Hopp til innhold

– Fikk beskjed om at vi skulle legge babyen ned og telle til ti

Nybakte foreldre får lite informasjon om farene ved å riste et spedbarn. Et nytt tiltak skal få ned volden mot de aller minste. Kripos roser opplegget.

Ane Vindholmen

Ane Vindholmen fødte lille Emil for fire måneder siden. Hun ble informert om farene ved å riste et spedbarn, men det er svært tilfeldig om foreldre får dette ved helsestasjon og sykehus.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

– Det er altfor tilfeldig om foreldre får informasjon i det hele tatt om hva som skader barns utvikling, sier barnesykepleier Tone Emilie Spinnangr i Stine Sofies Stiftelse.

Hvert år blir flere små barn alvorlig skadet på grunn av filleristing. På norske fødeavdelinger gis det svært mangelfull informasjon om hva som kan skade en baby.

Emilie Charlotte Spinnangr

Barnesykepleier Tone Emilie Spinnangr i Stine Sofies Stiftelse mener det er et stort behov for det nye informasjonsopplegget for vordende foreldre.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

I fjor ble 55.000 barn født i Norge, men det gis bare sporadisk informasjon om faren ved å filleriste spedbarn, ifølge Helsedirektoratet.

– Vi ser at det er de aller yngste som oftest utsettes for vold, sier Spinnangr.

Ifølge tall fra Kripos, ble det meldt inn 30 saker om alvorlig vold mot spedbarn under åtte uker fra 2016-2018.

App

Stine Sofies Stiftelse lanserte en informasjonsapp for blivende foreldre under Arendalsuka. 10 tips skal forebygge vold mot spedbarn.

Foto: Kari Jeppestøl Arntzen / NRK

10 konkrete tips

I Arendal sentrum triller Ane Vindholmen på fire måneder gamle Emil. Da hun fødte ved det lokale sykehuset, fikk hun og mannen informasjon om hva som kunne skade den lille dersom frustrasjonen skulle ta overhånd.

– Vi fikk blant annet beskjed om at vi skulle legge babyen ned og telle til ti eller hundre eller det som trengtes. Det er utrolig viktig at foreldre blir informert om hva som kan skade.

Ane

Ane Vindholmen jobber til daglig som styrer barnehage, og mener det er svært viktig at foreldre får verktøy for hvordan de kan agere.

Foto: Kari Jeppstøl Arntzen / NRK

Ikke alle foreldre får tipsene Ane fikk. Stine Sofie Stiftelsen mener det er et stort hull på dette området fra det offentlige. «Stine Sofie Foreldrepakke» er en bok og en app som inneholder 10 konkrete tips til foreldre for å unngå vold mot den nyfødte.

– Ett av tipsene er å snakke med partneren om sin egen barndom. Vi ser at mange som selv har opplevd vold, fører dette videre, sier Spinnangr.

Appen inneholder også videosnutter som viser hvordan man kan roe et gråtende barn.

– Foreldre lurer på hva de skal gjøre når de har gjort alt og barnet gråter.

Stiftelsen håper å få inn «foreldrepakka» på alle landets helsestasjoner. Appen blir tilgjengelig 1. oktober.

Samarbeid med Kripos

Etterforskningsleder Kåre Svang i Kripos har jobbet med volds- og drapssaker mot barn i 20 år. Han har vært med å utarbeide informasjonsopplegget i foreldrepakken, og mener dette er svært viktig å få ut til foreldre.

– Vi er naive som ikke tror vanlige foreldre kan skade barna sine.

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad erkjenner at det offentlige ikke har vært gode nok på området.

– I forbindelse med en fødsel er det så mye man skal få vite, og fokuset ligger gjerne på at den lille får i seg mat og at alt er greit. Jeg synes det er flott at det er laget en manual som skal hjelpe foreldre med hvordan de skal agere.

Kåre Svang i Kripos

Etterforskningsleder Kåre Svang i Kripos mener det er helt avgjørende for å få ned volden, at foreldre må få bedre informasjon.

Foto: Kjartan Trana / NRK
NRK Sørlandet
Spiller nå
Gaute Heivoll aktuell med ny diktsamling 00:42
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 05 0,54 kr
Dyrest kl. 10 0,61 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,2 kr 25 min.
  • Dusje 2,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,3 kr En vask
  • Varmeovn 0,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Aug 2022 – aug 2023
    + 9 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %