten, så tror jeg at fellesskapsfølelsen og håpet er på vei tilbake igjen, mener Ytterdahl.

Video Fakkeltog Farsund

Se video og hør reaksjoner fra markeringen i Farsund.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

NRK Sørlandet
Spiller nå
Gaute Heivoll aktuell med ny diktsamling 00:42
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 0,59 kr
Dyrest kl. 08 0,75 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,3 kr 25 min.
  • Dusje 2,5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,3 kr En vask
  • Varmeovn 0,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Aug 2022 – aug 2023
    + 9 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %